E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar neden yükseliyor?---

Borsalar neden yükseliyor?

Borsalar neden yükseliyor?
14 Ekim 2022 - 09:53 borsagundem.com

Dün yayınlanan enflasyon raporu oldukça sıcak gelmesine rağmen borsalar yükseliyor. Bu bilmeceyi çözmek için güçlü bir beyin jimnastiği yapmak gerekiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Oldukça sıcak gelen enflasyon raporunun normalde uzun vadeli faiz oranlarını yükseltmesi ve hisse senetlerini aşağı çekmesi gerekirdi. Raporun açıklanmasıyla birlikte gerçekten de böyle oldu ve borsalar düşüşe geçti ancak bir süre sonra toparlanma başladı ve hisse senetleri yükselişe geçti.

Peki, bu anormal durumun arkasındaki nedenler neler olabilir? Bu bilmeceyi çözmek için biraz fikir jimnastiği yapmak gerekebilir.

Hisse senetlerinin çok değer kaybetmiş olması

The Wall Street Journal’dan Akane Otani’nin haberine göre, hisse senetleri gerçekten de son zamanlarda, özellikle yıl başından bu yana fazlasıyla düşüş yaşadı. Bu belki de yatırımcıların gözünde genel ekonomik ve finansal atmosfere hakim olan kara bulutların da ötesinde, beklenmeyen bir düşüş olarak algılanmış olabilir. Özellikle son iki hafta içinde, S&P 500’ün art arda altı işlem günü düşmesi, yeni bir toparlanmaya zemin oluşturmuş olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, endeksin bugün de tekrar düşmesi, 2020 yılı Şubat ayından bu yana en uzun günlük kayıp serisi anlamına gelecekti ve bu olmadı. CappThesis'ten Frank Cappelleri, piyasanın Temmuz ayındaki altı günlük kayıp serisinin, hisse senetlerinin büyük yaz rallisinin habercisi olduğunu hatırlatıyor ve bu kez yaşananın da benzer bir şey olabileceğinin altını çiziyor. Yatırımcıların piyasaya karşı konumlanmanın çok ileri gittiğine karar vermiş olabileceklerini söyleyen Cappelleri, bunun da yeni bir yükselişe neden olmuş olabileceğini söylüyor. Kesin olan şu ki, yatırımcılar böyle düşündüyse bu gerçekten de piyasalara nefes aldırmışa benziyor.

Bu kadar çok kötü haber, ‘iyi haber’ anlamına gelmiş olabilir

Piyasalar yeterince kötü habere maruz kalmış olabilir. Bunun yatırımcıların gözünde ‘iyi haber’ olarak algılanma olasılığını yabana atmamak gerekir.

Fed’in ekonominin gidişatını değiştirme aracı olarak kullandığı faiz oranları etkili olsa da, uzmanların da söylediği gibi ‘kör bir bıçak’ gibi 'kaba' bir araçtır. Fed bu aracı yüksek enflasyonu dizginlemek için kullandı ve hala kullanıyor ancak öte tarafta yatırımcılar da enflasyonun düşük olmasını zaten beklemiyor. Dolayısıyla açıklanan sıcak enflasyon rakamları, yatırımcılar için bir sürpriz niteliği taşımamış olabilir.

Yatırımcılar şunu da biliyor; enflasyon, Fed’in para politikasını çok fazla sıkılaştırmasına neden olursa Fed, para politikasını yeniden gevşeterek gidişatı düzeltmekte tereddüt etmeyecektir. Bu formül, en azından teorik düzlemde, hisse senetleri için iyi bir haber anlamına gelirdi ancak yatırımcıların gözünde bunun henüz olmamış olması, yakın zamanda da olmayacak olması anlamına gelmemiş olabilir.

Kira enflasyonu

Kiraların TÜFE’ye gecikmeli olarak dahil edildiği biliniyor. Dolayısıyla, kira enflasyonunun enflasyon verilerinin gösterdiği kadar kötü olmayabileceği varsayımı, piyasalardaki yükselişte etkili olmuş olabilir.

Edward Jones Kıdemli Yatırım Stratejisti Mona Mahajan da kiraların TÜFE'ye gecikmeli olarak dahil edildiğini belirtiyor. Mahajan, “Bu, kira fiyatlarının gerçek zamanlı olarak ılımlı olması nedeniyle, konut ve barınma enflasyonu eğiliminin bugün yayınlanan raporda olduğundan daha iyi görünebileceği anlamına geliyor” diyor. Mahajan, “Enflasyon eğilimleri doğru yönde ilerliyor. Belki de enflasyonda zirveyi gördüğümüze ya da zirveye çok yaklaştığımıza dair genel bir kanaatin yavaş yavaş şekillenmeye başladığını bile söylemek mümkün olabilir” şeklinde konuşuyor.

Borsada 19 sektör yükseldi, 9 sektör ise düştü

 

Borsada pozitif başlangıç bekleniyor

 

Avrupa borsaları günü yükselişle tamamladı

 

ABD enflasyonu sonrası piyasalar pozitif seyrediyor

 

Güçlü enflasyon verileri piyasalarda volatiliteyi artırdı

 

Güçlü enflasyon verileri sonrası jumbo faiz artışı fiyatlaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANS DÜNYASI14 Ekim 2022 11:58

    HİSSELERİ KÜÇÜK YATIRIMCIRALA SATABİLMEK İÇİN YÜKSELTMEK GEREKİR BU OLAYLAR BÖYLEDİR.

  • Mucise Reis : )14 Ekim 2022 10:49

    Dünya şaşkın... faiz neden, enflasyon sonuç oldugunu anladı :D borsalar coştu ... Hemen bit tv kanalına, yorumcu olarak işe başlayayım. Herşeyi bu bağlama çekerek oy toplarım :D ahah

  • Mucise Reis : )14 Ekim 2022 10:40

    Fed kontrollü biçimde parasal daralma, doları kontrol etme, ve adım adım dediklerini yapmaya gayretli ve inançlıdı.. dün şunu gördü piyasa, yaa FEd onu yapacam, bunu yapacam eee buyur yap ? yapamadı... demekki fed haricinde pıyasalar eskisi gibi relaks adım ataca. FED yırtınsada istediklerine ulaşması kolay değil. Ben neden icraatını görmedğim FED için sözlü yönlendirmesine uyarak kay bedeyim ? FED faizleri arttırsın. ama enflasyon durmakidi ? VARLIK lar otomatıkman daha değerli olur mantığı, hoopp abd tahviller düşüş, varlıklara, borsalara giriş...Zaten FEd kontrolunde diye tam tersi tahvil alış, borsalardan çıkış olmuştu... Demekki zamanı var, FED söylemini değil, icraatını beklerim diyen sıcak para ve para babalarda icraat göremedi kısa süreli FREEDOM :D diyerek, okyanıs dalgasında oluşan dev dalga üzerinde sörf yapmayı tercih etti. Dalga götürür bir yerlere misali :D Özeti şahsi adımlarım bu yöndedi. Piyasa ne etti, uzmana sor, ben bilmem ...