E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÖzel Sektör tahvil satışları rekor kırdı---

Özel Sektör tahvil satışları rekor kırdı

Özel Sektör tahvil satışları rekor kırdı
29 Mayıs 2020 - 11:47 borsagundem.com

ABD özel sektör tahvil satışları 1 trilyon doları geçerek rekor kırdı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs Mart ayında piyasalarda kargaşaya sebep olmasıyla borsalar dip seviyelerini görürken Exxon Mobil ve Verizon gibi ABD’li dev şirketler tek bir günde 12 milyar doları aşan tahvil satışı yaptı. Diğer şirketler de hızlı şekilde tahvil satışına başlarken ABD Merkez Bankası FED’in teşvikleri şirketleri daha da cesaretlendirdi. Bu durum ABD tahvil piyasasının tarihte hiç olmadığı kadar şişmesine sebep oldu.

Geçtiğimiz gün ise yılbaşından beri satılan toplam tahvil değeri 1 trilyon doları geçerek tarihi bir rekor kırdı. 2019 senesinde bu rakama Aralık ayında ulaşıldı.

Bu durumun oluşmasının temel sebebi olarak ABD Merkez Bankası FED’in ve dünyanın en büyük fon yöneticisi BlackRock’ın piyasaları rahatlatmak için tahvil alımına yapması görüldü. FED'in özel sektör tahvillerini içeren ETF alımları 26 Mayıs itibarıyla 2.98 milyar dolara yükselirken, 750 milyar dolarlık özel sektör tahvil alımı da yaptı. 12 Mayıs'ta başlayan ETF alımları, korona virüs pandemisi ortamında, büyük özel sektör borçlanıcılarını desteklemek için hazırlanan acil kredi programının bir parçası. FED’in sınırsız tahvil ve borsa yatırım fonu (ETF) alımı yapması bütün varlık sınıflarında büyük bir toparlanma yaşanmasına sebep oldu.

Şirketler korona virüsün tetiklediği ekonomik çöküşte hayatta kalmaya çalışırken borçlanma daha da önemli bir hal alıyor. Uzmanlar şirketlerin borç batağına girmesiyle büyük bir iflas dalgası olabileceğini söyledi. Karantinadan dolayı insanların eve kitlenmesi ve dükkanların kapatılması ekonomiyi panik moduna sürükledi. Krizden önce zor durumda olan perakende ve enerji şirketleri pandemiyle birlikte uç noktalara çekildi. Birçok petrol şirketi devlet yardımı talep ederken J.C. Penney ve Neiman Marcus gibi şirketlerin iflasını açıklaması bekleniyor. The Wall Street Journel’ın haberine göre otomotiv, seyahat ve eğlence sektörlerinin yanı sıra kriz döneminde iyi bir çeyrek geçiren sağlık sektöründe bile iflasları yakın gelecekte görebiliriz.

Boğa piyasası tehlikeye girdi

Citi'den Avrupa tahvili öngörüsü

New York borsası karışık seyirde açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)