E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki tökezleme çöküşe dönüşecek mi?---

Borsadaki tökezleme çöküşe dönüşecek mi?

Borsadaki tökezleme çöküşe dönüşecek mi?
03 Nisan 2024 - 11:09 borsagundem.com

ABD borsalarının Hazine getirileri ve petrol fiyatlarının etkisi altında olduğu düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki yükseliş ivmesi giderek düşüyor. Uzmanlar ise bunun bir çöküş belirtisi olup olmadığına odaklanmış durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsadaki tökezlemenin büyük bir gerilemeye dönüşme endişesi giderek büyüyor. Bunda, son dönemde Hazine getirileri ve petrol fiyatlarının hisse senedi piyasalarına yön veren başat aktörler olmasının etkisi bulunuyor.

Kilidi Hazine getirileri mi açacak?

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, borsa yatırımcıları, ilk çeyrekte S&P 500 ve Dow Jones için bir dizi rekor seviyeye sorunsuz bir şekilde ulaştı ancak şimdi artan Hazine getirileri ve petrol fiyatları farklı bir havaya işaret ediyor.

Dow Jones, Salı günü açılış zilinden kısa bir süre sonra hisse senetlerinin ikinci günde de geri çekilmesiyle 500 puandan fazla düştü. Endeks öğleden sonra yaklaşık yüzde 1,2 oranında düşüş yaşarken, S&P 500 yüzde 0,9 oranında kayıpla seyrediyordu.

CFRA’nın baş yatırım stratejisti Sam Stovall, S&P 500'ün Ekim ayının en düşük seviyesinden kabaca yüzde 30'luk bir yükseliş göstermesinin hisse senetlerinin geri çekilme için gecikmiş gibi göründüğünü söylüyor ve kilidi açacak anahtarın 10 yıllık Hazine getirisi olacağını ekliyor.

Gerçekten de tahvil fiyatlarının tersi yönde hareket eden Hazine getirilerindeki keskin ve ani sıçrama, bu haftaki hisse senedi düşüşünün tetikleyicisi olarak görülüyor. 10 yıllık tahvil getirisi seans başında 2024'ün en yüksek seviyesi olan yüzde 4,4'e ulaştıktan sonra Salı günü 4,2 baz puan artışla yüzde 4,37'ye yaklaştı.

Artan getirilerin hisse senetleri için olumsuz olabileceği düşünülüyor. Bunun nedeni, kısmen şirketlerin borçlanma maliyetlerini artırması, ancak esas olarak özsermaye değerlemelerinin temeli olan gelecekteki kar ve nakit akışının bugünkü değerini düşürmesi olarak görülüyor.

Yükselişin hızı da önemli kabul ediliyor. Oranlardaki hızlı bir hareketin, yatırımcıları ve trader’ları marj çağrılarını karşılamak veya portföylerini yeniden dengelemek için diğer pozisyonları tasfiye etmeye zorlayacağından diğer piyasalarda dalgalanmalara neden olabileceği öngörülüyor.

Orta Doğu ve petrol fiyatları

Bu arada analistler, Orta Doğu'da daha geniş bir çatışmaya ilişkin artan korkulara tepki olarak petrol fiyatlarındaki artışın getirilerin artmasına yardımcı olduğunu ve hisse senetleri üzerinde baskı yarattığını söylüyor.

Ham petrol, Ekim ayından bu yana ilk kez 85 doların üzerinde işlem gördükten sonra Salı günü yüzde 1,4 oranında artışla varil başına 84,89 dolara yükseldi. İran, Pazartesi günü İsrail'in Suriye'de üst düzey bir İranlı generali öldüren saldırısına misilleme sözü verdi.

Interactive Brokers'ın kıdemli ekonomisti Jose Torres, paylaştığı notta, artan ham petrol fiyatları ve Hazine tahvili getirilerindeki sıçramanın, hisse senetlerinin Ekim ayında geriye düşmesine neden olan piyasa dinamiğinin bir yansımasını oluşturduğunu ifade ediyor. Artan petrol, Fed'in 2024'te üç çeyrek puanlık faiz indirimi yapacağına dair beklentileri tehlikeye atabilecek yapışkan bir enflasyon tablosuna ilişkin endişeleri de vurguluyor.

Torres, “Merkez Bankası enflasyonun şu an için yüzde 2'lik hedefin yüzde 50 ila yüzde 75 oranında üzerinde olmasından memnun görünse de, emtia fiyatlarındaki keskin artışlar genel fiyat baskıları eğilimi açısından kabul edilemez, zira bunlar hem hizmet hem de mal maliyetlerini eninde sonunda artırmaya başlayacaktır. Yatırımcılar, riskli varlıklarda kar realizasyonu yapmak ve daha güvenli limanlara geçmek için bu olumsuzluklardan yararlanıyor” şeklinde konuşuyor.

Satışlar devam edecek mi?

Peki Hazine ve hisse senetlerindeki satışlar devam edecek mi? Elbette kimsenin bir kristal küresi yok ve borsadaki son düşüşler alıcılar tarafından hızla karşılanıyor. Beklenenden daha sıcak gelen Ocak ayı enflasyon verilerinin tetiklediği 13 Şubat'taki düşüş, Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq’ta önemli geri çekilmelere neden olsa da bu üç majör endeksin de kısa sürede rekor seviyelere geri döndüğü görüldü.

Yoğun bir ekonomik veri haftası ve Fed yetkililerinin açıklamalarının gelecek hafta piyasanın temel yönlendiricileri olması bekleniyor. Ayrıca Mart ayı istihdam raporu da Cuma günü yayınlanacak.

Sevens Report Research'ün kurucusu Tom Essaye, paylaştığı notta, Nisan ayındaki tökezlemenin yatırımcılara, getirilerin artması durumunda bunun daha geniş piyasada olumsuz bir rüzgara dönüşeceğini hatırlattığını söylüyor ve ekliyor: “Net etki, bu haftanın ekonomik verilerinin, özellikle Çarşamba günkü ISM Hizmetleri PMI ve Cuma günkü iş raporunun öneminin artması oldu. Her ikisi de 'sıcak'sa, artan getiriler hisse senetleri üzerinde baskı oluşturacaktır.”

JPMorgan'dan borsa uyarısı: Düzeltme riski yükseliyor!

 

Borsa yatırımcılarını 'düzeltme' endişesi sardı

 

Borsada düzeltmenin gecikmesinin 3 nedeni

 

Yatırımcılar ‘siyah kuğu’yu bekliyor

 

Borsalardaki hız treni ne kadar tehlikeli?

 

Societe Generale: Rallinin katalizörü yapay zeka değil likidite bolluğu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi04 Nisan 2024 11:27

    Bizde MB piyasadan döviz topluyor , doların yükselmesi , akaryakıt zammı gibi herşeyin fiyatının yükselmesi demektir.Kamusal harcamaları neden kısmazlar , anlamış değilim..