E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaları kovid krizinden küçük yatırımcı kurtardı---

Borsaları kovid krizinden küçük yatırımcı kurtardı

Borsaları kovid krizinden küçük yatırımcı kurtardı
20 Kasım 2020 - 10:59 borsagundem.com

Kovid-19’un borsaları mart ayı diplerine çektiği dönemde küçük yatırımcılar borsalara akın etmiş ve çokça eleştirilmişti. Ancak araştırmalar bu yatırımcıların borsaların hızlı toparlanmasını sağladığını gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz aylarda çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu küçük yatırımcılar Wall Street profesyonellerinin ve yatırım camiasının büyük tepkisini çekmişti.

Para yöneticileri amatör yatırımcıların yatırım zekasını sorgulayarak komisyonsuz mobil uygulamalar üzerinden yapılan borsa işlemlerini eleştirmişti. Zira Wall Street’in tecrübeli isimleri dünya ekonomileri resesyona düşerken ve korona virüs pandemisi küresel borsaları çökertmişken borsalardaki aşırı değerlemelerin “kâbus” senaryosu olduğunu belirtmişti.

Ancak araştırmalar borsalara yeni giren küçük yatırımcıların aslına bakılırsa hızlı toparlanma için önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

CNBC’nin haberine göre, mobil borsa platformu Robinhood’un Eş CEO’su Vlad Tenev, “İnsanlar genç olmakla gündelik ticaret yapmayı eş gibi görse de bizim verilerimiz bunu göstermiyor. Asıl ilginç olan şu ki Robinhood yatırımcıları Mart ayındaki çöküş ve volatilite sırasında piyasa dengeleyici güç gibi hareket etti” ifadelerine yer veriyor.

Dow Jones ve S&P 500 endeksleri, korona virüs salgınının başlangıcında hisse senetlerinin çökmesinin ardından tarihteki en kötü ilk çeyrek performanslarını gerçekleştirdiler. Şubat ve mart ayları arasında yaklaşık beş hafta boyunca, S&P 500 tarihin en uzun boğa piyasasının en yüksek seviyesinden %35’in üzerinde düşüş gösterdi ve hızla ayı piyasasına girdi.

Tenev, ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu'nun yayınladığı bir raporda, piyasanın yılın geri kalanını toparlanmaya harcadığını ve küçük yatırımcıların toparlanmada önemli bir rol oynadığını söyledi. Eylül ayında paylaşılan raporda Robinhood yatırıcılarının borsaların çöktüğü süreçte panik yapmadığı ve teminat sınırı belirlemediği, kolektif olarak piyasa dengeleyici güç olarak hareket ettiği belirtiliyor.

Hisse tercihleri eleştiriliyor

Ancak raporda küçük yatırımcılar hisse senedi seçimleri nedeniyle eleştirilmekten kurtulamadı.

Tenev borsaların korona virüs krizi sürecine ilişkin, “Borsaların mart ayı diplerinden toparlanmasının 2008’den veya tarihteki herhangi bir dönemden çok farklı bir biçimde hızla gerçekleşmesi yönüyle içerisinde bulunduğumuz zamanın görülmemiş bir dönem olduğunu düşünüyorum” dedi.

ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun raporunda Robinhood kullanıcılarının Ford ve Facebook gibi hisseleri tercih etmesinin yanında turizm ve eğlence sektörü gibi ucuzlamış ve savunmasız sektörleri de seçmesinin dalga geçilmelerinin asıl sebebi olduğunu belirtiyor.

Tenev ise bu yatırımcıların daha fazla risk alarak uzun vadeli yatırım görünümünü taşıyabileceğini belirtti. Robinhood uygulamasının 13 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor ve bunların yarısı ilk kez yatırım yapıyor.

Robinhood CEO’su “20'li ya da 30'lu yaşlarda ilk kez yatırım yapan insanlar, emeklilikten birkaç yıl uzakta olan insanlardan çok farklı bir görünüme sahipler” diyerek bu kullanıcıların düşük katmanlı büyük ABD şirketlerini satın aldığını belirtti. Tenev “Gençken bileşik getiriler olan dönemler ve piyasaların dalgalı hareket edeceği dönemler olduğunu idrak edersiniz” dedi.

Morgan Stanley’den sabit faiz öngörüsü

 

ABD borsaları Kongre'den gelen destek paketi haberiyle yükseldi

 

Borsa İstanbul haftayı rekorla tamamlar mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bedellibölünme kalksın 21 Kasım 2020 09:02

    Bedelli nedir kardeşim küçük yatırımcıyı küstürmeyin bir kerede. Bu kadar genç yıllarca borsa kumar diyecek.yazık

  • Aydın20 Kasım 2020 23:31

    Bu kadar şerefsiz patron ve spek'in olduğu borsada küçük yatırımcı piyon olur ancak.

  • Mustafa20 Kasım 2020 21:25

    3-5 katlamış fiyatlardan borsa ya girmek kadar gereksiz bı r iş yoktur %90 i risk

  • mert2720 Kasım 2020 20:49

    Bırakın bu işleri hangi hisse olursa olsun, dokunduğun an zarar ediyorsun.3-5 hisse gidiyor.gerisi hikaye.hani kim kazanıyor .giden hissedeninde on dakika içinde akbabalar içini boşaltıyor.biraz kazanayım derken bu sefer yok brüt takas vs.çeşitli yaptırımlar.Tabiki küçük yatırımcı kurtarır.AKBABA ve Hırsızları kim doyuracak.KADEMELER BOMBOŞ HİKAYE.YOK BORSA REKOR KIRMIŞ.BALON  ....

  • Tuncay ataklı20 Kasım 2020 20:35

    K.y. Geldide spk nin gözü. Açıldı . Hisselere spekülatör yakalıyor. Ve. Reklam yaparak yakaladık diyor. Hisseye cezalar veriyor. K y. Min ne suçu var kardeşim. Bir sök yakaladigin zaman. Sessiz sedasi adamain hesabina el koy. Parasida 6 ay boyunca. Kağıtta takılıp dursun. Devletinde işine. Yarar. Bir firmaya. Brüt takas. Koyuyorsun. Tek fiyat . Ve türlü cezalar. Analadikta . İNTERNETE KAPATMAK NEDİR. ULAN HİSSE. 6 GUNDUR SOLUKSUZ TABAN YİYOR. BU SATMA EMRİNİ SANİYESİNDE VERENLER KİMSE. İŞTE. SPK NIN YAKALAMASİ GEREKEN KİSİLER ONLAR !!!!!!

  • Bistzede20 Kasım 2020 18:33

    Artı 20 den 5 e ,,,atsyh 9 dan 4 e düştü...bist sağ olsun mu acaba...

  • HÜLYA KOBALT20 Kasım 2020 16:52

     (6)  sizlere ne demiş idim aylar önce bizim borsaya bir şey olmazzzzzzzzzzz.Çünkü TVF ve küçük yatırımcımız milyonlarca kişi buna izin vermezler.

  • VE20 Kasım 2020 16:38

    Bizde küçük yatırımcıyız,isgyo isfin iheva ihgyo şişe tursg hisseleri var 1 TL kazandırmadılar

  • Borsa darphanedir 21 Kasım 2020 09:07

    Birader isfin le şişede nasıl kazanamadın

  • baturayersin20 Kasım 2020 14:59

    küçük yatırmcıdan MKK HESAP BAKIM ÜCRETİ ALMAYA BAŞLADILAR BAŞKA İŞLERİ YOKTU BORSA GİRSİN BORSADAN KAÇIRMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORLAR