E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada dünün kazananları bugünün kaybedenleri oluyor---

Borsada dünün kazananları bugünün kaybedenleri oluyor

Borsada dünün kazananları bugünün kaybedenleri oluyor
15 Kasım 2022 - 15:25 borsagundem.com

Borsaların yükünü teknoloji hisselerinin çektiği zamanlar geride kalıyor. Dev teknoloji hisseleri bu kez endeksleri düşürme peşinde.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalara hakim olan 2021 yılı yükseliş trendinde öncü şirketler olan teknoloji firmaları, yılbaşından bu yana süren düşüş trendinin de öncüsü konumunda bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, gerçeten de dünün büyük kazananları bugünün büyük kaybedenleri olma yolunda ilerliyor. Bir dönemin yüksekten uçan özellikle yedi hisse senedi, The Washington Post’tan Allan Sloan’un yazısında nitelediği şekliye, bugün öyle köpekler haline gelmiş durumda ki, ulumalarını neredeyse herkes duyabiliyor.

Sloan, yazısında, hisse senedi alıp satmak ve endeks fonlarına yatırım yapmak arasındaki ayrıma vurgu yapıyor. Kendi aldığı dersleri paylaşan Sloan, yatırımcılara önemli tavsiyelerde bulunuyor.

FAANG, Microsoft ve Tesla

Dünün büyük pazar kazananları, bugünün büyük kaybedenlerine dönüşüyor. Eskiden yüksekten uçan yedi hisse senedi öyle köpekler haline geldiler ki neredeyse uluduklarını duyabilirsiniz. Yıllar boyunca, benim ‘Select Seven’ uzun vadeli büyüme hissesi dediğim şeyi satın alırken hata yapmak oldukça zordu. Yedi şirketten biri ya da birkaçı görece kötü bir yıl geçirdiğinde bile, toplu getirileri S&P 500 Endeksi’nin rekor seviyelere çıkmasına yardımcı oluyordu.

Ancak bu sene işler pek de öyle gitmiyor. Aslında, yedisi de öyle köpekler haline dönüştüler ki, neredeyse uluduklarını duyabiliyorsunuz. Bahsettiğim yedi hisse senedi şu şirketlerden oluşuyor: Meta, Apple, Amazon, Netflix, Alphabet, Microsoft ve Tesla'dan oluşur.

Bu sefer sadece yedi şirketin bu yılın ilk 10 ayında endeks fon yatırımcılarına ne kadar zarar ettirdiğinin detaylarını aktarmak istiyorum. Peki neden bu yedi şirketi seçtim? Çünkü ilk beşi, orijinal isimleri altında, çokça duyurulan FAANG'lardı (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google). Sonra Microsoft ve Tesla'yı bunlara ekledim çünkü bunlar büyük isimlere sahip dev büyüme hisseleriydi ve bu yıla kadar hissedarlarına güzel getiriler sağlıyorlardı.

Ortalama yüzde 32’lik kayıp

Bu yıl büyüme stoklarındaki büyük düşüş göz önüne alındığında, Vanguard'dan, Select Seven'ın S&P 500 Endeks fonunu ne kadar aşağı çektiğini bulmasını istedim. Vanguard'ın rakamları ilginç bir hikaye anlattı.

Geçen yıl Select Seven, Vanguard'ın S&P 500 fonundaki Admiral hissesi sahiplerine başlangıç değerlerinin yüzde 36,3'ü kadar ağırlıklı ortalama getiri sağladı. Bu oran, fonun yüzde 28,7'lik toplam getirisinden oldukça fazla bir orana karşılık geliyor. Başka bir deyişle, bu yedi hisse senedi, fonun getirisini onlarsız olacağından daha fazla artırdı. Yapmalarını beklediğim şey de buydu.

Ancak bu yıl 31 Ekim'e kadar Select Seven, endeksi aşağı çekti, hem de çok fazla. Meta'nın yüzde 72,3'lük düşüşünün önderliğinde, yedi şirket ortalama yüzde 32'lik bir kayıp bildirdi. Bu, S&P 500 fonunun kaybettiği yüzde 17,7'nin neredeyse iki katına karşılık geliyor.

Endeksin yaklaşık iki buçuk katı değer kaybı

Dahası var. Vanguard, yedi şirketi çıkarırsanız kalan S&P 493'ün yalnızca yüzde 12,8'lik bir kayıp göstereceğini söylüyor. Bu oran, bu yılın ilk 10 ayında, yedi hissenin yüzde 32 oranında değer kaybıyla, S&P 500'ün geri kalanından yüzde bazında yaklaşık 2,5 kat daha fazla kaybettiği anlamına geliyor.

Elbette, S&P 493'ün neredeyse yüzde 13'lük düşüşü tam olarak kutlanacak bir rakam değil. Ancak yine de yüzde 17,7'den çok daha iyi olduğu kesin.

Bu ay yaşananlara bir örnek vermek gerekirse, Cuma günkü piyasa kapanışı itibarıyla Tesla hisselerinin 31 Ekim tarihinden bu yana yüzde 19 oranında düştüğü görülüyor.

Tüm bu sayılar ne anlama geliyor?

Tüm bu sayılardan çıkarılacak ders ise şu gibi duruyor: Bireysel hisse senetleri alıp satmak, endeks fonları satın almaktan daha heyecan verici ve daha eğlenceli olsa da, uzun vadede bireysel yatırımcıların, bireysel hisse senetleri alıp satarak piyasayı alt etmeye çalışmak yerine geniş tabanlı endeks fonlarına sahip olmaları çok daha mantıklı gözüküyor.

Elbette, bu yılın ilk 10 ayında S&P 500 fonunuzda para kaybettiniz, ama Meta'ya sahip olmakla bunun dört katını veya Amazon veya Tesla'ya sahip olmakla da iki katını kaybedecektiniz.

Para yöneticileri takıntılı bir şekilde piyasayı takip eder ve hisse senetleri ile yaşar ve nefes alır - ancak çok azı uzun vadede sürekli olarak S&P 500'den daha iyi performans gösterebilir. Buna karşılık, düşük maliyetli bir S&P 500 endeks fonu size S&P getirisi sağlar.

Endeks fonları, kazanmanın en güvenilir yolu

60 yılı aşkın bir süre önce yatırım yapmaya başladığımda ortada endeks fonu gibi bir şey olmasa da, yıllar geçtikçe onlara geçiş yaptım. Hâlâ bir grup bireysel hisse senedim var, bunlardan bazılarını benim olduğumdan ve olabileceğimden çok daha iyi hisse senedi toplayıcısı olan arkadaşlarımın yardımıyla seçtim.

Torunlarımın her birine doğum günlerinde Apple hisselerinden dört hisse veriyorum. Onlara kullandıkları ürünlerle ilgili olan bir hisse senedi hediye ederek biraz pazar payı vermenin iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum.

Bununla birlikte, pek olası olmayan bir durumda, yani torunlarımın ciddi bir para kazanması ve benden yatırım tavsiyesi istemesi durumunda, paranın çoğunu endeks fonlarına yatırmalarını öneririm. Bu, Apple'a sahip olmak ve üç aylık temettü çeklerini toplamak kadar eğlenceli değil, ancak para kazanmanın, bireysel hisse senetleri alıp satarak piyasayı alt etmeye çalışmaktan çok daha güvenilir bir yolu.

Azalan likidite, borsalar için felaket olabilir

 

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

Rallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir

 

Faiz oranları hisse senedinde oynaklığı artırıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)