E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcıları kemerlerini bağladı---

Borsa yatırımcıları kemerlerini bağladı

Borsa yatırımcıları kemerlerini bağladı
04 Nisan 2024 - 17:45 borsagundem.com

Uzmanlar, güçlü ekonomik veriler, yapışkan enflasyon ve yüksek seyreden emtia fiyatları nedeniyle borsa yatırımcılarını, kemerlerini bağlamaları gerektiği konusunda uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

BMO Wealth Management'ın CIO’su Yung-Yu Ma, “Borsada inişli çıkışlı bir yolculuk için kemerlerinizi bağlayın” diyor. Üstelik, alarm zilini çalan Ma, uyarısında yalnız değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, enflasyonun Haziran 2022’de gördüğü son kırk yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9’lardan istikrarlı bir şekilde gerilemesiyle birlikte yatırımcılar bir süredir piyasayı canlandıracak faiz indirimlerini bekliyor.

Türbülans beklentisi

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, hisse senedi piyasası bu yıl, büyük ölçüde düşük borçlanma maliyetleri beklentisi ve yapay zekâyı çevreleyen heyecandan kaynaklanan artış nedeniyle yüzde 10'dan fazla yükseldi. Ancak BMO Wealth Management Baş Yatırım Yetkilisi Yung-Yu Ma, yatırımcıların ileride bir türbülans beklemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Ma, “Borsaların ilk çeyrek kazançlarına neden olan düşen enflasyon ve yaklaşan Fed faiz indirimleri anlatısı ikinci çeyrekte sallantıda” diyor. Tecrübeli CIO, yatırımcıların uzun vadeli tahvil getirilerini yükseltebilecek ve hisse senedi piyasalarından daha fazla nakit çekebilecek ‘Federal Rezerv faiz indirimlerinin gecikmesinden’ endişe duyduklarını söylüyor ve BlackRock'un baş yatırım ve portföy stratejisti Americas Gargi Chaudhuri'nin 2024 görünümünde yazdığı gibi, “Temkinli bir Fed, daha güçlü büyüme, normalleşen enflasyon ve güçlü bir iş gücü piyasası, yatırımcıları tahvil sahibi oldukları için ödüllendirebilir” diye ekliyor.

Petrol fiyatları ve enflasyon

Ma, petroldeki yükselişin ABD enflasyonunu kötüleştirmeye devam edecek faktörlerden biri olduğunu ve bunun Fed'in faiz indirimlerini geri çekebileceğini savunuyor. Petrol piyasası için bir referans noktası olan WTI ham petrol fiyatları bu yıl varil başına yaklaşık yüzde 20 oranında artışla 71 dolardan 85 dolara çıktı. OPEC+ ham üretim kesintileri, Orta Doğu'da kargo gemilerinin rotasını değiştirmeye zorlayan jeopolitik gerilimler ve Ukrayna'nın Rus petrol rafinerilerine yönelik saldırıları artışın devam etmesine neden oluyor.

Petrol fiyatlarındaki son yükseliş, Ocak ve Şubat aylarında bazı yatırımcıların ve Fed yetkililerinin faiz indirimi tahminlerini değiştirmesine yol açan beklenenden daha sıcak iki enflasyon raporunun üzerine geldi. 2023 yılı sonunda birçok yatırım bankası bu yıl 100 baz puanlık faiz indirimi öngörüyordu; hatta bazıları ilk faiz indirimini Mart ayında bekliyordu. Ancak şimdi, fikir birliği yalnızca üç adet 25 baz puanlık indirime odaklanmış durumda.

Faiz oranlarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin oy kullanma hakkına sahip bir üyesi olan Atlanta Fed başkanı Raphael Bostic ise, bu yılın dördüncü çeyreğinde yalnızca bir faiz indirimi beklediğini söylüyor. Ancak Stanford Üniversitesi'nde düzenlenen bir etkinlikte Fed Başkanı Jerome Powell, bu yıl faiz indirimleri beklediğini söyleyerek, ‘enflasyonu sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye geri döndürme işinin henüz tamamlanmadığını’ vurguladı.

Doğrudan bir düzeltme değil, konsolidasyon

Şahin bir Fed piyasalar için kötü olabilir ancak BMO Wealth Management'tan Ma doğrudan bir düzeltme yerine piyasanın konsolide olmasını öngördüğünü söylüyor. Kendisi, bu kazanç sezonunda ‘birçok şirketin geliştiği ancak giderek artan bir azınlığın mücadele ettiği ikiye bölünmüş bir piyasa’ olacağını savunuyor. Ma, “Bu kısmen, düşük sosyoekonomik grupların daha büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığı genel ekonomiyi yansıtıyor ancak çatallanma aynı zamanda yüksek faiz oranlarının ve ekonomide meydana gelen diğer değişimlerin de bir sonucu” diyor.

Ma’ya göre, çip üreticisi devi Nvidia'nın Şubat ayında piyasayı canlandıran muhteşem kazançlar elde ettiği, ancak Tesla ve Intel gibi şirketlerin mücadele ettiği, var olan ve var olamayan bir piyasanın kanıtları zaten görülüyor. Yapay zeka patlamasının en büyük yararlanıcısı olarak görülen Nvidia, 2024 mali yılında gelirini yüzde 126 oranında artırarak 61 milyar dolara çıkardı ve net gelirini neredeyse altı kat artırarak 29,8 milyar dolara yükseltti. Ancak elektrikli araç devi Tesla, pahalı elektrikli araçlara yönelik talebin azalmaya devam etmesi nedeniyle ilk çeyrekte 387.000 araç satabildi; bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 oranında daha az.

Ekonomik büyüme ve iş gücü raporu

Ma, şirketlerin karışık kazanç sonuçlarına rağmen ekonomik büyümenin hala ‘sağlıklı’ göründüğünü, bunun da borsanın eninde sonunda ‘temellerini yeniden kazanması’ gerektiği anlamına geldiğini savunuyor. Ma, “Borsanın Fed'in faiz indirimlerine ve hatta düşen enflasyona ihtiyacı yok ancak aynı zamanda hızlanan enflasyondan, petrol fiyatlarına yönelik artan jeopolitik şoklardan veya uzun vadeli faiz oranlarının yükselmesinden kaynaklanabilecek riskleri hızlı bir şekilde sindirebilecek sağlam bir konumda da değil” diyor.

Fed'in giderek şahinleşebileceğinden korkan yatırımcılar için Ma, ‘daha yüksek enflasyona ilişkin ipuçlarını’ aramanın önemli olacağını ve Cuma günkü iş raporunun bu ipuçlarından biri olabileceğini söylüyor. Merkez bankası yetkilileri enflasyonu dizginlemek için iş gücü piyasasını soğutmayı umuyor. Sonuç olarak Ma, ‘tahminlere uygun veya biraz altında istihdam yaratılmasının Fed'e bu hafta bir miktar rahatlık sağlayacağını’ ve bunun da faiz indirimi planlarına devam etmelerine olanak sağlayabileceğini ifade ediyor.

Dalgalı seyir ihtimali

Ma, “Genel çerçevede tek bir aylık veri o kadar da önemli değil ancak mevcut piyasa psikolojisi enflasyonun aşağı yönlü gidişatının sağlam olduğu fikrinden uzaklaşmaya başlıyor. Bu nedenle anlatıyı yeniden dizginleyen veriler piyasaları destekleyecektir” diye ekliyor.

Son olarak Ma, yatırımcıları borsanın son beş aydaki inanılmaz yükselişinin ‘normal değil istisna' olduğunu hatırlamaları konusunda uyarıyor. Ma, “Yüksek büyüme ve düşen enflasyona ilişkin Goldilocks anlatısının birkaç ay içinde geri dönmesi kesinlikle mümkün ancak aynı zamanda son kazanımları sindirmesi zaman alan ve temel göstergelerin değerlemelere yetişmesine izin veren daha dalgalı piyasalara sahip olmak da mümkün” şeklinde konuşuyor.

Borsalar geri çekilirse yatırımcı ne yapmalı?

 

Bank of America: Borsada düzeltme kısa sürecek, ralli yaz aylarında devam edecek

 

Steve Eisman: Fed’in faizleri indirmesi borsaları altüst eder

 

Küresel borsalardaki düşüş ne anlama geliyor?

 

Borsadaki tökezleme çöküşe dönüşecek mi?

 

Wall Street’te rallinin kaderini istihdam verileri belirleyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)