E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki meşhur kriz göstergesi ne kadar geçerli?---

Borsalardaki meşhur kriz göstergesi ne kadar geçerli?

Borsalardaki meşhur kriz göstergesi ne kadar geçerli?
26 Ocak 2022 - 15:57 borsagundem.com

ABD borsaları 200 günlük ortalamasının altında işlem görüyor. Ancak borsa uzmanı Mark Hulbert bu istatistiğin yatırımcıların korkularının aksine geçmişte o kadar da endişe verici sonuçlar yaratmadığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street borsalarında bir süredir endekslerdeki teknik göstergelerin 200 günlük hareket ortalamasının altında kalması en çok tartışılan konular arasında bulunuyor. Birçok yatırımcı bu durumu borsalar için bir uğursuzluk işaret olarak değerlendiriyor. Ancak 200 günlük hareket ortalamasının gerisinde kalmak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’a göre ABD borsaları için dünyanın sonu değil. Hulbert Dow Jones Endeksi’nin 24 Ocak tarihinde seans ortasında 1000 puan geriye düşmesine rağmen günü pozitif kapatmasını da bununla açıklıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz haftadan itibaren Dow Jones ve S&P 500 endeksleri 200 günlük hareket ortalamasının gerisinde işlem görüyor. Birçok borsa teknisyeni de bu durumu ABD borsalarındaki majör trendlerin tersine döndüğü şeklinde yorumluyor.

Ancak Hulbert’a göre tarihsel veriler bu ayı piyasası görüşünü desteklemiyor. Zira borsa uzmanının derlediği verilere göre ABD borsaları tarihsel olarak 200 günlük hareket ortalamasının altına düştüğünde diğer zamanlardakine göre daha kötü bir performans göstermiyor.

Hulbert bu istatistikleri göstermek için S&P 500’ün ve öncülü olan endeksin 1920’lerin ortalarına kadar giden bir analizini sunuyor. Borsa yazarı söz konusu analizinde özellikle endeksin 200 günlük hareket ortalamasının altına düştüğü seans günlerine odaklanmış. Analizde S&P 500 Endeksinin ortalama getirilerinin 200 günlük ortalamanın altına düştüğü günlerde diğer günlere göre az da olsa daha iyi performans gösterdiği anlaşılıyor.

Hulbert ayrıca analizinde elde ettiği verilerin hiçbirinin istatistik biliminde bir modelin gerçek olup olmadığını belirten %95’lik güven düzeyine ulaşmadığına da dikkat çekti.

Son 30 yıl

Borsa yazarı ayrıca söz konusu analizlerin çok eskiye dayandığını ve bugünün piyasalarında işe yaramayacağı endişelerini taşıyan yatırımcılar için de son 30 yıla yönelik ayrı bir parantez açmış. Hulbert son 2 yıla veya son 30 yıla odaklanılması halinde 200 günlük ortalamaların altında ‘borsa performansının daha yüksek olacağına’ dair modelin daha belirgin hale geleceğine işaret etti.

Hulbert bu durumun kaza eseri gerçekleşmediğini belirtiyor. Zira son birkaç yılda S&P 500 Endeksi’nde kolay ve ucuza işlem gören borsa yatırım fonlarının ortaya çıkması göz önüne alındığında borsaların 200 günlük ortalamaların altında daha yüksek performans göstermesi Hulbert’a göre tam olarak beklenmesi gereken bir senaryo.

Hulbert bu noktada S&P 500 Endeksi’nin son 10 yılda 200 günlük hareket ortalamasıyla birlikte yukarı yönde hareketine dikkat çekiyor. Borsa uzmanı endeksin bu süreçte 200 günlük ortalamasının altına düştüğü her dönemde S&P 500’ün bu süreci tersine çevirdiğine ve ralli yaptığına işaret ediyor.

Borsa yazarı endeksin şu anki düşüş sürecinde de aynı şekilde hareket edeceğinin garantisi olmadığının altına çizdi. Zira gerçekten de borsanın mevcut beklentileri daha kasvetli olabilir. Ancak Hulbert bu düşüşün sebebinin 200 günlük ortalamanın gerisine düşündüğünden kaynaklanmadığını belirtiyor.

Uzun vadeli yatırımcılar krizlerden korkmamalı

 

FED yatırımcıları ateşe attı

 

Girişim yatırımcılarının sorması gereken 3 soru

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı Osman26 Ocak 2022 17:24

    Bakın yine piyasayı büyülemeye başladılar iki gündür yeşil salata misali amaaa yarın sabah limon sıkarlarsa şaşırmayın yine bindirdiler milleti trene akşam kapanmadan önce mutlaka nakit ayırın düşüş devam ediyor.!!!