E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin pastası Soros ve BlackRock’ı birbirine düşürdü---

Çin pastası Soros ve BlackRock’ı birbirine düşürdü

Çin pastası Soros ve BlackRock’ı birbirine düşürdü
07 Eylül 2021 - 11:08 borsagundem.com

Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock bir süredir Çin’deki yatırımlarını artırıyor. George Soros bu yatırımların büyük bir hata olduğunu belirterek BlackRock’ı ABD çıkarlarına ihanet etmekle suçladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder yatırımcı George Soros, dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock’ı Çin yatırımları üzerinden eleştirdi. Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre Soros BlackRock’ın dünyanın ikinci en büyük ekonomisine yatırım yaparak müşterilerinin paralarını ve ABD’nin ulusal çıkarlarını tehlikeye attığını söyledi.

Soros açıklamasında, “Çine milyarlarca dolar saçmak trajik bir hata. Sırf bu sebepten BlackRock müşterilerinin para kaybetmesi olası. Daha da önemlisi bu hamle ABD’nin ve diğer demokrasilerin ulusal güvenlik çıkarlarına zarar veriyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre BlackRock Çin’in varlık yönetimi sektörüne küresel çapta bir giriş gerçekleştiriyor. Dünyanın en büyük para yöneticisi, üç ay öncesinde Çin’deki tamamen yabancılara ait ilk yatırım fonu şirketi olmak için onay aldı. BlackRock geçtiğimiz ay Çinli müşterilerine yatırım ürünleri sunmaya başladı.

George Soros bir süredir serbest piyasa yapısından şüphe ettiği Çin’le daha yakın ekonomik ilişkiler geliştirilmemesi konusunda uyarıyor. Soros geçtiğimiz ay yazdığı bir diğer WSJ makalesinde Xi Jinping liderliğindeki Çin’i “dünyada açık toplum değerlerini benimseyenlerin en tehlikeli düşmanı” olduğu konusunda uyarmıştı. Soros Financial Times’taki bir başka yazısında ABD Kongresi’nin varlık yöneticilerinin yatırımlarını sınırlaması ve yatırımların “gerçek bir yönetim yapısı olan hem şeffaf hem de paydaşlarla ve şirketlerle uyumlu” bölgelerde yapılması gerektiğini söylemişti.

Soros en son açıklamasında ise BlackRock’ın Xi Jinping’i yanlış anladığını ve Çin yönetiminin şirketleri “tek parti devletinin araçları” olarak gördüğünü söyledi.

Dünyanın en önemli iki varlık yöneticisinin Çin konusundaki farklı görüşleri, Asya’nın en büyük ekonomisindeki finans firmalarının bulunduğu ortamın giderek daha rahatsız edici bir hal aldığını gösteriyor. Xi, yabancı yatırımcıların iç pazarlara katılmasını kolaylaştırırken, hükümetin de özel sektör üzerindeki hakimiyetini sıkılaştırıyor ve siber güvenlikten Sincan'daki insan hakları ihlallerine kadar her konuda ABD ile çatışıyor.

Soros, Ant Group’un geçen yılki ilk halka arzının aniden iptaliyle başlayan Çin baskısının o zamandan bu yana zirveye ulaştığını söyledi. Ünlü yatırımcı New York Borsası’nda listelenmesinden günler sonra Didi Global’a karşı yapılan eylemleri ve "ABD tarafından finanse edilen" Çinli özel eğitim şirketlerine yönelik baskıyı örnek gösteriyor. Soros ayrıca BlackRock yöneticilerinin "Çin'in emlak piyasasında gelişen muazzam bir krizin" farkında olması gerektiğini söyledi.

Soros, ABD Başkanı Joe Biden'ın ve Demokrat Parti'nin önemli bir destekçisi olmaya devam etse de artık dışarıdan para yönetmiyor ve Wall Street'te şimdilik azınlık bir grubu temsil ediyor. Zira BlackRock, Goldman Sachs ve para yönetimi ve bankacılık alanındaki birçok benzeri büyüklükteki şirket, Çin'deki fırsatların risklerden daha ağır bastığı görüşünü benimsiyor

Soros, "Bugün ABD ve Çin, baskıcı ve demokratik olmak üzere iki yönetim sistemi arasında ölüm kalım savaşına girmiştir" dedi.

 

Çin yuanında zayıflama görülebilir

 

Soros yatırımcıları uyardı!

 

Blackrock: Borsalarda yükseliş sürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)