E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kazanmanın püf noktası---

Borsada kazanmanın püf noktası

Borsada kazanmanın püf noktası
03 Mart 2021 - 10:47 borsagundem.com

Kısa vadeli yatırımlar doğru hissenin seçilmesinin yanında zamanlama konusunda da yatırımcıları strese sokuyor. Borsalara kumar gözüyle bakanlarsa uzun vadede kaybetmeye mahkum gözüküyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

GameStop krizinin ardından spekülatif yatırımlara odaklanan küçük yatırımcıların büyük çoğunluğu kriz sürecinde hem maddi hem de ruhsal açıdan yaralandı. Borsa yatırım fonu danışmanlığı firması Dimensional Fund Advisors’ın Kurucusu ve Başkanı David Booth, MarketWatch’taki yazısında borsalara yeni giren söz konusu küçük yatırımcıların spekülatif gündelik yatırımlar yerine uzun vadeli yatırım stratejisini tercih etmesi gerektiğini belirtiyor. İşte Booth’un o yazısı:

Son zamanlarda borsa haberlerine hakim olan piyasa spekülasyonu hikayelerini bireysel yatırımcılar için ibret verici anlatılar olarak görmek kolaydır. Ancak bu durumu yeni bu yatırımcı grubunu piyasaya davet etmek için bir fırsat olarak da değerlendirebiliriz. Tüm bu yüksek riskli aksiyonun içerisine çekilen yatırımcılar, geceleri onları ayakta tutmayacak cinsten bir yatırım yaklaşımı talep ediyorlar.

Bazı borsa meraklıları size aksini söyleyebilir, ancak borsada kazanmak için bir sonraki büyük hisse senedini bulmak zorunda değilsiniz. Tüm yatırımınızı bir veya iki şirkete yoğunlaşmak, kendinizi gereksiz risklere maruz bırakabileceğiniz anlamına gelebilir. Birkaç kez büyük kazananları seçebilmeyi başarsanız bile, bir ömür boyu yatırımlarda şansın bu şekilde yolunda gitmesi ve tekrarlanması olası değildir.

Uzun vadeli yatırım ile kısa vadeli ticaret veya gündelik ticaret arasındaki ayrımlardan biri budur. İkincisi ise genellikle kısa vadeli piyasa hamlelerini zamanlamaya çalışmaktır. Tıpkı kumarda olduğu gibi, bazen insanlar büyük kazançlar elde edebilirler. Ancak ciddi bir kaybetme ihtimalleri de vardır. Isınan bir hisse senedine doğru zamanda girip çıkan her birey için, yanlış zamanda alıp satan başka biri de söz konusudur. Piyasaya bir kumarhane gibi davranırsanız, sadece doğru hisse senedini değil, aynı zamanda doğru zamanlamayı da seçmeniz gerekir.

Borsada kazananları seçmeye çalışmak söz konusu olduğunda para kaybetmek tek tuzak değildir. Bu tip bir yatırım stratejisi oluşturmanın duygu ve dürtü üzerindeki diğer etkisini de unutmayalım: çılgına dönmüş, endişeli bir ruh hali. Uzun vadeli yatırımcı olmanın faydaları sadece finansal değil, aynı zamanda psikolojiktir. Daha sakin, daha bilinçli bir bakış açısı geliştirmek için, düşük maliyetli, çeşitlendirmesi yüksek bir portföy aracılığıyla bireysel hisse senetleri yerine tüm piyasaya güven sağlanabilir. Bu sayede iş zamana ve bileşik halde piyasanın gücüne kalır.

Yatırımcı portföyünü bileşik hale getirme bir yatırımcının en büyük dostu olabilir. ABD hisse senetlerinin tarihsel ortalama yıllık getirisi %10 olan kazanç oranıyla borsaya yatırılan her bir dolar her yedi yıl iki katı seviyesine yükselir.

 Endeks fonları birçok insan için iyi bir çözüm yolu olabilir. Kariyerimin başlarında ilk endeks fonlarından birinin oluşturulmasında yer aldım ve endekslemenin sektör ve yatırımcılar üzerindeki olumlu etkisini izlemekten keyif aldım. Daha fazla özelleştirme ve esneklik isteyenler için, endeks üzerindeki bazı zayıflıklarını düzeltmeye çalışırken aynı zamanda güçlü olan yönlerin üzerine odaklanmayı denemenin ve endeksi bu şekilde oluşturmanın yolları vardır. Son 40 yıldır görev yaptığım Dimensional’da endeksleme üzerindeki iyileştirmeler üzerine çalıştık.

Yatırımcıların kullanımına sunulan tüm seçeneklerle birlikte, bağlı kalabileceğiniz sağlam bir yatırım planını bir araya getirmek çok önemlidir. Piyasalar hiç bu kadar erişilebilir olmamıştı ve bilgi hiç bu kadar yaygın hale gelmemişti. Ancak bazen çok fazla bilgi zararlı hale gelebilir ve işte o zaman güvenilir bir mali danışmanla çalışmak çıkarlarınızı ön planda tutan güven verici bir yardımcıya sahip olmanızı sağlayabilir.

Uzun vadeli bir yatırımcı olmak istiyorsanız, kendi kişisel hedeflerinizi, durumunuzu ve risk toleransınızı dikkate alan ömür boyu bir stratejiye bağlı kalın. Bununla birlikte ABD borsasının yılda ortalama %10 oranında verim sağlamasına rağmen, şirket getirilerinin ve yıllar için çılgınca değişebileceğini unutmayın. Büyük resme bakmak her zaman önemlidir.

Bugün hisse senetlerinde elde edilen büyük bir kazanç, yarın kaybederseniz pek bir şey ifade etmez.

1973-1974'teki piyasa çöküşünü, 1987'deki Kara Pazartesi'yi, 1997'deki Asya Finansal Krizi’ni, 2000'deki teknoloji balonunun patlamasını ve 2008-2009'daki Büyük Resesyon’u atlattığım için şanslıydım. Bunların kolay zamanlar olmadığını söylediğimde şaşırmayacağınıza eminim. Bu dönemleri ilk elden yaşamayanlar için, neden oldukları kaygı sadece bir soyut bir düşüncedir. Ama şimdi, yeni nesil yatırımcılar sırtlarındaki kamçıyı hissediyor olabilir.

Bu tip yatırımcılara tavsiyem, dar görüşlü olmanın cazibesine karşı koymalarıdır. Uzun vadeli bir yatırımcı olmayı düşünün. Piyasanın "o gün" ne yaptığına odaklanmak yerine, o on yılda ne yaptığına bakın. Yatırım hayat boyu sürecek bir yolculuktur. Yavaş yavaş para kazanmak, hızlı bir şekilde para kazanıp sonra kaybetmekten çok daha iyi bir seçenektir.

Borsalarda dev rotasyon devam edecek

 

Kısa vadede sert dalgalanma sonrası dengelenme

 

Balon piyasasında yatırımlara nasıl yön verilmeli?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERT03 Mart 2021 16:56

    BORSAYI BOZDULAR.SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRDİLER.BORSA  PARA KAPTIRMA YERİ OLDU.KRİPTO PARALAR BİLE BUNDAN DAHA İYİ.

  • Berber Bekri 03 Mart 2021 15:10

    Uzun vadeli temettü veren hikayesi olan yatırımcı dostu şirketlere sürekli kumbara yöntemiyle ortak olmak düştü mü çıktı mı bakmadan birikim yapmak her 10 tıraştan 3 ünün parasını bu şekilde hisseye yatırırım yıllardır...tabi benim tıraş ettiğim kafalar nişantaşında 200$ bi tıraş öyle hesaplarınız bi sonuca ulaşırsınız yeşil sabunlu bitli kafa tıraşı değil

  • Kamil03 Mart 2021 13:52

    Bıst 30  hisseleri rastgele endekse seçilmiyorlar. Birkaç tanesini seçip uzun dönem yatırım yapılabilir

  • Millet03 Mart 2021 12:28

    Yazının başlığını okudum. direkt cevap vereyim içeriği okumaya gerek bile yok. borsa da kazanmanın en kolay yolu borsaya girmemek