E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar için dört zorluk---

Borsalar için dört zorluk

Borsalar için dört zorluk
28 Haziran 2021 - 13:05 borsagundem.com

Goldman Sachs’tan yapılan açıklamada hisse yatırımları 15 yıl ve üzerinde elde tutulduğunda enflasyonun önüne geçiyor. Bugünün yüksek değerlemeleri düzeltme riski doğursa da makro toparlanma ve politika desteğiyle açıklanabiliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki yatırımcılar, yatırımlarının bir dönüm noktasında olduğunu görüyor. Bir yandan enflasyon korkusu, yükselen getiriler, vergiler ve yüksek değerlemeler yatırımcıları endişelendirirken, diğer yandan ABD ekonomisi giderek daha fazla toparlanma sinyali veriyor. ABD ekonomisinin büyümesi umutları yeşertirken, karar alma süreci hisse yatırımcıları için göründüğü kadar kolay olmayabilir.

Uzun vadeli yatırımcılar için bu faktörler zamana yayıldığında eşitlenebiliyor ve portföylerde risk oluşturmuyor. Ancak kısa vadedeki zorluklar varlığını koruyor. Financial Express’in haberine göre, Goldman Sachs Asset Management Stratejik Danışmanlık Çözümleri Küresel Başkanı John Tousley, “Bugünün yatırımcıları için dört zorluk” başlıklı raporunda yatırımcıların karşısındaki sorunların vergiler, oranlar, enflasyon ve fiyatlar olduğunu söyledi.

Tousley, “yatırımcıların bugünün piyasa ortamına stratejik bir yaklaşım inşa etmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Tousley’e göre daha katı fiyat önlemleri son dönemde korona virüsle ilişkili geçiş faktörlerinden etkilendi. Bunlar arasında tedarik sorunları da yer alıyor. Bu geçici baskılar ortadan kalkarken Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) %2’ye yakın bir seviyede olacak.

Yatırımcıların karşısındaki riskler arasında beklenenden daha hızlı gerçekleşen tam istihdam, bastırılmış tüketici harcamaları ve altyapı harcamalarından doğacak yüksek mali çarpanlar bulunuyor. Ancak Goldman Sachs yüksek seviyelere rağmen fiyatların riskli varlıkları destekleyici nitelikte olmaya devam edeceğini öngörüyor. Aynı şekilde ABD Merkez Bankası’nın (FED) politikalarını kısa vadede sonlandırmayacağını tahmin ediyor.

Raporda enflasyonun önemli ölçüde yükselmesi halinde reel varlıklar yüksek performans göstermeye devam edebilir dendi. Tousley ve ekibi emlak ile emtia piyasalarında özellikle güçlü bir potansiyel görüyor. Bunun nedeni ise her iki piyasanın da sermaye alanında yapısal yatırımların yetersizliğinden ve tedarik nedeniyle zorluk çekmiş olması.

Bununla birlikte borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, iki piyasaya yönelik yoğun bir talep de görülüyor. Goldman Sachs aynı zamanda hisse senetlerinin geçmişe bakıldığında enflasyon dönemlerinde iyi performans gösterdiğine dikkat çekiyor. Özellikle de 15 yıl ve daha fazla süre elde tutulan hisse yatırımları bu süre içinde enflasyonun önüne geçmeyi başarıyor.

Ekonomik toparlanmaya karşı yüksek beta sahibi olan hisseler ve emtia fiyatları da gelişen ülkeler de dahil olmak üzere iyi performans gösteriyor. Bugün hisselerin daha yüksek risk taşımasına neden olan yüksek değerlemeler konusunda Tousley, “bugünün yüksek hisse değerlemeleri düzeltme riskini beraberinde getirebilir ancak aynı zamanda makro toparlanma ve politika desteğiyle de açıklanabilir” dedi.

Açıklamasının devamında, “resesyonel faktörlerin yeniden ortaya çıkmaması halinde, riskli varlıklarda sert fiyatlama düzenlemeleri beklemiyoruz ve kısa vadede görülen zayıflamalarda alım yapacağız” ifadelerini kullandı. Daha da önemlisi Goldman hisselerin daha uzun süreyle yüksek fiyatlarda işlem görmeye devam edeceğine yönelik güçlü istatistiki veriler görüyor.

Özellikle de düşük faiz oranları ve yüksek kurumsal karlılık bu tahmini destekliyor. Örneğin S&P 500 son on yılda fiyat getiri oranının zirvesinde işlem gördü ve bu süreçte %250’nin üzerinde getiri sağladı. Dahası ekonomik genişlemelerin geçmişte de hisse piyasalarında olumlu sonuçlar ortaya çıkardığı biliniyor. Geçmişte ekonomik toparlanma dönemlerinde de %90 oranında olumlu getiriler görüldüğü tespit edildi.

Kazandıracak 5 Buffett hissesi

 

Emtia piyasalarında hareketlilik sürüyor

 

Milyoner yatırımcıların tek çaresi risk almak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TikTok28 Haziran 2021 18:31

    Ne oldu la uçacakçılar hani borsa sudan ucuzdu? Hee ne olduu? Neyse iyi bir haberde var oda şu yabancı takası düşüş durdu yükselmeye başladı ammaaaaa bugünün alımlarını bir görelim bakalım düştükçe alıyorlarmı yoksa sattılar da biz düştük? Anahtar bu.

  • Vatandaş28 Haziran 2021 17:50

    Borsaların düşmesi Akp nin oy kaybetmesi ile eşdeğer, Vatandaş parasını yarı yarıya kaybetti.