E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda yılın ilk günü efsanesi doğru mu?---

Borsalarda yılın ilk günü efsanesi doğru mu?

Borsalarda yılın ilk günü efsanesi doğru mu?
05 Ocak 2022 - 11:18 borsagundem.com

Borsaların yılın ilk işlem gününe yükselişle başlaması 2022 yılı geneli için iyi bir işaret. Ancak bu istatistikten çok büyük beklentiler beslememek gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Getiri sağlamak için borsaların sırrını bulmaya çalışan yatırımcılar çoğu zaman reel temellere dayanmayan ilişkiler üzerinden borsaların performansı hakkında bilgi edinmek ister. Yılın ilk işlem günü efsanesi de bu ilişkilere dayanıyor. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, boğa piyasasını yoğun bir şekilde destekleyen yatırımcılar yılın ilk işlem gününde borsaların yükselmesinin yılın geri kalanı için olumlu bir gösterge olduğuna inanıyorlar. 2022 yılının ilk işlem gününde de ABD borsalarında Dow Jones Endeksi 250 puan yükselerek %0,59’luk artış gösterdi. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre bu durum yılın geneli için çok düşük bir istatistiksel anlam ifade ediyor.

Hulbert Dow Jones Endeksi’nin kurulduğu 1896 yılından itibaren tarihsel verileri inceleyerek bir Ocak ayının ilk günü göstergesi oluşturmuş. Söz konusu istatistiklere göre Dow Jones’ın yılın ilk işlem gününde yükseldiği yıllarda borsalar %72 oranında yılı pozitif kapatıyor. Ancak Ocak ayının ilk işlem gününe bakılmaksızın tüm yıllar için Dow Jones’un yükselme ihtimaline bakıldığında ise söz konusu oran %65. Aradaki 7 puanlık fark istatistikçilerin bir modeli tanımlamak için kullandığı %95’lik güven endeksinin çok altında olsa da bir miktar önem atfedilebilir.

Borsa yazarı söz konusu istatistiklere fazla bir önem atfedilmemesi gerektiğini açıklarken yakın tarihli verilere de dikkat çekti. 1960’tan bu yana yılın ilk günü performansıyla yılın geri kalanındaki performans arasında istatistiksel olarak anlam taşıyan bir korelasyon bulunmuyor. Hulbert konuyla ilgili geçtiğimiz yılı örnek gösteriyor: Dow Jones Ocak 2021’in ilk işlem gününde %1,3 oranında düşüş gösterdi. Sonrasında ise Aralık ayını %20’nin üzerinde getiriyle kapattı.

Hulbert bu istatistiğe fazla önem atfedilmemesi gerektiğini gösteren başka bir veriye de işaret etti: Takvim yılı boyunca bütün ayların ilk günleri borsaların yıllık performansıyla ilişki içerisinde görülüyor. Bu anlamda Ocak ayının benzersiz bir konumu bulunmuyor.

Borsa yazarı aynı zamanda bir korelasyonun bir nedensellik anlamı taşımadığına da dikkat çekti. Tarihsel verilerde görülen korelasyon tıpkı borsaların 12 ay boyunca herhangi bir dönemde düşüşten daha çok yükselişe yatkın olduğu gibi sadece pozitif bir seyre yatkın olduğunu gösteriyor olabilir. Ancak bu ilişki biri değişkenin diğerinin sebebi olduğu anlamını taşımaz.

Hulbert ayrıca Ocak ayının ilk beş günü göstergesi hakkındaki istatistiksel verileri de açıkladı. Borsa uzmanının araştırmalarına göre Dow Jones’ın 1896 yılındaki kuruluşundan bu yana söz konusu 5 günlük periyot Ocak ayının ilk günü göstergesinden daha az istatistiksel anlam ifade ediyor.

Borsa uzmanı bu korelasyonun farklı zaman dilimlerine bölünmesi durumunda da değişen bir şeyin olmadığını söyledi. Örneğin Ocak ayına ilişkin korelasyonlar ABD’deki seçim dönemlerine göre ya da borsaların bir önceki yıl daha iyi performans gösterdiği dönemlere göre değişiklik göstermiyor.

Hulbert yılın ilk gününe pozitif seyirde girilmesi sebebiyle yatırımcıların mutlu olabileceğini ancak sırf bu sebepten dolayı hevese kapılmaması gerektiğini söyledi. Zira söz konusu günlük veya haftalık performanslar borsanın yılın geri kalanında nasıl bir performans göstereceği hakkında hiçbir şey söylemiyor.

Yatırımcılar metaverse donanımlarına akın ediyor

 

Borsalarda 2021 partisi devam ediyor

 

2 ünlü borsa kâhininden 2022 öngörüleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 😂😂😂😂😂06 Ocak 2022 07:27

    Kardes aslında son günü olacaktı o bakma bu sene değişiklik yaptık programda son gün ele verip ilk günde gel gel yaptık iyice tava geldiler hele dün trene atlayan atlayana kapıda kuyruk vardı her hisseden almak için e tabi mekancı olarak istekli arkadaşlara bol miktarda hisse verdik,şimdi yani bugün birazda müziği değiştirip hamam tası gümüşten şarkısı eşliğinde pampiş var az sonra bist sinemeasında.