E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada en doğru hamle hiçbir şey yapmamak mı?---

Borsada en doğru hamle hiçbir şey yapmamak mı?

Borsada en doğru hamle hiçbir şey yapmamak mı?
17 Mart 2020 - 11:13 borsagundem.com

Korona virüs salgını ve kontrol edilmesi için sürdürülen önlemler küresel ekonomilerin çaresiz kalmasına yol açtı. Yatırımcılar içinse en doğru hamle beklemek olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kriz zamanlarında bir şeyler yapmak gerektiği hissi ortaya çıkar. İzlemek ve hiçbir şey yapamamak güçsüzlük göstergesi olarak hissedilir. ABD hisseleri 1987 Kasım ayındaki Kara Pazartesi’nden beridir en kötü gününü yaşadı. Yüzyılın en büyük pandemisi yatırımcıların karşısına dikiliyor. Bloomberg yazarı John Auters ise bir şey yapmanın doğru olduğu görüşünde değil.

Ekstrem durumlar fırsatlar yaratır, Authers bunu reddetmiyor, fakat aynı zamanda da inanılmaz miktarlarda kaybetme riskini getiriyor. Bu yüzden psikologların etkinlik önyargısı deyişlerine dikkat etmek gerekli. Bir şey yapmak istemek doğal bir duygu ve hiçbir şey yapmamak da büyük bir öz disiplin gerektirir.

Korku endeksinden tarihî rekor

Volatilite rakamları tarihin en yüksek seviyesine çıktı ve bu piyasalarda oldukça belirsiz bir hava oluşturuyor. Piyasaların belirsizlik kadar sevmediği hiçbir şey yoktur. Ve bu noktada, belirsizliğin nasıl daha büyük olabileceğini görmek zor. Dünyanın önde gelen ekonomileri gönüllü olarak büyük faaliyet yollarını kapatıyorlar. Aslında durgunluk salgının yayılmaması için bir tercih gibi.

John Authers’ın vurguladığı bir diğer nokta da ekonomik kriz. Belli ki dünya şu anda bir halk sağlığı kriziyle karşı karşıya ve herkes her şey için mücadeleye öncelik vermelidir. Finans dünyasındaki sorunları tetikleyen de korona virüs. Ama bu finansal bir kriz olmadığı anlamına gelmiyor. “Her zamanki finansal silahlarla savaşılamıyorsa, piyasalar derin hasar verme riskiyle karşı karşıya.”

Faizleri sıfıra indirmek dahi işe yaramıyorsa...

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YATIRIM18 Mart 2020 11:13

    Eğer düzenli kar eden  sağlam bir şirkette iseniz kaybınız büyükte olsa, ne de olsa yatırım için hisse aldığınız ve o paraya ihtiyacınız olmadığı için ekranı kapatın ve 1 yıl sonra gözünüzü açın. Yoksa fiyat şeytandır derler takip ettikçe zararına verip kurtulmayı düşünürsünüz ki fırsatçıların da istediği bu.ytd.

  • Heee17 Mart 2020 20:51

    Bekleyelim,tavanı da açtılar havadar olsun diye.Fasulyeden bir haber gelir,2 saniyede 10 liralık kağıt 12 lira oluverir.KY da angus gibi seyreder.KY her taraftan kıskaçta.Spekler mızmızlandı,artışın önünü kesmeyin diye,makam sahipleri hiç ikilemeden anında yerine getirdiler.

  • Ofli17 Mart 2020 18:47

    Zarar 26bin neyapacan allahtan hektaş tayim obeni rahatlatıyor biraz

  • Fenasi17 Mart 2020 15:49

    Susun lan ortalıgı elveleye vermeyin. Hatırlarsanız geçen yıllardaki krizde dolar 10 -15 tl olur dediler. Kritik seviyeden geri döndü... Ben 15 gün dalgalı sonra dzüelme başlar diye düşünüyorum... mayıstan sonra canlanır... Ciddi anlamda aşı çalışması var. Fakat piyasayı daha çok ALGI yönetioyr. sorun bu!.. Almanya 500 milyar seviyesinde ciddi nakit pompaladı piyasaya. Türkiyeden italat yapan Almanya ve benzer ülkeler. Türkiyedeki hem ucuzluk hem fırsattan ötürü ekonomimize pozitif yansıyacaktır. Her elimde hıyar var diyeni dinlemeyin . Onlardaki içi boş aşılı kabak. Kendiniz yeyin lan. İnşallah dolar düşer batarsınız.

  • !!!!!........!!!!17 Mart 2020 21:30

    sen ne diyon lan.bizleri gaza getirip batıracakmısın.kirizler hep böyledir bir gün yükseltirler 5 gün geçirirler.

  • borsa17 Mart 2020 14:43

    Evet evet aynen.

  • fafa17 Mart 2020 13:05

    Zenginler,liderler,fakirin fukaranın hakkını yiyenler,ülkesini soyan müteahhitler, yolsuzlukla zengin olanlar bir virüse nasıl boyun eğdiler.Demek ki asıl borsa insan hayatımış

  • PATRON.ZORUNLU 2TAV. ALIM GETIRILSIN17 Mart 2020 12:08

    PATRON.ZORUNLU 2TAV. ALIM GETIRILSIN

  • Buğra17 Mart 2020 11:52

    Ekonomist işkembeden sallama sen bozdur hisselerini ben toplarım bu piyasa düzelecek siz yabancılara ozaman soracam kim daha sabırlı görelim benim adım buğra borsada yabancıların kanını emmeye geldim.

  • ekonomist/stratrjist17 Mart 2020 12:04

    Kardeşim elimde hisse yok aylar öncesinden sattım şu an dövizde pozisyon aldım. Hisselerde benim bir yıldızım var ama şu an alma niyetim yok bekliyorum. Kardeşim benim analizlerim şaşmaz tutar kesinlikle %100...Çünkü ben reel ekonomiye göre analizler yaparım. Bugüne kadar hangi analizim tutmadı ki söyle bakalım harfiyen birebir tuttu çünkü ben iyi ekonomist/stratejist birisiyim.

  • Asural17 Mart 2020 11:49

    Küresel ekonomide 2020 yılı kayıp olarak kapatılacak ve küresel ekonominin toparlanmasını 2021 Temmuz ayından itibaren bekliyorum.

  • pardus17 Mart 2020 11:48

    abd ve avrupada gelirler düşecek, tüketim azalacak. bu da çin, türkiye gibi ülkelerin ihracatını azaltacak. petrol fiyatlarındaki düşüş de türkiyenin ithalatını azaltacak. eğer bütçe açığı düşmezse dolar roketler

  • ekonomist/stratejist17 Mart 2020 11:45

    BIST Endeksi en az 50.000 kadar düşecek çünkü resesyon ilan ettiler Lagard ve Trump. 2020 yılının 3 çeyrek dönemi ağır bir etki bekliyorum. Bugün gelen haberler bunu destekliyor Renault ve Volkswagen üretimleri durdurmuş. BIST Endeksi 30.000-40.000 arası bekliyorum.

  • borsaci18 Mart 2020 01:43

    haklisin 

  • Mevlüt Oğuz17 Mart 2020 21:10

    Stratejist cevap vermek yada aramak bu kadar zormu

  • murat sarıhan17 Mart 2020 15:45

    o zama dolarıda 10 tl bekliyorsun

  • MELTEM GÜZELBAHAR17 Mart 2020 12:38

    sonunda aklı başında bir şeyler bilen bilimsel olarak yorum yapan birine rastladık.buradan bar bar bağırıyor idik.bu ekonominin kurallarına aykırı hiç dow endeksi 2008 de 3000 lerden nasıl olurda 10 kat artıp 30 000 lere gelir hiç sert düzeltmeler olmadan.bu virüs hikaye ben inanmıyorum.piyasa yapıcılar bu virüsü çıkartıp dünya ya saldılar borsalar ve emtia fiyatları düzelsin diye.benim de tahminim bu sene kayıp oldu gitti.borsa ancak 1-2 sene sonra düzelir genelde yatay gider.borsadaki şirketlerden büyük bölümü iflas edecekler.aklı olan döviz ve vadeli mevduatta kalır.doların 8-9 TL bandına gelmesini bekliyorum daha sonra aşağılara gelir derim.

  • ekonomist/stratejist17 Mart 2020 11:33

    Şu an en iyi hamle döviz olur. Özellikle yazın zirvesini görecek Dolar en az 8 TL öngörüyorum. Dolar küresel rezerv para ve bizim gibi gelişmekte olan ülkelere göre yükselişte ve daha da yükselecek. Türkiyenin en büyük ihracatı Avrupa ve Avrupaya ihracatımız düşecek bu da döviz girmeyecek demektir hakeza yabancı turist gelmeyecek döviz girmeyecek ülkemize. Yani Eylül-Ekim aylarına kadar döviz sıkıntısı çok yüksek olacak ve özellikle Dolar iyice yükselecek. Küresel rezerv para Dolar olduğu için de dünya genelinde insanlar nakite geçiyor ve en çok Dolara yöneliyor. Kıssadan hisse Dolar bu yıl roket 🚀

  • Mevlüt oguz17 Mart 2020 21:18

    Stratejist arkadaşım görüşlerinize fikirlerinize önem veriyor ve bazı konular hakkında Bilgi almak istiyorum lütfen bir numara verirseniz görüşmek istiyorum

  • ser17 Mart 2020 13:03

    sen de sevin... ekonomi çöküş yaşasın... sen para kazan de mi....yazik hem de çok yazik... düşünceye bak!

  • ekonomist/stratejist17 Mart 2020 12:18

    Çin rumuzlu harbiden siz akıllanmazsınız Resesyon ilan edildi. Şu an ilan edildi ve etkisi daha devam eder hemen toparlanma olmaz. Renault ve Volkswagen üretim durdurma kararı aldı ve bu sayılar 1-2 ay içerisinde daha da artacak. Biraz reel düşün kardeşim.

  • Çin 17 Mart 2020 12:12

    Çin normale dönmüş. Kisa bir surede hizli cikis olur. Senin dedigin gibi olasa hicbir sirket dayanamaz. Hepsi iflas eder en az yuzde 80

  • ekonomist/stratejist17 Mart 2020 12:08

    Eyvallah kardeşim ben reel piyasaya göre olabilecek en doğru ve isabetli analizler yapmaya çalışıyorum ve buna göre pozisyon alıyorum. Çok teşekkür ederim yazdılarınız beni onore etti ve büyük bir kıvanç duyuyorum.

  • Mehmet Bozdoğan. 17 Mart 2020 11:57

    Tam 1 aydır herkes borsa 135 bin, 150 bin olacak derken siz yazılarınızda ısrarla bir balon olduğunu ve çok büyük kriz beklendiğini ısrarla söylediniz. Bu argümanı savunurken eski krizlerden örnekler vererek bunun 2008 deki krıze benzediğini daha kötü olacağını ısrarla söylediniz. Her zaman olumlu şeyler yazanları dinleyip hep borsada alım yaptım. Genelde zarar ettim. Bu sefer tersini yapacağım ve sizi ekonomisti dinleyecek dedim. Tam 1 aydır nakite bekliyorum. Bi geçen hafta borsa ya girdim az Bi zararla çıktım. Eğer sizi dinlemesem şu anda 108 bin TL portföyüm ermişti 30 40 bin zararım olacaktı. Size çok tesekkür ederim. Bugün itibariyle bankadan paramın hepsini sizin dediğiniz gibi dolar yapıp vadeye atacam. İyiki sizin yazılarınıza denk gelmişim. Allah razı olsun.