E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUzun vadeli yatırımcılar krizlerden korkmamalı---

Uzun vadeli yatırımcılar krizlerden korkmamalı

Uzun vadeli yatırımcılar krizlerden korkmamalı
26 Ocak 2022 - 14:37 borsagundem.com

Küresel borsalardaki düşüşler yatırımcıların son dönemde endişelerinin artmasına sebep oldu. Ancak ünlü borsa uzmanı Bob Pisani’ye göre piyasalardaki ani değişiklikler uzun vadeli yatırımcıların kazançlarına engel değil

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında düşüş trendi devam ediyor. Wall Street endeksleri son 8 seansın 7’sinde düşüş gösterdi. S&P 500 Endeksi hafta boyunca düzeltme bölgesinin oldukça yakınında işlem gördü. Ancak CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Bob Pisani’ye göre paniğe kapılan yatırımcıların uzun vadeli trendleri göz önünde bulundurması gerekiyor.

Pisani, “Olağandışı olan %10’luk bir düzeltme yapıyor olmamız değil, asıl olağandışılık düzeltmeler arasında ne kadar fazla sürenin olduğudur” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında S&P 500 Endeksi Şubat ve Mart 2020’de piyasalardaki toparlanma gerçekleşmeden önce %33 oranında düşüş göstermişti. Bu tarihten önceki son %10’luk düşüşse 2018’in sonlarında FED’in faiz oranlarını agresif bir şekilde yükselteceğini açıkladığı dönemde gerçekleşmişti. Eylül ayından Noel tatili öncesine kadar olan söz konusu dönemde S&P 500 Endeksi %19 oranında düşmüştü.

Pisani son üç yıl ve iki ayda borsaların %10’un üzerindeki düzeltmeleri sadece iki kez gördüğünü belirtiyor. Bu durum aynı zamanda borsaların her 19 ayda bir düzeltmeye girdiğini işaret ediyor olabilir. Ancak her ne kadar bu sayı çok fazla gibi görünüyor olsa da Pisani tarihsel verilere bakıldığında piyasaların düzeltmeye girme sayısının çok düşük olduğunu belirtiyor.

Yüzde 5 ila 10 arasındaki düzeltmeler normal

Yatırım danışmanlığı firması Guggenheim, 2019 yılında yayınladığı bir raporda, S&P'deki %5 ila %10'luk düzeltmelerin düzenli olarak meydana geldiği belirtiliyor. Raporda 1946'dan bu yana, %5 ila %10 arasında 84 düşüş olduğu ve bunun yılda birden fazla gerçekleştirildiği görülüyor.

Pisani bu sınırlı düşüşlerin ardından borsaların hızlı bir şekilde geri döndüğüne dikkat çekiyor. ABD borsalarında bu kayıpların telafisi için gereken ortalama süreninse bir ay olduğunu belirtiyor.

Endekslerde daha derin düşüşler de meydana gelmesine karşın bu düşüşlerin sıklıkları ise daha az. S&P 500’de %10-%20'lik düşüşler 29 kez, %20-%40 arasındaki düşüşler 9 kez ve %40’un üzerindeki düşüşlerse 3 kez gerçekleşmiş. %20’nin üzerindeki geri çekilmelerin çoğununsa ekonomilerdeki resesyonla ilişkili olduğu görülüyor.

Söz konusu istatistikler aynı zamanda uzun vadeli yatırımcılara %20 ila %40 arasındaki şiddetli düşüşlerin etkilerinin dahi sadece 14 ay sürdüğünü gösteriyor.

S&P 500 Endeksi her 4 yılın 3’ünde yükseliyor

ABD borsalarını değerlendirmenin başka bir yolu daha bulunuyor. Pisani temettüler de hesaba katıldığında S&P 500 Endeksi’nin 1926’dan bu yana %72 ihtimalle yükseldiği görülüyor. Bu durum borsaların kabaca her dört yılın üçünde yükseldiği anlamına geliyor.

Ancak bu her üç kazanç yılının ardından borsaların düşeceği anlamına gelmiyor. Pisani bunun tam tersinin geçerli olduğunu belirtiyor. Zira S&P 500 Endeksi üç yıl üst üste gelen kazançların ardından %57 oranla ertesi yılı %10’un üzerinde yükselişle bitiriyor.

FED politikaları hisse senetleri için ne anlam ifade ediyor?

Wall Street’te yine de daha derin ve uzun vadeli bir düzeltme meydana gelebilir. Zira boğa piyasası yatırımcıları dahi son 12 yılda borsaların alışılmadık bir biçimde kazançlı olduğunu kabul ediyor.
2009’dan itibaren S&P 500 Endeksi’nin ortalama getirisi kabaca yıllık %15 civarında. Bu oran endeksin tarihsel getiri oranı olan %10’un çok üzerinde.

Birçok yatırımcı bu 5 yüzdelik puanlık yüksek performansın büyük oranda ABD Merkez Bankası’ndan (FED) kaynaklandığını belirtiyor. Zira FED faiz oranlarını olağanüstü düşük seviyede tutarak piyasaları destekledi. Ancak FED bu destekleriyle aynı zamanda kendi bütçesini olağanüstü miktarda parayla pompaladı ve FED bütçesi kabaca 9 trilyon dolara kadar ulaştı.

Eğer asıl sorun gerçekten de FED’den kaynaklanıyorsa FED’in likideyi sıkıştırması ve faiz oranlarını artırması gelecekteki borsa getirilerinin %10’luk ortalamanın altına gideceği anlamına gelebilir. Söz konusu görüş dünyaca ünlü fon firması Vanguard’ın pozisyonunu yansıtıyor.

Vanguard 2022 Ekonomi ve Borsa Öngörüsü raporunda, “Politika desteğinin kaldırılması politika yapıcılar için yeni bir zorlar yaratıyor ve finansal piyasalar için yeni bir risk oluşturuyor" ifadelerine yer verdi.

Hisse senetlerine yönelik uzun vadeli görünümlerini "ihtiyatlı" olarak nitelendiren Vanguard analistleri, "yüksek değerlemeler ve daha düşük ekonomik büyüme oranlarının önümüzdeki on yıl içinde daha düşük getiri beklediğimiz anlamına geliyor" açıklamasını kaydettiler.

Vanguard analistleri yüzde 60’a yüzde 40 olarak dağılan hisse senedi-tahvil portföyündeki getirilerin yatırımcıların son on yılda gerçekleştirdiklerinin kabaca yarısı olmasını bekliyorlar.

Pisani tüm bunlara karşın Vanguard analistleri negatif getiriler öngörmediklerine dikkat çekiyor. Zira Vanguard’ın analizinde sadece daha düşük getiri oranları görüleceği belirtiliyor.

 

FED yatırımcıları ateşe attı

 

Girişim yatırımcılarının sorması gereken 3 soru

 

Dolar Fed öncesi sakin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gandalf27 Ocak 2022 07:34

    ABD için söylüyorsun değil mi.Uzun vade korkmayın.Bistte uzun vade kalırsan basladigin yere dönersin.Bazende daha aşağıya

  • 😂😂😂26 Ocak 2022 15:00

    En son rallide zaten bir sürü uzun vadeli yatırımcı eklendi kervana,pandemi sonrası başlayan yükaelişte neredeyse her hissede uzuncular oluşdu,bu hisseler yan tahta diye tabir edilenlerden ana tahtadakiler için bir sıkıntı yok illaki gelir aldıkları yere ama 3-5 sene sürsede yine gelir fakat o uçacak kaçacakçılar için gerçekten bir korku yok zaten ölmüş eşşek kurtdan korkmaz.