E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kazanmak için bilinmesi gereken 10 gösterge---

Borsada kazanmak için bilinmesi gereken 10 gösterge

Borsada kazanmak için bilinmesi gereken 10 gösterge
07 Eylül 2021 - 15:37 borsagundem.com

Borsa yatırımlarından kâr elde edebilmek için günlük fiyat hareketlerinden çok daha ayrıntılı bir inceleme yapmak gerekiyor. MarketWatch’un haberinde borsada kazanmak için bilinmesi gereken 10 göstergeye işaret ediliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda hisse senetlerinin fiyat hareketleri birçok amatör yatırımcı için karar aşamasının tek önemli safhası olarak görülür. Ancak hisse alım-satımlarında karar vermek için çok daha ayrıntılı bir inceleme gereklidir. MarketWatch’un haberinde Hisse senedi fiyat hareketlerinden daha önemli 10 göstergeye dikkat çekiliyor:

52 haftalık zirveler ve dipler

Bir hisse senedinin 52 hafta boyunca en yüksek veya en düşük seviyesi, yatırımcının hisse senedinin geçen yıl nasıl işlem gördüğünü ve an itibariyle hangi seviyede işlem yaptığını görmesine yardımcı olan bir fiyat aralığıdır.

Birçok yatırımcı hisse senedi fiyatlarını son bir yıldaki düşük seviyesine göre nispeten ucuz olarak değerlendiriyor. Ancak National Securities'in Baş Piyasa Stratejisti Art Hogan, 52 haftanın en düşük seviyesine yakın olandan çok 52 haftanın en yüksek seviyesinden daha yakın olan hisse senetlerinde işlem yapmayı tercih edeceğini belirtiyor.

Hogan, "Piyasanın neyi yanlış yaptığına değil, piyasanın neyi doğru yaptığına bakıyorum. Hisse senetlerinin yüksekte olmasının bir nedeni var" ifadelerine yer verdi.

Analistlerin hisse başına getiri ve kazanç tahminleri

JonesTrading’in Baş Piyasa Stratejisti Michael O'Rourke, Wall Street'in bir şirketin temel verilerdeki gücünü nasıl algıladığına dair bir görüş sağlamak için, hisse başına yıllık getiri ve kazançlar konusunda analist beklentilerindeki farklılıkları incelemeyi tercih ediyor. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre piyasa duyarlılığını ölçmeyi hedefleyen bu yöntem hisse senetleri için genel bir görüş sağlayabiliyor.

Rakip şirketler

Bir şirketin finansal performansının değerlendirilmesinde şirketlerin sektördeki rakiplerinin performansını karşılaştırmak akıllıca bir fikir olabilir. Hisse senetlerini tercih ederken söz konusu şirketin rakiplerine göre ne durumda olduğunu incelemek de tercih öncesinde uygulanabilecek bir yöntem.

Temettü getirisi

Şirketlerin yıllık sabit getiri performansı için önemli bir gösterge olan temettü oranı hisse tercihinde değerlendirilmesi gereken unsurlardan birisi. Yıllık düzenli temettü getirisi sağlayan şirketleri izlemek yatırımcıların borsa yatırımlarından düzenli bir getiri kaynağı sağlamasına yardımcı olabilir

Serbest nakit akışı

Serbest nakit akışı, şirketlerin, masraflar ve sermaye yatırımları sonrasındaki operasyonlardan elde ettiği nakittir. Bir şirket için serbest nakit akışı ne kadar yüksekse, genişlemek için de o kadar fazla harcayabilir.

Yatırım yönetimi şirketi Kingsview Investment Management’ın Portföy Yöneticisi Paul Nolte, serbest nakit akışının zaman içinde nasıl değiştiğinin, bir şirketin mevcut gücünü ve büyüme potansiyelini değerlendirmede yararlı olduğunu belirtiyor.

Brüt kâr marjı

Brüt kâr marjı ve zaman içinde değişimi, bir şirketin kârlılığını ölçmek için önemli işaretlerden birisidir. Brüt kâr marjı, brüt gelirin satışlara bölünmesiyle hesaplanır.

Fiyat kazanç oranı

Fiyat-kazanç oranı veya diğer adıyla P/E oranı, baş stratejist O'Rourke'un favori göstergelerinden birisi. Hisse başına kazancın hisse senedi fiyatına bölünmesiyle elde edilen bu oran yatırımcıların her 1 dolar için ne kadar ödediğini görmesinin işlevsel bir yoludur. Yatırımcılar bu sayede ödedikleri maliyeti hesaplayarak borsalardaki emsal şirketlerle karşılaştırma yapabilir.

Fiyat satış oranı

Fiyat-satış oranı (P/S), bir şirketin piyasa değeri (hisse fiyatıyla ödenmemiş pay sayısı çarpımı) alınarak hesaplanır ve şirketin son 12 aydaki toplam satışlarına veya gelirine bölünür. P/S oranı ne kadar düşükse, yatırım o kadar cazip olur.

Kingsview portföy yöneticisi bu oranla ilişkili açıklamasında, "Bir şirketin gelir tablosuna ne kadar yükselirse o hissede oyalanmak o kadar zor olur” ifadelerine yer veriyor.

Yatırım sermayesi getirisi

Bir şirketin yatırım sermayesi getirisi (ROIC), net faaliyet kârının vergiden sonra yatırılan sermayeye bölünmesiyle hesaplanır. Söz konusu gösterge bir şirketin yönetiminin getiri sağlamak için ne kadar iyi sermaye ayırdığını değerlendirmenin bir yoludur.

National Securities'den Hogan söz konusu göstergeyle ilgili "Baktığım en önemli metriklerden biri yatırım sermayesinin getirisi. %15'ten yüksek olan her varlık muhteşemdir” açıklamasında bulunuyor.

 Yüzdelik açığa satış dalgalanmaları

Açığa satış, yatırımcılar tarafından hisse senedi fiyatının düşeceğine dair bahis yapılan hisse sayısını gösterir. Yüzdelik dalgalanmalarsa şirketin açığa satış yapılan hisseleriyle halka açık Hisse sayısının oranını gösterir.

Açığa satışlar bir hisse senedindeki genel yatırımcı duyarlılığını ölçmenin oldukça iyi bir yoludur. Genellikle karşıt gösterge olarak kullanılan bu göstergede açığa satışlar ne kadar fazlaysa açığa satışları karşılamak için o kadar hisse satın alınması gerekir. Eğer fiyatlar yeterince yüksekse ayı piyasası destekçileri açığa satış iddialarından vazgeçer. Aksi takdirde ayı piyasası destekçilerinin kâr edeceği ölçüde düşüş gerçekleşir.

Çin pastası Soros ve BlackRock’ı birbirine düşürdü

 

Piyasalar enflasyon riskini görmezden geliyor

 

Moody's, Evergrande Group'un notunu düşürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ayhan Düz11 Eylül 2021 18:52

    Vestel Eylül ve Kasım sonunda net 1,99+1,99=3,98 temettü verecek. Yani 3,98/28,54=%14 lük getiri. %90 ihtimalle de %800 bedelsizi de açıklanacak. Çünkü Vestel Beyaz Eşya temmuz sonunda son temettüsünü verip Ağustos 20 lerde bedelsizi açıkladı. FK oranı 4,59 PD/DD 1,13. İlk 6 ay kâr sermayesinin neredeyse 3 katı ve 2021 yılı minimum 5 katı olacak. Fiyatı ne? 28,54. Mantıklı mı? Değil, ama insanlar buna bakıyor mu? Yok.

  • Uğur kocaman09 Eylül 2021 05:17

    Sıcak Takip önemli. Altın döviz Dünya ekonomisi hepsi önemli.

  • Şükrü aydın08 Eylül 2021 15:04

    Bizim borsa için geçerli değil. Bizim borsada mantık yok. Taş al daha iyi.

  • Yikse08 Eylül 2021 14:32

    Borsa gündem borsa İstanbul yatırımcı bırakmadı bitirdi görmezlikten geliyorlar dünde biri EGE profil hiselleri yüzde 20 yedi Real borsa turkyede kap neden maislari 50 bin yüzbin borsa bakanı yüzde fazla haraç

  • Mehmet Baydar 07 Eylül 2021 21:12

    52 hafta doğru bir inceleme. Ama bugünkü dünyada daha öne çıkan Temel analizdir.. Sokakta ne oluyor, mahallede ne oluyor karşı mahalle hatta uzak mahallede neler oluyor dan yola çıkılarak değerlendirme yapmak ilk şartımdır.