E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSociete Generale: Rallinin katalizörü yapay zeka değil likidite bolluğu---

Societe Generale: Rallinin katalizörü yapay zeka değil likidite bolluğu

Societe Generale: Rallinin katalizörü yapay zeka değil likidite bolluğu
02 Nisan 2024 - 11:46 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in likidite noktasında fazla gevşek davranması nedeniyle hisse senedi piyasalarında çöküş bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki dev ralli her ne kadar geçen sene sürpriz olarak kabul edilmiş olsa da, rekor zirveler görmeye devam ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, rallinin gerekçeleri arasında ‘yapay zeka’ başı çekiyor. Ancak bu fikirde olmayan ve rallinin ‘dot-com balonu’nu hatırlattığını düşünen uzmanlar da bulunuyor.

Parasal genişleme ve likidite

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, üst düzey stratejist Albert Edwards, Fed'in likidite konusunda fazla gevşek olması nedeniyle hisse senetlerinin önceki balonları yansıttığını söylüyor. Societe Generale küresel strateji uzmanı Albert Edwards, Fed’in para politikasının piyasaların düşündüğü kadar sıkı olmamasını, hisse senedi piyasaları için büyük bir sorun olarak gördüğünü ifade ediyor.

Şu anda Wall Street'in en koyu düşüş yanlısı stratejistleri arasında yer alan Edwards, S&P 500'ün Ekim 2022'deki dip noktasından yüzde 27 oranında kazanç elde etmesiyle, geçtiğimiz yıl hisse senetlerinde yaşanan büyük yükselişe dikkat çekiyor. Ancak Edwards, yükselen hisse senedi fiyatlarının Fed'in para politikasının çok gevşek olduğuna dair bir uyarı olabileceği konusunda uyarıyor ve merkez bankasının bilanço küçültmesine ve Fed'in bu yılın sonlarında faiz indirimi beklentilerine işaret ederek “Her ikisi de mali koşulları gevşetiyordu” diyor.

Bu tez, Fed verilerine göre, S&P 500'ün neden bu yıl bir dizi rekor seviyeye ulaştığını ve ekonomideki likiditenin bir ölçüsü olan toplam para stokunun geçen yıl neden yüzde 10 oranında arttığını da açıklıyor. Edwards, “Mevcut anlatı, mevcut aşırı değerlemeleri tamamen haklı çıkarmak için kurumsal karlarda yapay zeka kaynaklı bir artış beklentisine odaklanıyor. 1990'ların sonundaki balonu yaşayan bizler, bunların hepsini daha önce duyduk ve gözlerimizi gökyüzüne çevirdik” diyor ve ekliyor: “Fed likiditeyi gevşettiği bir oyun oynuyor olabilir.”

‘Sözde' yapay zeka devrimi

Yatırımcılar boğa piyasasını 'sözde yapay zeka devrimi’nin kuyruğuna bağlıyor ancak Edwards, analistlerin iyimserliğinin ve kurumsal kazanç beklentilerinin yavaşlamaya başladığına dair işaretler olduğunu söylüyor. Edwards, analistlerin yukarı yönlü tahmin revizyonlarının yüzdesinin S&P için yüzde 50'nin altına düştüğünü belirtiyor.

Edwards, “Söyleyebileceğim tek şey, S&P 500'deki analistlerin iyimserliğinin dibi görmeden önce yalnızca yüzde 50 seviyesinde olmasının, bırakın 'yapay zeka yeni çağı’nı, normal döngüsel toparlanmaların göstergesi bile olmadığıdır. Bu anemik kâr ortamı, S&P'nin yılda üçte bir oranında artmasıyla gerçekten tutarlı mı? Belki de sonuçta her şey Fed'in teşvik ettiği likiditeyle ilgilidir” şeklinde konuşuyor.

Wall Street'te ‘dot-com balonu'nu öngören birkaç isimden biri olan Edwards, özellikle piyasanın yapay zekaya yönelik çılgınlığının ortasında, hisse senetlerinin benzer bir balonun içinde olabileceği konusunda yıllardır uyarıda bulunuyor. Edwards, daha önce de bu durumun, özellikle ABD'nin resesyona girmesi halinde hisse senetlerinin büyük bir düzeltme yaşayabileceğini işaret ettiğini belirtmişti.

Faiz indirimlerinin önündeki en büyük engel yapay zeka çılgınlığı mı?

 

Yapay zeka rallisine uzmanlar ne diyor?

 

Yapay zeka rallisini korku mu yönlendiriyor?

 

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi 'teknoloji balonu'na dönüşmek üzere

 

Yapay zeka balonu nasıl hasarsız atlatılır?

 

Hisse senedi yatırımcılarının önceliği Fed değil yapay zeka

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)