E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda 2021 partisi devam ediyor---

Borsalarda 2021 partisi devam ediyor

Borsalarda 2021 partisi devam ediyor
04 Ocak 2022 - 16:27 borsagundem.com

Borsalara ilişkin yaygın 2022 beklentileri çok daha sakin bir yılla karşılaşılacağı yönünde. Ancak yılın ilk işlem günlerinde 2021 yılına benzer yükselişler dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Takvimler 2022 yılını göstermeye başladı. Ancak yatırımcılar halen 2021 yılındaymış gibi parti yapmayı sürdürüyor. Pazartesi günü yılın ilk işlem gününde ABD borsaları yükselişini devam ettirdi. CNN Business’ın haberine göre yatırımcılar açgözlülükle birlikte borsalardaki pozisyonlarını güçlendiriyor.

Wall Street yatırımcı duyarlılığını belirten yedi ölçütün verileri kullanılarak CNN Business’ın oluşturduğu Korku & Açgözlülük Endeksi yatırımcı iştahının açgözlülük tarafına kaydığını gösteriyor. Bir hafta öncesine kadarsa endeks korku tarafına ilişkin uyarıları gösteriyordu. Habere göre bir ay öncesinde endeks aşırı korku bölgesine ulaşmıştı.

Yatırımcılar sürekli değişen Kovid gelişmeleriyle başa çıkmaya çalışırken, Wall Street’teki hem yatırımcı duyarlılığı hem de ticari aktivite dalgalı bir seyirle ilerledi. Yine de 2021 yatırımcıların oldukça iyi hatırlayacağı bir yıl oldu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi yıl boyunca yaklaşık %27 oranında yükseldi. Dow Jones ve Nasdaq endekslerinde ise yükseliş %20 civarında oldu. ABD borsaları 3 yıl üst üste getiri kazandırdı.

2021 yılı ABD borsaları için sorunsuz bir yıl olmadı. Ancak piyasa duyarlılıkları yakın zamanda boğa piyasası yönünde değişti. CNN Business’ın haberine göre Wall Street yatırımcıları yüksek faiz oranları konusunda çok fazla endişeli gibi görünmüyor. Benzeri bir şekilde yatırımcı öngörüleri arasında Kovid-19'un Omikron varyantının ekonomik büyüme veya kurumsal bilançolar üzerinde büyük ve kalıcı bir etki yaratacağı endişesi de bulunmuyor.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock’ın analistleri 2022 borsa açılışından önce yayınladıkları raporda, “FED’in (ABD Merkez Bankası) faizleri artırmasını bekliyoruz. Ancak enflasyona karşı kümülatif tepkilerininse her zamankinden daha sessiz olacağı görülüyor” denildi.

Söz konusu durum, uzmanlar arasında çeşitli riskler hakkında çok fazla gergin olmaya gerek olmadığı yönündeki genel görüşü yansıtıyor. Araştırma firması Refinitiv'in verilerine göre, Wall Street'teki ortalama tahminleri S&P 500 getirilerinin 2022'de yaklaşık %11 oranında olacağı öngörülüyor.

ABD Temsilciler Meclisi'nden geçen ancak Senato'da engellenen Başkan Joe Biden’ın "Build Back Better" sosyal harcama tasarısındaki sorunlar da ekonomik büyümeyi yavaşlatacak nitelikte olmayabilir. Baring Yatırım Enstitüsü Başkanı ve Küresel Baş Stratejisti Christopher Smart geçtiğimiz gün yaptığı bir açıklamada, “Geleneksel piyasa bilgeliği doğal olarak Omikron'un yeniden canlanmasına, ‘Build Back Better’ın yok olma ihtimaline ve FED’in tam olarak kaç kez faiz artıracağına odaklanmıştır. Ancak tüm bunlar merkezi senaryonun çok daha iyi göründüğü bir ortam içerisindeki risklerdir” ifadelerine yer verdi.

Smart FED’in faizleri aşırı derecede agresif bir oranda yükseltmesinin düşük bir ihtimal olduğunu ve bunun da ABD ekonomisinin yıllık yaklaşık %4 oranında büyüyebileceği anlamına geldiğini kaydetti.

2021'in piyasa endişeleri hızla kaybolabilir

Smart ayrıca, şirketlerin kendi büyümelerine yaptıkları yeniden yatırım sonucunda bol miktarda kâr elde edeceklerini ve korona virüsün yeni varyantlarının üstesinden gelmeye yardımcı olacak yeni aşılar üretileceğini öngörüyor.

Baş stratejist, “Tedarik zincirleri yıl boyunca normalleşecektir. Gelişmekte olan piyasaların talebi nihayet küresel toparlanmadan yararlanacak ve hatta Çin emlak ve teknoloji sektörlerinde de düzen sağlanacaktır" öngörülerinde bulundu.

Diğer bir deyişle, 2021 dair ekonomi ve borsalara ilişkin büyük endişelerin neredeyse tamamı dağılabilir.

Hisse senetleri de yıl içerisinde daha sorunsuz bir seyir beklentisiyle geçen yılın sonlarına kadar yükselişlerini sürdürdü. Bu sebeple bazı yatırımcılar önümüzdeki yıl hisse senetleri için getirilerin daha sakin olabileceğini öngörüyor.

Varlık yönetimi şirketi Silvercrest’in Genel Müdürü Robert Teeter geçtiğimiz gün yayınladığı raporda, “2022’nin bize sıkıcılığı geri getirmesi muhtemel. Ancak bu sıkıcılık borsaların her zaman sakin bir seyir izleyeceği anlamına gelmiyor. Yatırımcılar hisse senetlerinde öncelikli olarak bilançolar tarafından yönlendirilen %7 oranında yıllık yükselişin görüleceği dalgalı bir 2022 beklemeli” açıklamasında bulundu.

2 ünlü borsa kâhininden 2022 öngörüleri

 

Havayolu hisseleri Omikron kabusuna rağmen yükseliyor

 

Gümüş fiyatları 2022'de nasıl olacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)