E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİstihdam verileri Wall Street’e moral verecek---

İstihdam verileri Wall Street’e moral verecek

İstihdam verileri Wall Street’e moral verecek
02 Ekim 2020 - 14:49 borsagundem.com

Hafta içerisinde birçok köklü şirketin işçi çıkarma haberlerine şahit olundu. Buna karşın ABD ekonomisinin büyüklüğü düşünüldüğünde işsizlik verileri ekonomik toparlanmaya işaret eden bir iyileşme tablosu ortaya koyabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İçerisinde bulunduğumuz hafta birçok büyük şirketin işçi çıkarmaya hazırlandığı manşetlerine sahne oldu. Walt Disney’in tema parklarında çalışan 28 bin personelini korona virüs kapatmaları nedeniyle işten çıkardığını açıklaması United Airlines’ın ve American Airlines’in birlikte 32 bin personelin işine son vereceğini bildirmesi ve sigorta firması Allstate’in 4 bine yakın kişiyi işten çıkaracağını bildirmesi bu örneklerin sadece bir kaçıydı.

Tüm bu olumsuz verilere rağmen yatırım danışmanlığı firması MKM Partner’ın Baş Ekonomisti ve Makro Stratejisti Michael Darda perşembe günü CNCB’ye verdiği röportajında istihdam konusunda moral bozmanın zamanı olmadığını düşünüyor.

Darda röportajında, “Bu rakamların kulağa berbat geldiğini fakat ABD iş piyasasının toplam büyüklüğü düşünüldüğünde devasa bir rakam olmadığını aklınızda bulundurun” ifadelerine yer verdi.

Darda, Türkiye saati ile 15:30’da açıklanacak eylül ayı işsizlik rakamlarının Wall Street’e ekonomik iyileşmenin halen yolunda gittiği mesajını vermesini bekliyor.

Baş ekonomist, “Yüksek frekanslı gösterge olan haftalık işsizlik maaşı başvurularına baktığımızda bunun eş zamanlı olduğunu görüyoruz değil mi? Eylül ayının tamamına ulaşan başvuru verilerimiz mevcut. İlk kez işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı ağustos ayı ortalamalarından yaklaşık %13 daha az” dedi.

Dow Jones verilerine göre en son istihdam raporu ağustos ayındaki 1,37 milyon rakamına karşılık 800 bin tarım dışı çalışanın istihdama ekleneceğini bekliyor. Bu rakamlar başkanlık seçimlerinden önceki son istihdam verileri olacak.

Darda tüm iyimser bakış açısına karşılık 2020 yılındaki yavaşlığın kazançları olumsuz etkileyeceğini kabul ediyor. Baş ekonomist, "Bu son dört ay içinde görülen iyileşme hızından bir yavaşlama olacak. Bunun büyük siyasi sonuçları olduğundan emin değilim, çünkü oldukça hızlı bir geri dönüş gördük" görüşlerine yer veriyor.

Dördüncü çeyrek yükseliişi getirebilir

Darda’nın ekonomi tahminleri boğa piyasası tezine de hizmet ediyor. Baş ekonomist yıl sonu için S&P 500’ün endişeleri aşmasını ve yılın sonunda tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3.600 puanda bitirmesini bekliyor. Söz konusu hedefin 2 Eylül’de ulaşılan rekorun çok az üstünde ve endeksin şu anki pozisyonundan %7 oranında bir ralli yapılmasını ima ediyor.

Baş ekonomist, “Borsanın kendi zeminini oluşturan temel verilerle beraber yükselmesini görmemiz gerekiyor. Bana kalırsa dördüncü çeyrekte yukarıya doğru hareket ediyoruz” görüşlerinde bulundu.

Küresel gayrimenkul piyasasında balon tehdidi

 

JP Morgan hangi ülkelerde satışa geçti

 

Trump haberiyle satışlar daha da sertleşebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)