E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda momentum tersine döndü---

Borsalarda momentum tersine döndü

Borsalarda momentum tersine döndü
29 Mayıs 2020 - 12:03 borsagundem.com

ABD borsalarında geçtiğimiz aylarda alışılmadık bir borsa tablosu ortaya çıktı. Kazanmaya meyilli hisselere yatırımın kaybettirdiği bu yeni durumu piyasa uzmanı Mark Hulbert açıklıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te geçtiğimiz iki ay içerisinde piyasanın kaybedenlerine yapılan yatırım kazananlara yapılan yatırımdan çok daha fazla kâr getirdi. Marketwatch yazarı Mark Hulbert’e göre bu durum piyasalardaki momentum etkisinin tam tersi bir seyrin izlendiğini gösteriyor.

Bu durum korona virüsün sebep olduğu gerilemenin ardından mart ayı sonlarında yeniden ortaya çıkan boğa piyasasının geçici faktörlerinden kaynaklanıyor. Fakat Mark Hulbert aynı zamanda momentum etkisinin ileriye dönük kârlılığını çok daha fazla azaltabilecek piyasadaki da kalıcı değişiklikleri de yansıttığı belirtiyor.

Momentum etkisinin kırılması Wall Street’te bir zamanların en kârlı borsa stratejisinin gerilemesi anlamına geliyor.

Darmouth Üniversitesi Profesörü Ken French’in hazırladığı verilere göre 1926’dan beri yıllık performansı en iyi olan şirketlerin hisse senetlerini bulunduran portföyler en kötü hisseleri bulunduran portföylere göre ortalama %10,6 oranında daha iyi performans gösteriyor.

Ancak bu tarihsel model, borsanın 23 Mart'taki en düşük seviyesine indiği günden bu yana tersine dönmüş durummda. French’in verilerine göre düşük momentumlu portföyler nisan ayının sonundan itibaren yüksek momentumlu porföyleri %10,7 oranında geride bıraktı. Bu verilerin yıllık bazlı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Zira yıllık bazlı düşünüldüğünde düşük momentumlu hisseler %70 oranında daha avantajlı konumdalar.

Ayı piyasanın dibi bulduğu sırada momentumun zarar görmesinden dolayı bu değişim aslında bakılırsa beklenen bir durumdu. Hulbert’in ifadelerine göre ekonomi uçurumdan aşağıya atlamamaya karar verdiğinde en iyi performans gösteren hisseler aksi halde iflas etmesine kesin gözüyle bakılan sepetler olacaktır.

Uzun vadede momentum etkisi yok olabilir

Son araştırmalarsa momentum etkisinin kırılmasının uzun vadeli bir değişime de yol açtığını gösteriyor. Bu araştırma, hem momentum etkisinin büyük ölçüde perakende yatırımcılarının davranışından kaynaklandığını hem de bunların genel ticaret hacminin daha küçük ve daha sınırlı bir oranını temsil ettiğini ortaya koyuyor.

Sermaye şirketi Farallon’un Baş Veri Bilimcisi Cheng Luo, Nortwestern Üniversitesi Kellog Yönetim Okulu Profesörü Enrichetta Ravina ve Harvard İşletme Okulu Profesörü Luis Viceira’nın yaptığı araştırmada perakende yatırımcılarının haberlere ve momentum etkisine verdikleri tepkiler araştırıldı.

Araştırma sonucunda bireysel yatırımcıların sürpriz kazançların aksi yönünde tepki verdikleri belirlendi. Yani bireysel yatırımcılar olumlu bir durumla karşılaşıldığında hisse senetlerini satma, olumsuz durumda ise hisse senedi satın alma eğilimindeler.Bireysel yatırımcıların bu davranışları momentumu tetikliyor. Zira Hisse senetleri kazanç sürprizlerine beklenenden az tepki veriyor. Piyasa beklenenin aşağısında kalan reaksiyon konusunda düzenlemeye ittiğinde ise pozitif sürprizli hisseler kazanmaya devam ediyor ve negatif sürprizli hisseler de düşmeye devam ediyor.

İnsan davranışlarının momentum etkisini destekleyen yönü yeni değil. Fakat değişen şey işlem hacminde bireylerin oranının azalması. Bu nedenle Ravina yaptığı bir röportajda momentum etkisinin giderek azalacağını belirtiyor.

 

Borsalarda geri dönüş fırsatı riskli olabilir

 

Boğa piyasası tehlikeye girdi

 

Özel Sektör tahvil satışları rekor kırdı

 

BIST'in iki günlük işlem hacmi bu yılın zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)