E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKovid mutasyonuna rağmen Noel rallisi kapıda---

Kovid mutasyonuna rağmen Noel rallisi kapıda

Kovid mutasyonuna rağmen Noel rallisi kapıda
22 Aralık 2020 - 12:17 borsagundem.com

Borsalar korona virüsün mutasyona uğradığı ilişkin haberlerle geçtiğimiz gün beklenmedik bir düşüş yaşadı. Ancak baş stratejist bu yeni durumun Noel rallisini etkilemeyeceğini açıkladı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar korona virüs mutasyonuyla ilgili haberlerle birlikte geçtiğimiz günü sert kayıplarla geçirdi. Ancak boğa piyasasının devam edeceğine ilişkin iyimserlik hala devam ediyor. Yatırım danışmanlığı firması CFRA’in Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall yatırımcılara Noel rallisi konusunda iyimser görüşlerini paylaştı.

CNBC’ye verdiği röportajda Stovall yeni finansal teşviklerle birlikte gelen Kovid-19 aşısı haberlerinin yıl sonunda hisse senetlerini yukarıya çekeceğinin öngördüğünü açıkladı. Baş stratejist, “Hisse senetleri yatırımcılarının almanaklarından Noel Baba rallisinin popülerleşmesine alışkınız. II. Dünya Savaşı’ndan bu yana her dört yılın üçünde bu gerçekleşti. Şimdiki zaman aralığında da gerçeklememesi için bir sebep göremiyorum” ifadelerine yer verdi.

Tarihsel trendlere göre yaptığı piyasa öngörüleriyle ünlenen Stovall İngiltere’de ortaya çıkan daha bulaşıcı yeni korona virüs gerginliğinin kısa vadede bir risk oluşturduğunu kabul ediyor. Ancak baş stratejist ekonomik zeminin halen yeni boğa piyasası sinyalleri verdiğine inanıyor.

Stovall’a göre Noel Baba rallisi eski takvimin son beş günü ile yeni yılın ilk iki gününü kapsıyor. Baş stratejist ayrıca yeni yılın ilk beş gününün genel performansını da değerlendiriyor. Stovall S&P 500’ün 1945’ten bu yana olan performansını değerlendiriyor. (S&P 500 teknik olarak 1957’de başladı. Ancak daha öncesindeki dönemde endeksin ilk hali 400 şirketi içeriyordu.)

Baş stratejist söz konusu araştırmalarında S&P 500’ün Noel rallisinden elde ettiği ortalama yıllık kazandın %9 olduğu belirtiyor. Ancak borsa sadece Noel Baba rallisini gerçekleştirdiğinde gelecek yılın ortalama getirisi %10 oluyor. Eğer ralli sadece yeni yılın ilk beş günü gerçekleşirse yıllık getiri %12 ortalamasında gerçekleşiyor. Eğer S&P 500 Endeksi’nde iki ralli de gerçekleşirse borsaların getirisi ortalama %13’e kadar ulaşıyor.

Borsalarda Noel rallisinin gerçekleşmemesi halinde bu zorlu bir piyasa sürecinin gelmekte olduğu anlamını taşıyabilir.

Stovall konuyla ilgili açılamasında, “Borsalarda kullanılan eski bir tabirde Noel Baba başarısız olursa ayılar hem ekonomiye hem de borsalara saldıracağı söylenir. Ayı piyasasının gelmesi bir zorunluluk olmasa da Noel Baba rallisinin gerçekleşmediği zamanlarda borsa takvim yılındaki normal yükselişinin yarısı oranında yükseliyor ve %72 oranında da düşüş gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Noel Baba borsaya gelmezse ayı piyasası mı olacak?

Düşük sermayeli şirketler uyarısı

Yaygın boğa piyasası görüşünün aksine Stovall düşük sermayeli şirketlerde gizlenen sorunlara dikkat çekiyor. Baş stratejist dev finansal ve parasal desteklere ilişkin yatırımcı heyecanının kısa vadeli geri çekilmelere neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Stovall konuyla ilgili açıklamasında düşük sermayeli şirketler için, “Belki de kendilerini bir miktar aşıyorlar. Zira Russell 2000 Endeksi şu an 200 günlük ortalama hareket aralığının %34 üzerinde seyrediyor ki bu şu ana kadar görülmüş en büyük rekor” dedi.

Wall Street boğaları yanılıyor mu?

 

Halka arz patlamasında rekor seviye

 

Bitcoin'de kritik seviye neresi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)