E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar neden yıl sonunda ralli yapıyor?---

Borsalar neden yıl sonunda ralli yapıyor?

Borsalar neden yıl sonunda ralli yapıyor?
23 Aralık 2020 - 12:44 borsagundem.com

Küresel borsaların yıl sonunu %76,7 oranınla ralliyle geçiyor. Borsalardaki bu mevsimsel etkinin en önemli sebeplerinden birisi açığa satışçıların Noel tatiline çıkması

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Noel sonrasındaki altı işlem günü borsa takvimindeki diğer tüm altı günlük periyotlara oranla en fazla kazandıran mevsimsel istatistiğe sahip. Marketwatch yazarı Mark Hulbert mevsimsel etkilere göre işlem yapan yatırımcıların dikkatini toplaması gerektiğini belirtiyor.

Özellikle Noel’in bir ertesi gününden yeni yılın ikinci gününe kadar olan altı günlük periyot borsa araştırmacıları tarafından belirtilen birkaç mevsimsel etkinin bir arada geldiği bir dönemi işaret ediyor.

Bu etkilerden ilki ay değişim etkisi olarak bilinir. Hisse senetleri piyasaları ortalama olarak ayın son birkaç günü ile bir sonraki ayın ilk birkaç günü boyunca daha iyi performans gösteriyor. İkinci mevsimsel etki olan yıl değişimi etkisi de benzeri bir modeli ifade ediyor. Ancak yıl değişimi etkisinde takvim yılı bitişi ve bir sonraki takvim yılının başlaması sebebiyle bu etki daha güçlü hissediliyor. 

Borsa uzmanı küresel borsaların tatil dönemleri sonrasında ortalamanın üzeri oranda ticaret seviyesine ulaştığına dikkat çekerek Noel tatilini de yıl sonu rallisini oluşturan mevsimsel etkenlerin arasında gösteriyor.

Hulbert konuyla ilgili yaptığı araştırmasında Dow Jones’un kurulduğu 1896 yılından bu yana söz konusu altı günlük süreçte %76,6 oranında yükseldiğine dikkat çekiyor. Buna karşın borsalardaki diğer bütün altı günlük süreçlerdeki ortalama yükseliş %55,7 oranında. Hulbert’in istatistiklerine göre söz konusu yükseliş ihtimalleri borsanın yıl sonuna kadarki aylık veya yıllık performanslarından bağımsız bir biçimde gerçekleşiyor. Bununla birlikte rallinin gerçekleşme ihtimali ekonominin bir durgunluk sürecinde olup olmadığı veya faiz oranlarının hangi seviyede olduğuna göre de değişmiyor.

Kovid mutasyonuna rağmen Noel rallisi kapıda

Yükseliş istatistikleri daha yakın zamandaki veriler alındığında güven seviyesi daha fazla artıyor. Dow Jones’un 1960’tan bu yana altı günlük Noel sonrası periyodu %76,7 oranında yükseliş gerçekleştiğini gösteriyor. 1960 öncesi dönemdeki istatistiklerse ise bu oran %76,6. Bu şaşırtıcı benzerlik Hulbert’e göre güven seviyesi için oldukça önemli.

Araştırmacılar bu mevsimsel eğilimin iki olası nedenine işaret ediyor. Bunlardan ilki, maaşlardan emeklilik yatırımları için kesilen ve işveren yatırımlarından alınan yatırım giderleri tutarları nedeniyle piyasaya düzenli olarak yeni para akışı sağlanması. Nakit kesintisi işlemleri genellikle ay dönüşlerinde ve özellikle de yıl değişiminde gerçekleşir.

Araştırmacılara göre, bu mevsimsel eğilimin ikinci olası nedeni ise açığa satışçıların tatile çıkması veya borsanın üç günlük tatil döneminde kapalı kalması nedeniyle açığa satışlardaki sessizlik. Küresel borsalar Noel ve yeni yıl döneminde üçer günlük tatile giriyorlar. Ancak borsacıların büyük çoğunluğu genellikle bu haftanın tamamını tatilde geçiriyor.

Hulbert bu yüksek ihtimallerin yine de tam bir garanti sağlamadığını hatırlatıyor. Yıl sonu döneminde borsalardan para kazanma şansının dörtte üçe yakın olması aynı zamanda dörtte bir ihtimalle kayıp yaşanabileceğini gösteriyor. Hulbert, yatırımcıların rüzgara kapılırken dikkati elden bırakmamaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Teknoloji hisseleri 2021’de yine kazandıracak

 

Bitcoin'de yeni hedef 50,000 dolar

 

Serbest fon getirileri 2012 yılından bu yana en yüksek seviyede

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)