E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBalon piyasasında yatırımlara nasıl yön verilmeli?---

Balon piyasasında yatırımlara nasıl yön verilmeli?

Balon piyasasında yatırımlara nasıl yön verilmeli?
02 Mart 2021 - 15:55 borsagundem.com

Piyasalarda balon oluşmasına neden olan unsurlar neler? Yatırımcılar zorlu piyasa koşullarında nasıl bir yol izlemeli?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar genellikle ekonomide büyüme görülürken, borsaların iyi performans göstereceğini düşünür. Ekonomi zorlu bir dönemden geçtiğinde ya da bir resesyona maruz kaldığında ise borsalarda düzeltme görülür. Bu görüş, zaman zaman doğru olsa da, genellemeler her zaman doğru değildir. Uzun vadede borsalara getiriler, orta vadede likidite ve kısa vadede algı yön verir.

Ekonomi ve borsalar arasındaki döngüde her iki alanın çakıştığı ve birlikte hareket ettiği anlar olabilse de, birbirlerinden bağımsız oldukları ve farklı yollar izledikleri de olabilir. Piyasaların neden, ekonomi henüz toparlanma göstermemişken yükseliyor olduğunu anlamak için, bilginin fiyatlanması kavramının dikkate alınması gerekiyor. Piyasalar ileriye bakar. Bilgiyi görür ve bunu fiyatlamaya başlarlar.

Geçtiğimiz yıl mart ayında, piyasalar karantina önlemleri alınmadan önce, küresel pandeminin etkilerini fiyatlamaya başlamıştı. Piyasalar aynı zamanda gayrisafi yurtiçi hasılada görülecek daralmayı, batık kredileri, istihdam kayıplarını, iflasları ve düşük kurumsal karları da fiyatladı. Tüm bu sürecin en öne çıkan özelliği ise duyguların karar almada oynadığı rol.

Geçtiğimiz yıl mart ayında piyasalarda görülen sert düşüşlerin ardından tüm dünyada hükümetler ve merkez bankaları eşi benzeri görülmemiş önlemler aldı. Merkez bankaları yüksek miktarda para bastı ve faiz oranlarını düşürdü. Ünlü yatırımcı Warren Buffett’a göre, bugün bankacılık tarihinin en düşük seviyelerinde olan faiz oranları hisse değerlemelerinin belirlenmesinde rol oynayan en önemli unsur. Buffet’a göre düşük faiz oranları, hisse fiyatları üzerinde olumlu etki yaratıyor.

Birçok merkez bankasının da yüksek miktarlarda para basarak likidite ortaya çıkarması ise borsalardaki yükselişi körükledi. Likidite bolluğunda, yatırımcılar riskli varlıklara yöneldi. Birçok ülkenin bütçe açığı ise pandemi sürecinde %10’u aştı. Bu şekilde işsizlik ödenekleri, şirketlere krediler gibi desteklere imkan tanındı. Piyasalarda oluşan likidite fazlasının ardından gelen olumlu aşı haberleri ise tüm dünyanın odak noktası oldu. Aşı cephesinden gelen her haber ise piyasalar üzerinde olumlu etki yarattı.

Tüm bu nedenlerle son 12 aydır piyasalarda görülen yükseliş balon tartışmalarını alevlendirdi. Peki yatırımcılar bu piyasa ortamında nasıl bir yatırım stratejisi izlemeli? Balon piyasalarında değerlemeler genellikle aşırı yükselir. Ekonominin ise yüksek istihdam, maaş büyümesi, yüksek kurumsal karlar ve aşırı kredi kullanımı nedeniyle yükselişte olduğu görülür. Son yıllarda ise borsaların sağladığı getiriler ortalamaların oldukça üzerinde. Her geçen gün yeni halka arzlar açıklanıyor ve halka arz olan şirket hisseleri, yüksek performans gösteriyor. Piyasalarda aşırı heyecan ve iyimserlik hakim.

Financial Express’in haberine göre, bugün borsalarda görülen değerlemeler ne çok yüksek ne de aşırı düşük. Hisse fiyatlarının çok yüksek olduğundan endişe edenler, gelecekte güçlü getiri büyümesi potansiyelini düşünerek kendilerini rahatlatabilirler. Bugün yatırım yapmaya karar verecek olanlar ise piyasalarda, gelecekte ortalama getiri beklentileriyle girmeli. Bugünün düşük faiz ortamında, faiz oranlarının yükselme ihtimali bulunuyor. Sabit gelir bakış açısından yaklaşmak gerekirse, kısa vadeli borç portföyleri yatırım seçenekleri arasında değerlendirilebilir. 

Küresel değer yatırımcıları gizlice enflasyonu bekliyor

 

Wall Street rallisinde ‘sat’ sinyalleri güçleniyor

 

ABD vadeliler düşüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)