E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEnerji fiyatlarındaki artış hedge fonlara yaradı---

Enerji fiyatlarındaki artış hedge fonlara yaradı

Enerji fiyatlarındaki artış hedge fonlara yaradı
07 Ekim 2021 - 14:12 borsagundem.com

ESG hassasiyeti sebebiyle büyük kurumsal yatırımcıların fosil yakıt hisselerine ilgisi azaldı. Enerji fiyatlarındaki artışı fırsat bilen hedge fonu yöneticileri fosil yakıt hisselerinden büyük kârlar elde etti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hedge fonları çevreye duyarlı kurumsal yatırımcılar tarafından tercih edilmeyen petrol ve doğal gaz hisselerini sessizce topladı ve şimdilerde enerji fiyatlarının artmasıyla yüksek kazançlar elde ediyorlar.

Büyük finans kurumları çevresel, sosyal ve kurumsal (ESG) standartları benimsemeyen şirketleri tercih etmiyor. Ancak İngiltere’deki ve ABD’deki hedge fonu yöneticileri toptan satışa geçen fosil yakıt hisselerini toplayarak yükselen enerji fiyatlarından yararlanma yoluna gidiyor.

Londra merkezli varlık yönetimi firması Odey Asset Management’ın Kurucusu Crispin Odey Financial Times’taki açıklamasında, “Bu çok başarılı ve kolay bir fikir” ifadelerine yer verdi.

Yılın başından bu yana şirketinin Avrupa fonu üzerinden %100 kazanç sağlayan Odey, “Büyük kurumsal yatırımcıların hepsi petrol varlıklarından kurtulmak için istekli. Bol miktarda getiriyi masada bırakıyorlar” açıklamasında bulundu.

Bu yıl portföyünü petrol ve doğalgaz hisseleri üzerinden inşa eden Odey, hisseleri %44 civarında yükselen Norveçli petrol şirketi Aker BP’ye ve hisseleri %44 oranında yükselen Asya Pasifik odaklı enerji şirketi Jadestone Energy’ye büyük oranda hisse yatırımı yaptı. Hedge fonu yöneticisi özellikle petrol devleti tarafından satılan ve talep edilmeyen varlıkları satın almak için emtia firmaları tarafından kurulan liste dışı araçlara da finansman sağladığını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hedge fonları ana akım fon firmalarına göre ESG standartlarına uyma konusunda daha az baskıyla karşı karşıya kalıyor. Büyük kurumların fosil yakıtlardan uzaklaşması hedge fonlarını bu hisselerin nadir alıcılarından biri haline getiriyor. Büyük yatırımcıların yüksek miktarda satış yapması veya enerji fiyatlarında düşüş görülmesi ihtimali hedge fonlarını riske soksa da bu strateji söz konusu fonlar için cazip fırsatlar da sunabilir. Hedge fonları risk oranı yüksek portföyler üzerinden genel borsa ortalamalarının üzerinde kâr elde etmeye çalışan fonlar olarak biliniyor.

Hedge fonu firması Bison Interests’in Yönetici Ortağı ve Kurucusu Josh Young konuyla ilgili açıklamasında, “İnsanlar nefret ettikleri şeylerden ne kadar para kazanabileceklerini anlamıyorlar” görüşlerine yer verdi. Young fonunun ‘en kirli’ şirketlerden kaçtığını da sözlerine ekledi.

Firmanın fon portföyü hakkında bilgisi olan kaynaklar Bison Intersts’in Kanadalı petrol ve doğalgaz firması Baytex Energy ve ABD merkezli SandRide Energy gibi şirketlerin dahil olduğu pozisyonlara yatırım yaptığını belirtiyor. Fon bu yıl ücret ödemeleri öncesinde %377 oranında yükseliş gösterdi.

Young, “Bu şirketlerin büyük çoğunluğu çok düşük nakit akışı katlarıyla ve varlıklarının değerine karşılık çok düşük ücretlerle ticaret görüyor. Daha önce görülmemiş derecede çok sayıda insan petrolle çalışan arabalara ve scooterlara biniyor” açıklamasında bulundu.

İklim lobisi gruplarının kurumsal yatırımcılara fosil yakıt şirketlerini finanse etmeyi durdurmaları için uyguladıkları baskı son yıllarda belirgin bir şekilde yoğunlaştı.

Daha önce direkt olarak ya da fonlar aracılığıyla çevreye duyarsız hisse senetlerine sahip olan emeklilik fonları, vakıflar, üniversiteler, kiliseler ve diğer inanç grupları iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve yatırımlarını yenilenebilir enerjiye kaydırmak amacıyla enerji hisselerinde satışa geçeceklerini taahhüt ediyor.

Yatırımcıların en tepedeki 200 petrol, doğalgaz ve kömür şirketine yeni yatırım yapmamaya teşvik eden iklim aktivisti sivil toplum örgütü Divest Invest 14,5 trilyon dolarlık varlığı yöneten 1.300’den fazla kuruluştan bu alanlara yatırım yapmama sözü aldığını açıklıyor.

Hedge fonu şirketleri bu hisseleri satın alarak bazı alanlarda petrol ve doğalgaz üretimine halen ciddi derecede ihtiyaç olduğu iddiasını sunuyor. Petrol şirketleri son beş yılın en yüksek seviyesine tırmanırken İngiltere’de gaz fiyatları bu yıl dört kat yükseldi.

Hedge fonu yöneticileri şirketlerin petrol ve doğalgazdan elde ettikleri gelirleri genellikle temiz enerjiye geçişi finanse etmek için kullandığına dikkat çekerek bu şirketlere hisse yatırımının durdurulmasının sürece zarar verdiğini de belirtiyor.

Odey konuyla ilgili açıklamasında, “ESG’dekiler ciddi problemlere sebep oluyor. Fiyat artışlarının arz tarafından karşılanmamasına neden oluyorlar” dedi.

Kömürde arz sıkıntısı

 

Putin konuştu... Avrupa'da doğalgaz fiyatları düştü!

 

Wall Street devleri kripto paralara akın ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)