E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalardaki düşüş ne anlama geliyor?---

Küresel borsalardaki düşüş ne anlama geliyor?

Küresel borsalardaki düşüş ne anlama geliyor?
03 Nisan 2024 - 11:25 borsagundem.com

ABD borsaları salı günü sert bir düşüşe maruz kaldı. Endeksler 5 aydır süren rallinin ardından bu hafta düşüşe geçti. Uzmanlarsa yatırımcıların düzeltme döneminde sabırlı olması gerektiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar aylardır süren boğa piyasasının ardından nihayet düşüşe geçti. Barron’s’un haberine göre bu düşüşler beş aydır süren yükselişlerin ardından yatırımcıların görmesi gereken bir durumdu. Şimdiyse fırtınayı atlatma zamanı.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 salı günü %0,7’yle bu ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Düşüşler sırasında yatırımcılar için saklanacak hiçbir yer yok gibi göründü. S&P 500 hisselerinde yükselen her bir hisseye karşı üç hisse düşüşteydi. Sadece iki sektör, enerji ve kamu hizmetleri, günü yükselişle tamamlayabildi. Wall Street’in korku endeksi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) %7 artışlar 14,61’e yükseldi ve 11 Mart’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Hisse senetlerindeki bu düşüş yükselen tahvil getirileriyle desteklendi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri salı günü %4,39’a kadar yükseldi. Tahvil faizleri daha sonra %4,373’e gerilese de hala yılın en yüksek seviyesinde işlem görüyor. Dahası, son zamanlarda sakin olan tahvil piyasası oynaklığı da aniden geri döndü. Merrill Lynch Opsiyon Volatilite Tahmini veya MOVE Endeksi (VIX'in tahvil piyasası versiyonu) pazartesi günü %9 artarak 2 Ocak'tan bu yana en büyük yüzdelik hareketini gerçekleştirdi.

Borsa faiz oranlarında volatilite görmeyi sevmiyor. 22V Research verilerine göre tarihsel olarak borsalardaki oynaklıkla tahvil piyasası oynaklığı arasında yakın bir ilişki var. MOVE endeksinin şu anda nerede olduğu göz önüne alındığında VIX’in de daha fazla yükselebileceği tahmin edilebilir. Citrini Research’e göre özellikle de SPDR S&P 500 ETF’sinin (SPX) son altı aydır +4’lük standart sapma oranı göz önüne alındığında, diğer bir deyişle çok düşük volatilite ile inanılmaz getiriler sağladığı düşünüldüğünde gerçek olamayacak kadar iyi olan koşulların fiyatlandığını doğruluyor. 

Citrini Research’ten James Van Geelen konuyla ilgili açıklamasında, “Ayı piyasası takipçisi değilim ama mevcut durum bana kalırsa sürdürülemezdi. SPX’in son zamanlardaki en yüksek seviyesinden doğal bir geri çekilme görmek beni şaşırtmaz” diyor.

Şimdi asıl soru ise %10 veya daha fazla düşüş olarak tanımlanan bir düzeltmenin başlayıp başlamadığıdır. Barron’s haberinde böyle bir düzeltmenin sürpriz olmayacağı vurgulanıyor. Zira, Dow Jones piyasa verilerine göre, 1980'e kadar uzanan yılların çoğunda bir düzeltme meydana geldi. Dahası, S&P 500, ekim ayı sonundaki dip noktasından bu yana yaklaşık% 26 arttı ve bazı teknisyenler son haftalarda piyasanın çok hızlı yükseldiği konusunda uyarıyordu. Endeksin 12 aylık ileriye dönük bilanço beklentilerine göre 21 kat oranla işlem görmesi önümüzdeki hafta bilanço sezonu başladığında hisse senetlerini çok daha büyük bir baskı altına sokabilirdi. Bilanço hedeflerinde görülebilecek herhangi bir hayal kırıklığı hisse senetlerinin topyekûn düşmesine neden olabilirdi.

Diğer bir risk ise, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını piyasanın şu anda beklediği kadar hızlı düşürmeyebileceğidir. Bu da faizlerin yüksek seviyelerde kalması ve nihayetinde ekonomik büyümenin yavaşlaması anlamını taşır.

Teknik göstergeler de rahatlatıcı değil. S&P 500 Endeksi 20 günlük hareketli ortalaması olan 5.178 puana yaklaştı. Bu endeksin ivme kaybettiğinin ve düşmeye devam edebileceğini işaret ediyor. Piper Sandler'ın Baş Piyasa Teknisyeni Craig Johnson, "Hisse senetleri 20 günlük hareketli ortalamalarını aştığına dikkat edin. Teknik göstergelerin ağırlığı, S&P 500'ün önümüzdeki haftalarda/aylarda yüzde 5-10'luk bir geri çekilme/düzeltmeye karşı savunmasız olduğunu gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Peki yatırımcılar ne yapmalı? Barron’s haberine göre hiçbir şey yapmamak en doğrusu. Henüz düşüşü satın almak iyi bir fikir olmayabilir. Ancak endeks varlıklarını elde tutmak en doğrusu. Zira ABD ekonomisi hâlâ büyüyor ve şirketler kârlarını artırabilir. FED’in faiz oranlarını yükseltmeyeceği neredeyse kesin. Borsa uzun vadede yükselirken kısa vadede düşmek zorunda kalabilir.

Johnson konuyla ilgili açıklamasında, “Bu geri çekilmeleri ve konsolidasyonları mevcut orta vadeli yükseliş kanalı bağlamında sağlıklı bir işaret olarak görüyoruz” diyor.

Diğer bir deyişle piyasalar alım ya da satım konumunda değil, tekrar satın alana kadar bekleme konumunda.

Borsadaki tökezleme çöküşe dönüşecek mi?

 

Borsada satıcılı başlangıç bekleniyor

 

New York borsası düşüşle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)