E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar enflasyon riskini görmezden geliyor---

Piyasalar enflasyon riskini görmezden geliyor

Piyasalar enflasyon riskini görmezden geliyor
07 Eylül 2021 - 13:59 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası (FED) yakın zamanda faiz oranlarını artırmaktan fazlasını yapmak zorunda kalacak. Enflasyon artarken, piyasalar riskleri görmezden geliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugün ABD ekonomisi yıllardır olduğu kadar güçlü, istihdam piyasaları yükseliyor ve on yıllardır görülen en yüksek seviyelerde seyrediyor. Tüm bunlar ise yakın zamanda korona virüsün delta varyantı nedeniyle artan vaka sayılarına rağmen değişmedi. Ancak vaka sayılarındaki artış geçtiğimiz hafta cuma günü açıklanan ağustos ayı istihdam verilerine yansıdı. Yine de finansal piyasalar enflasyonun geçici olacağını ve politika yapıcıların bunun karşılığında büyük hamleler yapmayacağını fiyatlıyor.

Bu sonucun ortaya çıkma ihtimali ise oldukça düşük. Financial Times’ın haberine göre bu yılın ilk dönemlerinde kaydedilen rekor seviyelerdeki tüketici fiyatları sürdürülebilir değil. 2021 sona ermeden ABD Kongresi’nden geçmesi beklenen 2 ila 3 trilyon dolarlık bir başka harcama paketi de dahil olmak üzere agresif teşvikler ile beraberinde gelen para basımı, orantılı bir arz olmaksızın talebi tetikliyor. Hane halklarının nakit miktarı artarken, düşük maliyetli krediler de tuz biber ekiyor.

Hane halkları harcamalarını artırırken arz düşük kalmaya devam ediyor. Güçlü tüketici arka planı aynı zamanda şirketlerin işe alımlarını da hızlandırıyor. Açık pozisyonların sayısı, iş arayanların sayısını hızla geçerken maaşların da artmasına neden oluyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde geçtiğimiz çeyreklerde görülen reflasyonel trendler beklenen parasal sıkılaşmada artışa neden oldu. ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2023 yılı başında aylık varlık alımlarını kısmaya başlaması bekleniyor.

Ancak parasal sıkılaşmaya dair beklentiler, geçtiğimiz döngülere kıyasla hafif kalmaya devam ediyor ve ABD ekonomisinin gücü karşısında da zayıf görünüyor. Bu nedenle FED’in ekonomik koşullara yanıt vermesi gerekecek. FED’in bu zorluğu istihdam piyasaları ve enflasyon konusunda öne çıkıyor. Örneğin borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre temmuz ayı Federal Açık Piyasa Komitesi Toplantısı notlarında, istihdamın pandemi öncesi seviyelerin altında olduğuna dikkat çekilmişti.

Ancak aynı zamanda şirketlerin çalışan bulmakta güçlük çektiğinin ve bu nedenle de maaşları artırmak zorunda kaldığının da altı çizilmişti. Hem istihdam piyasası hem de enflasyonla birlikte FED’in mücadelesi devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda FED yetkilileri sıkılaşma döngüsüne daha erken başlayabileceklerinin sinyallerini verdi. Şimdilik bu azınlığın sahip olduğu bir görüş olsa da, FED Başkanı Jerome Powell, pandemi nedeniyle ortaya çıkan enflasyonel baskıların ortadan kalkmasını bekleme taraftarı.

Para politikalarını çok sıkı tutup, yeterince gevşetememek de enflasyonun yükselmesine izin vermek ve daha sonra kontrolü kaçırmaktan daha büyük bir risk olarak görülüyor. FED’in enflasyonun %2’nin üzerine çıkmasına izin verme hedefi, şimdilik baskın geliyor. FED’in düşük enflasyonu ya da deflasyonu önleme hedefi doğrultusunda daha gevşek bir politika izlenmesi bekleniyor.

Aynı zamanda FED’in büyüme ve enflasyon riskleri arasındaki zorlu dengeyi nasıl kuracağı da merak konusu. Ancak piyasa fiyatlamaları, veri trendleri ve FED’in değişen görüşleri yatırımcıların portföylerini daha yüksek ve devam eden bir enflasyona karşı korumaya alma ihtiyacına işaret ediyor.

AB ekonomisi ikinci çeyrekte büyüdü

 

Çin pastası Soros ve BlackRock’ı birbirine düşürdü

 

Piyasalar, Euro Bölgesi'nin büyüme verisine odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)