E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüçlü enflasyon verileri sonrası jumbo faiz artışı fiyatlaması---

Güçlü enflasyon verileri sonrası jumbo faiz artışı fiyatlaması

Güçlü enflasyon verileri sonrası jumbo faiz artışı fiyatlaması
14 Ekim 2022 - 08:26 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Piyasalar, ABD TÜFE verisinin, Eylül ayında tahmini %8,1 artışa kıyasla, yıllık %8,2 oranında arttığını gösteren verilerin ardından sert düşüş göstermişti. Aylık baktığımızda ise TÜFE , Ağustos ayındaki %0,1'lik artışın ardından geçen ay %0,4 yükseliş kaydetti ki beklenti %0,2 artması yönündeydi. Artıştaki ana etmenler ise; Kiraların 1990'dan bu yana en hızlı artışı kaydetmesi ve gıda fiyatlarında ki yükseliş oldu. Benzin fiyatlarındaki %4,9'luk düşüş ise daha sert bir enflasyon verisi görmemizi engelledi.

Bu güçlü veriler de, Eylül ayında sağlam iş kazanımları ve işsizlik oranında salgın öncesi seviye olan %3,5'e gerileme gösteren geçen haftaki güçlü istihdam raporunun hemen ardından geldi. Çekirdek TÜFE, Ağustos ayındaki %6,3'lük artışın ardından Eylül ayına kadar 12 ayda %6,6 artarak Ağustos 1982'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Piyasa , eldeki TÜFE ve ÜFE verileriyle, yakından izlenen temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinin Eylül ayında %0,4 artarak Ağustos'taki %4,9'dan %5.1'e yükseleceğini tahmin ediyor ki bu veri bildiğiniz gibi ay sonunda açıklanacak. Fed'in enflasyonu hedefe geri döndürmek için işgücü piyasasını önemli ölçüde yavaşlatması gerekiyor

Önümüze baktığımızda ise; OPEC+’ın geçen hafta aldığı petrol üretimini kısma kararının ardından benzin fiyatları muhtemelen dibi gördü, Ukrayna'daki savaş gıda fiyatları için yukarı yönlü risk oluşturuyor, Özel sektör verileri, kiraların zirveye yakın olabileceğini gösteriyor ki sonuç olarak; Fed'in %2 hedefinin çok üzerinde seyreden inatçı yüksek enflasyon, yalnızca ABD merkez bankası için bir zorluk değil, aynı zamanda Başkan Biden ve Demokratların gelecek ay yapılacak seçimlerde Kongre'nin kontrolünü elinde tutma umutlarında da sıkıntı yaratmakta.

Kısa vadeli hareketler bir yana, şaşırtıcı derecede güçlü ABD enflasyon verileri, piyasaları Fed'in Kasım toplantısında 75 baz puanlık ve hatta Aralık'ta %71,5 olasılıkla 75 baz puanlık bir jumbo faiz artırımına tam olarak fiyatlamasına neden oldu. Vadeli işlemler ayrıca oranların şimdi %5'te zirve yapacağını ve 2007'den beri görülmeyen seviyelerin görüleceğine işaret etti.

ABD hisse senetlerinde teknik yükseliş gördük. Hisse senetlerindeki son hızlı düşüş, kötü haberlerin zaten fiyatlandığı algısının oluşturdu. Yatırımcıların yüksek faiz oranı ortamının karlarını nasıl etkilediğini görmeyi bekleyerek üçüncü çeyrek mali tablo açıklama sezonuna giriş yaptılar. ABD'de Citigroup, JPMorgan, Morgan Stanley, US Bancorp ve Wells Fargo'nun bilanço rakamları yakından takip edilecek Asya piyasaları da Wall Street'deki yükselişle izledi, MSCI'ninm Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1.6 , Avustralya'nın emtia ağırlıklı hisse endeksi %1.6, Güney Kore %2.1, Japon Nikkei %2.8 yükseldi. AMA ABD S&P 500 vadeli işlemleri %0,1 ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,2 düşerken, risk iştahı şimdiden yumuşamaya başlamış durumda.

Bugünün veri trafiğine baktığımızda ise; Yurt içinde özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu, konut satışları, tarım ürünleri fiyatları ve "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçlarını takip ederken, Yurtdışında ise dikkatler, ABD'de perakende satışlar, ithal fiyatları, Michigan tüketici güven endeksinde olacak.

Temel metal fiyatları, Wall Street'in yükselişini takip etti

 

Borsada pozitif başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 14/10/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)