E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar siyasi belirsizliklerin hafiflemesiyle yükselişte---

Borsalar siyasi belirsizliklerin hafiflemesiyle yükselişte

Borsalar siyasi belirsizliklerin hafiflemesiyle yükselişte
06 Ekim 2020 - 12:01 borsagundem.com

Yatırımcılar, ABD Başkanı Trump’ın sağlık durumu konusunda dikkatli bir iyimserlik içinde. Belirsizlik ortadan kalkıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Pazartesi günü, ABD Başkanı Donald Trump’ın sağlık durumunun iyiye gittiğine yönelik haberlerden sonra, yatırımcıların siyasi belirsizliğin ortadan kalkabileceği düşüncesiyle iyimser bir tavır almasının ardından yükselişe geçti.

S&P 500, geçtiğimiz haftaki kazançları takip ederek %1,8 yükseldi. Nasdaq Composite %2,3 artış gösterirken, Dow Jones Industrial Average %1,7 artarak 2,814 seviyesine ilerledi.

ABD hükümetinin başına kimin geçeceğine dair belirsizlik, geçtiğimiz hafta Trump’ın korona virüs testinin pozitif çıkmasının ardından hükümetin fonksiyonuyla, seçim kampanyasıyla ve yüksek mahkeme adaylık süreciyle ilgili sorular ortaya çıkardı. Seçim sonuçlarının yarattığı belirsizlik geçtiğimiz hafta piyasaları sarsmıştı.

Hisseler Donald Trump’ın sağlığıyla ilgili her sinyale karşı hassasiyet göstermeye devam ediyor. Trump’ın sağlık ekibi, başkanın Pazartesi günü taburcu edileceğine yönelik açıklamada bulundu. Bu açıklama doktorlardan ve danışmanlardan çelişkili bilgilerin geldiği birkaç günün sonunda yapıldı. Pazartesi günü ekonomi cephesinde, ABD’nin hizmet sektöründe istikrarlı bir yükseliş görüldü ve Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan büyük daralmanın ardından, kazançlı geçen dördüncü ay oldu.

Neuberger Berman Group LLC’nin Başkan Yardımcısı Joseph Amato, yatırımcıların dikkat ettiği iki gösterge var dedi. Birincisi ülkenin korona virüs sonrası açılma hızı. İkincisiyse, korona virüsle alakalı Washington’ın belirleyeceği her politika.

Amato, “22 trilyon dolarlık bir ekonomi söz konusu olduğunda, normalleşmeye geçiş, yakın zamanda gerçekleşecek seçimle ilgili tüm konuları gölgede bırakacaktır” dedi. Açıklamasının devamında, “sağ ve sol cenahlar için var olan değişik politikalar ve seçim süreci, uzun vadede önemli konular olacak” ifadesini kullandı.

ABD başkanlık seçimleri cephesinde, Joe Biden’ın ABD Başkanı Donald Trump karşısında anketleri önde götürüyor olma durumu, görünüşe bakılırsa daha da arttı. Bu sonuca Wall Street Journal ve NBC News’in, başkanlık münazarasını takip eden iki günde yaptığı bir anket neticesinde ulaşıldı. Bu durum Kasım ayında yapılacak olan seçimlerin sonuçlarında tartışmalı bir konu olma ihtimalinin düştüğüne yönelik sinyaller verdi. Piyasalar bu gelişmeyi olumlu karşıladı.

Yine de anket, Trump’ın korona virüs testinin pozitif çıktığının açıklanmasından önce yapılmıştı.

Geçtiğimiz haftalarda, piyasalar demokratların ve Beyaz Saray’ın, hükümetin bir sonraki korona virüs destek paketinin boyutu ve koşulları üzerinde mutabakata varması konusunda giderek daha şüpheci bir yaklaşıma sahip oldu. Birçok yatırımcı, Biden’ın zaferinin ekonomik teşvik paketi ve kurumsal vergiler için ne anlama gelebileceğini düşünmeye başladı.

NatWest Markets’ın Stratejisti James McCormick, “insanlar Biden’ın zaferinin hisse piyasaları için doğrudan bir olumsuzluk getirip getirmeyeceğini sorgulamaya başladı. Vergi konusunda sorular var ekonomik teşvik paketlerine yönelik olumlu düşünceler de mevcut” dedi.

Siyasi ve ekonomik belirsizlik, son günlerde kesintili bir borsa hareketine neden olmuştu. Piyasalardaki türbülansın devam edeceğine dair işaretler var. Cboe Volatilite Endeksi, bir aydır neredeyse en yüksek seviyesinde.

Columbia Threadneedle Investments Baş Stratejisti Anwiti Bahuguna, yavaş bir iyileşme beklenmesi gerektiğini söyledi. İlk aşamada gerçekleşen canlanma, yatırımcıların beklentilerinin üzerinde gerçekleşmiş olsa da, Bahuguna’ya göre gayrisafi yurtiçi hasılanın yılın başından itibaren %4’te kalması muhtemel.

Şimdilik Bahuguna’nın gözü ABD hisselerinde.

Bahuguna, “parasal politikaların devasa desteği var, bu da kurumlar için kredilerin maliyetini düşürüyor” dedi.

Gelişmekte olan uluslararası ekonomiler, Bahuguna’ya göre ABD’ye kıyasla çok daha yavaş bir iyileşme gösteriyor.

İstihdam verileri Wall Street’e moral verecek

 

Başkanlık münazarası Wall Street’in kabuslarını doğruladı

 

Wall Street’in en büyük korkusu belirsizlik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)