E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımlarıyla kısa vadede nasıl milyoner olunur?---

Borsa yatırımlarıyla kısa vadede nasıl milyoner olunur?

Borsa yatırımlarıyla kısa vadede nasıl milyoner olunur?
07 Ekim 2021 - 17:43 borsagundem.com

Ünlü yatırım uzmanı Paul A. Merriman sadece 5 yıl boyunca elde edilen birikimle milyoner olmanın yolunu açıkladı. Merriman erken yapılan uzun vadeli yatırımların zamanla olağanüstü değerlere ulaşacağına dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doğru bir yatırım planıyla oluşturulan hisse senedi portföyleri ile kısa vadede milyoner olmanın yolunu gösteriyor. Merriman Finansal Eğitim Vakfı Kurucusu Paul A. Merriman, MarketWatch’taki yazısında yatırımcıların borsa yatırımları üzerinden iyi bir emeklilik getirisi alabilmesi için uygulaması gereken adımları açıkladı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsa uzmanı uzun vadeli yatırım ve disiplinli bir planla yüksek getiriler almanın imkansız olmadığını belirtiyor.

Yatırıma erken başlayın

Merriman borsa yatırımları üzerinden milyarder olunabileceğini belirtiyor. Borsa uzmanına göre 25 yaşında yatırıma başlamak ve bir yatırımcıya verilebilecek en iyi hediye olan zaman faktörünün sağlanması anlamına da geliyor.

Borsa uzmanına göre şans da yatırımlar için önemli bir faktör. Ancak diğer faktörlerin yanında şans o kadar da büyük bir yer taşımıyor. Merriman yatırım için yaş faktörüyle alakalı şu ifadeleri kullandı:

“25 yaşında olduğunuzu ve 30 yaşına geldiğinizde emekliliğiniz için uzun vadeli bir tasarruf planı başlatacağınıza karar verdiğinizi varsayalım. Ayrıca, 70 yaşında emekli olacağınızı varsayalım. Bu kötü bir plan değil. Ama daha iyisi de olabilir. Şimdi, yani 25 yaşında yatırıma başlarsanız, beş yıllık mütevazı yatırımlarla, 30 yaşından sonra ne yaparsanız yapın, emekli olma zamanı geldiğinde size milyonlar bırakabilir.

Şöyle düşünün: 25 yaşındasınız ve düzgün bir işiniz var. Ayıracak tonlarca paranız yok ama uzun vadeli gelecek için ayda 500 dolar biriktirdiğinizi düşünüyorsun. Bu rakam yılda 6 bin dolar anlamına gelir ki bu parayı bireysel emeklilik yatırımlarıyla veya geleneksel yatırımla değerlendirebilirsiniz. Beş yıl sonrasında yatırıma dönüştürülmüş 30 bin dolarınız olur. Beş yıl boyunca yatırımlarınız geri dönüş de kazanır ancak bunun ne kadar olduğunu bilmek imkansızdır. S&P 500 Endeksi’nin uzun vadeli büyüme ortalaması olan %10,7 oranında büyüdüğünüzü varsayarsak 30 yaşında birikimlerinizi 30 bin dolardan 37 bin 144 dolara taşımış olursunuz.”

İyi ve kötü şans

Borsa yatırımlarında şansın da etkisi bulunuyor. Zira borsa getirilerinin kötü olduğu dönemlerde yatırımlar getiri sağlamak yerine yatırımlarda düşüş görülmesine de neden olabilir. Merriman konuyla ilgili açıklamasında 1970 ile 1974 arasında yatırım yapan farazi bir kişiyi örnek gösteriyor. Söz konusu dönemde S&P 500 Endeksi’nin getirileri sırasıyla %4, %14,3, %18,3, % -14,7 ve % -26,5. Borsa uzmanı bu dönemde yapılan 30 bin dolarlık yatırımın getirisinin 22.998 dolar olacağına dikkat çekiyor.

Diğer taraftan 1995 ile 1999 arasında S&P 500 Endeks yatırımı yapan bir kişi ise sırasıyla %37,5, %22,9, %33,3, %28,5 ve %21 oranında getiri sağlıyor. Bu oranlar 30 bin dolarlık yatırımın 65.323 dolar getiri sağlayacağı bir dönemden geçildiği anlamına geliyor.

Borsa uzmanı bu üç durumda da 30 yaşındaki bir bireyin elinde 22.998 dolar, 37.144 dolar veya 65.323 dolarlık başlangıç sermayesine sahip olduğunu ve bunun başlangıç için iyi bir kaynak olacağını söyledi.

Borsa uzmanı sadece bu biriken miktarın bile S&P 500 Endeksi’ne yatırılması halinde 40 yıllık ortalaması %11 kazandıran endeksin 70 yaşındaki bir bireye sırasıyla 1,49 milyon dolar, 2,41 milyon dolar veya 4,25 milyon dolar kazandıracağına dikkat çekiyor. Merriman bu nedenle yatırımda şans faktörünün uzun vadeli yatırımlarda çok büyük bir etken olamayacağını belirtiyor.

Yatırımlarınızı çeşitlendirin

Uzun vadede birçok varlık sınıfının getiriler bazında S&P 500 Endeksi’ni geride bıraktığı bilinen bir gerçek. ABD düşük sermayeli değer hisse senetleri endeksi S&P 500'ü geçerek en iyi rekoru elinde tutuyor. 1970'ten 2020'ye kadar endeksin yıllık bileşik büyüme oranı olan %13,5'e ulaştı.

Merriman beş yıllık aktif yönetim süreci boyunca bu bilginin yatırımcıların işini kolaylaştırabileceğini belirtiyor. Borsa uzmanı bu süreçte S&P 500 Endeksi ile düşük sermayeli hisse senetleri arasında yarı yarıya bir portföy dağılımını öneriyor. 51 yıllık süreçte bu iki kombinasyonun ortalama büyüme oranı yıllık %12,3 seviyesinde.

Kişisel birikimlerle emeklilik katkılarının birleşimi yatırımcılara 30 yaş gibi çok erken bir dönemde oldukça yüksek bir sermaye sağlıyor. Bu yatırımların 40 yaşına kadar sürdürülmesi halinde yatırımcılar emeklilik yaşlarına ulaştığında milyon dolarlık birikimlerin sahibi olabilir.

Gerçekçi bir plan

Borsa uzmanı yukarıda bahsedilen projeksiyonun ayda 500 dolarlık birikime dayalı olduğu için okuyucular tarafından gerçekçi görülmediğini belirtiyor. Merriman bu eleştirilerin haklılık payı olduğuna da dikkat çekiyor.

Ancak Merriman tüm bu yatırım planlamalarını daha sonraki herhangi bir dönemde yatırıma devam edilmediği senaryosu üzerinden gidildiğini hatırlatıyor. Diğer bir deyişle ayda 500 dolar yerine daha düşük miktarda yapılan yatırımlarla uzun vadede bu rakamlara ulaşmak imkansız değil.

Borsa uzmanı söz konusu projeksiyonda erken yaşta yapılan uzun vadeli yatırımların zaman içerisinde ne kadar değerlenebildiğine dikkat çekiyor. Merriman doğru bir yatırım planı, çeşitlendirme ve yatırım planına sadık kalma sayesinde borsa yatırımlarından uzun vadede yüksek getiriler sağlanabileceğini belirtti.

Cramer: Borsalarda fırsat mevsimi geliyor

 

Banka birleşmeleri hisse sahiplerini nasıl etkiliyor?

 

Enerji fiyatlarındaki artış hedge fonlara yaradı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ercan cantürk08 Ekim 2021 10:36

    çok saçma  bir  yazı 

  • 😂08 Ekim 2021 09:07

    Çok kolay telegram grubuna gir olursun ama ne olursun don atlet

  • Cengizhan Baydar 07 Ekim 2021 21:07

    Çok mümkün.. bunun İçin 1- zekalı olunması 2- araştırmayı bilmek 3- kıyaslamayı bilmek 4- Belli başlı ekonomi/finans mecralarını mutlaka takip etmek 5- Sektörel seçim yapıp sektörü irdelemek 6- Dünyada olup biteni takip edip bından sonuçlar çıkarmak 7- Türk siyaset ve ekonomisini ayrı ayrı izlemek ve sonuçlar çıkarmak 8- Siyasetin ülke içi yatırımlarını takip edip bu yatırımların hangi sektör ve sonrasında şirket/şirketleri olumlu/olumsuz etkileyebileceğini öngörmek 9- İlk sekiz madde için analitik düşünmenin gerekliliği (insanın içinde barsa vardır) 10- İlk dokuz maddede iyi olduğumuzu deneme amaçlı seçkiniz hisseler gösterdiyse “yatırım ızmanlarından uzak durmak” 11- Eğeyce yükselmiş kağıtlardan uzak durmak 12- Orta ve uzun vadeli yatırım yapmak .. GEREKİR. (Manipülatif kağıtlarda izlenecek yol daha farklıdır)

  • Mucise Reis ;)07 Ekim 2021 18:25

    yaa zaten olan oldu mumkun tabi. ama tam terside mumkun.

  • Vatandaş07 Ekim 2021 18:23

    Türk şirketleri para kazandırmaz,elinizdeki hisseleri alır sonrasında hisse yükselir.

  • astor07 Ekim 2021 18:02

    yabancı borsalarda mümkün olabilir. türkiyede elinde olanda gider zaten cogu altın dolarda. bizim gibi borsaya yatırım yapan batar.

  • Tom hanks07 Ekim 2021 21:34

    Uzun vade diyor senin gibi günlük al sat oyunu yapanlar için değil