E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşkanlık münazarası Wall Street’in kabuslarını doğruladı---

Başkanlık münazarası Wall Street’in kabuslarını doğruladı

Başkanlık münazarası Wall Street’in kabuslarını doğruladı
01 Ekim 2020 - 12:04 borsagundem.com

Salı günü gerçekleşen, ABD başkan adayları Joe Biden ve Donald Trump arasındaki münazara, Wall Street’in tüm korkularını doğruladı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street Kasım ayında gerçekleşecek olan ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarına dair belirsizlikten oldukça fazla endişe duyuyor. Seçim sonuçları piyasaları alt üst edebilir. Salı günü ABD Başkanı Donald Trump ve Joe Biden arasında gerçekleşen münazara bu korkuları dindirmedi.

Borsalar, iki aday arasında gerçekleşen sert ve kaotik münazaranın ardından düşüş gösterdi. Münazara sırasında Trump sık sık rakibinin sözünü kesti ve politikayla ilgili sorulara cevap vermekte başarısız oldu.

Yatırımcılar, Trump’ın son günlerde, kaybetmesi halinde seçim sonuçlarını kabullenmeyeceğine yönelik açıklamalarından endişe duyuyor. Bu durum seçim sona erdikten sonra uzun bir belirsizlik dönemi yaratabilir.

Salı günü Trump, posta yoluyla yapılacak oylamalarda, herhangi bir temeli olmayan hile iddialarını yineledi ve bu koşullar altında oluşacak sonuları kabul etmeyeceğini açıkladı.

Trump “eğer binlerce oy pusulasının manipüle edildiğini görürsem bunu kabul edemem” dedi.

Bu yorumun üzerine yatırımcılar, piyasaların seçim sonuçlarıyla birlikte çökme ihtimaline karşı yeni stratejiler geliştirmeye başladı.

Axi’nin Piyasa Analisti Milan Cutkovic, “piyasa yatırımcıları, Trump’ın koltuğunu sessizce terk etmeyeceğinden endişeli, siyasi riskler ön planda” dedi.

Piyasa volatilitesinin önemli ölçütlerinden biri olan, VIX endeksine bağlı vadeli işlem sözleşmeleri, yatırımcılar sarsıntılı geçecek Ekim, Kasım ve Aralık aylarına hazırlanırken giderek daha pahalı bir hale geliyor.

İki rakip aday arasında gerçekleşen sert münazara aynı zamanda meclisin bir araya gelerek, yeni bir ekonomik teşvik paketi üzerinde mutabakata varma umutlarını suya düşürdü.

Cutkovic, “son dönemdeki gelişmelere rağmen, demokratların ve cumhuriyetçilerin, seçimlerden önce yeni bir teşvik paketi üzerinde mutabakata varma ihtimali zayıf kalıyor” dedi.

İşsizlik dalgası geliyor

Ekonomistler, işten çıkarmaların bu yılın sonbahar aylarında, hükümetlerin şirketlere verdiği destekler son bulurken ve pandemi zayıf şirketleri vurmaya devam ederken artacağını düşünüyor.

Bu tahminlerin doğru çıkma ihtimali oldukça yüksek. Korona virüsten en çok etkilenen sektörlerdeki büyük şirketler, bu hafta yeni istihdam kesintileri açıkladı.

Disney (DIS) ABD’de 28,000 kişiyi işten çıkarıyor. Zira korona virüs nedeniyle parkları ve otelleri darbe aldı. Royal Dutch Shell (RDSA) da Çarşamba günü yaptığı açıklamada, fosil yakıtlardan uzaklaşırken, 9,000 işe son vereceğini söyledi.

Korona virüs kısıtlamaları nedeniyle, petrol ve yakıta olan talepteki büyük azalma, Avrupa’nın en büyük enerji şirketlerinin daha temiz yakıt türlerine geçişini hızlandırıyor. Shell Haziran ayında yaptığı açıklamada, varlıklarının 22 milyar dolar olduğunu ve petrol fiyatları için tahminlerini düşürdüklerini söyledi. Aynı zamanda, bu hafta binlerce havayolu çalışanının işleri de tehlike altında.

ABD’nin havayolu şirketleri, yılın erken dönemlerinde hükümetin kurtarma fonlarını kabul ettiklerinde, çalışanlarının işlerine 1 Ekim’e kadar son vermeyeceklerini açıklamıştı. Bu yasak Perşembe günü sona eriyor. Bazı şirketler işten çıkarmalar içini, yeni bir teşvik paketi kararını bekleyeceklerini söylese de diğerleri hemen uygulamaya geçecek.

Hava yollarında pandemiden kaynaklanan bu çöküş, dünya çapında 46 milyon işe mal olabilir.

Palantir ve Asana açılış yapıyor

Palantir ve Asana New York Stock Exchange’de Çarşamba günü açılış yapacak. Ancak bu süreç kolay olmayacak.

İki şirket de hisselerini doğrudan listeleme yoluna gidiyor. Bu da yalnızca iki büyük şirket tarafından tercih edilen sıra dışı bir yöntem. Bu yöntemi Spotify ve Slack, sırasıyla 2018 ve 2019 yıllarında uygulamıştı.

EquityZen’in kurucu ortağı Phil Haslett “işler yolunda gitmezse şaşırmayacağım” dedi.

Şirketler halka arz edildikten sonra yatırımcılar seansın ilk saatlerinde hisselerin performanslarını yakından izleyecek. Özellikle Asana, pandemi devam ederken, yazılım şirketlerine yönelik büyük ilgiden fayda görebilir.

Haslett “bu çılgınlık uzun vadede sürdürülebilir değil. Ancak şimdilik bazı şirketler için işe yarıyor” dedi.

Wall Street’te momentum ticareti kazandırdı

 

Wall Street’in en büyük korkusu belirsizlik

 

Wall Street’te eylül kâbusu gerçek oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie01 Ekim 2020 14:08

    Biden reyiz gelecek güvercin Powell'ı kovacak tanrının izininle.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU01 Ekim 2020 12:20

    bunların hepsi numara.kim gelir ise gelsin iktidara abd başkanları bir sembol kukla olup, abd yi derin güçler yönetmektedir.bunlara izin vermezler.