E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların zirve yapması için ne gerekiyor?---

Borsaların zirve yapması için ne gerekiyor?

Borsaların zirve yapması için ne gerekiyor?
11 Aralık 2023 - 14:02 borsagundem.com

ABD’de yatırımcıların borsaların yeni zirveleri görebileceğine dair inancı devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar Fed’in faiz kararı başta olmak üzere birçok endişe kaynağına sahip olsalar da, 'dördüncü çeyrek kazançları'nın borsaları yeni zirvelere çıkarabileceği düşünülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de hisse senetlerinin tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkma olasılığının devam ettiği düşüncesinin, dördüncü çeyrek kazançlarına bağlı olduğu öngörülüyor.

Yükselişi harekete geçirecek katalizör

Barron’s’tan Jacob Sonenshine’ın haberine göre, hisse senedi piyasası tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanmaya çalışıyor ancak bunun için bir katalizöre ihtiyacı var. Bu katalizör ‘dördüncü çeyrek kazanç sezonu’ olabilir.

Piyasa için olaysız ve sakin geçen haftanın, boğalara da ayılara da yardımcı olmadığı görülüyor. S&P 500 Endeksi haftayı yüzde 0,2, Nasdaq yüzde 0,7 oranında artışla kapatırken, Dow Jones Endeksi’nin yatay seyrettiği gözlendi.

Geçen hafta yayınlanan Kasım ayı iş gücü raporunun piyasayı harekete geçirmesi bekleniyordu ancak beklendiği gibi olmadı. Bunun nedeninin, piyasanın, beklenenden daha güçlü gelen rakamları, önceki aylarda yapılan revizyonlar, grevlerin etkisi ve diğer faktörlerle dengelediği şeklinde algılanması oldu. Yine de veriler, büyüyen ekonominin resesyondan kurtulabileceği ve Fed’in yakında faiz indirimine gidebileceği fikrini güçledirdi.

Borsa beklemede

Şimdi ise ABD borsaları beklemeye geçmiş durumda. 2024 yılına yalnızca birkaç hafta kala S&P 500 Endeksi yıllık bazda yüzde 19 kazanç elde etti ve Ocak 2022'nin başlarında gördüğü kapanış zirvesi olan 4796 puan seviyesine sadece yüzde 5 oranında uzakta. Ancak S&P Endeksi’nin daha yüksek seviyelere çıkmasını önleyen şeyin, yatırımcıların dördüncü çeyrekte sağlam kazançlara yönelik ihtiyacı olduğu görülüyor.

Endeksin yeniden güçlü bir yükseliş sergilemesi için bunun gerçekleşmesi şart gözüküyor. Toplam S&P 500 kazancının yüzde 3,6 oranında artarak 54,49 dolara yükselmesi beklenirken, satışların hisse başına yüzde 3,5 oranında artarak 470,35 dolara çıkması bekleniyor. Bu rakamlar, analistlerin yavaşlayan ekonomiyi hesaba katarak tahminlerini düşürmesi ve birçok şirketin geçen çeyrekte hayal kırıklığı yaratan kazanç görünümleri sunması nedeniyle hisse başına kazanç tahminlerinin yüzde 5,2 oranında düşmesi nedeniyle Ağustos ayının sonuna göre daha düşük olduğu görülüyor. Ancak daha düşük tahminler, 'aşılması gereken daha düşük bir çıta' anlamına geliyor. Bu nedenle, 22V Research'ten Dennis DeBusschere, “Dördüncü çeyrek kazançları şu an için beklenenden çok daha iyi olabilir” diyor.

Borsanın geleceği ekonomiye bağlı

Borsaların seyrini belirleyecek birçok değişkenin ise ekonomiye bağlı olduğu görülüyor. Resesyon korkuları yeniden alevlenirken S&P 500 Endeksi’nin mevcut yüzde 5’lik 2024 satış büyümesi tahmini için gerçek gayri safi yurt içi hasılanın sadece düşük tek haneli rakamlarda büyümesi yeterli görünüyor. Bu, ara malları ve ücretler gibi maliyetlerde ılımlı bir artışla birleştirildiğinde, kar marjlarının artacağı ve hisse geri alımlarıyla birlikte kazançların tahminen yüzde 12 oranında yükselerek gelecek yıl 244 dolara çıkmasına yardımcı olması bekleniyor.

Yüksek volatilite ihtimali artıyor

İşin ilginç yanı, piyasa, ekonomi darbe almak üzereyken bazen hisse başına kazançları görmezden gelse de, büyüme devam ederse kazançları ödüllendirebiliyor. Tolou Capital Management'tan Spencer Hakimian, “Resesyondan kaçınırsak S&P Endeksi 2024'te harika bir yıl geçirecek” diyor.

Tabii ki hisse senetlerinin hala bir ay uzaklıktaki dördüncü çeyrek kazanç sezonuna sağlıklı bir şekilde kendini atması gerekiyor. Yatırımcıların ise bu süreçte Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısını, Kasım ayı enflasyon raporunu ve diğer gelişmeleri de dikkate alması gerekiyor. Bu değişkenlerin, kazanç sezonuna yaklaşırken borsalarda volatiliteyi artırması bekleniyor.

Fed toplantısı borsadaki yükselişi frenleyebilir

 

FED toplantısı için büyük soru: Powell nasıl şahin kalacak?

 

BofA: Tahvillerde ralli hisse senedi piyasalarına zarar verir

 

Oxford Economics: Kasım rallisi parasal sıkılaştırma için felaket oldu

 

Borsada yıl sonu rallisi yaşanır mı?

 

Fundstrat: Borsada yükseliş 2024'ün ikinci yarısına sarkacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kenan11 Aralık 2023 21:23

    Faiz indirimleri en geç 2024 Mart ta başlar bence. 2-3 ay sonra hareket gelir piyasalara. Zaten faiz indirimi başlarsa eğer faizden çıkan paralar tekrar boraalara geri döner. Fed in fazla şansı yok artık. Yoksa iflaslar artar, ulke resesyon a girebilir

  • para11 Aralık 2023 14:43

    para kazanmak zor olacak bence borsada 2024 de.YTD