E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar geri çekilirse yatırımcı ne yapmalı?---

Borsalar geri çekilirse yatırımcı ne yapmalı?

Borsalar geri çekilirse yatırımcı ne yapmalı?
04 Nisan 2024 - 13:50 borsagundem.com

Küresel borsalarda bir geri çekilmenin yaklaştığına dair öngörüler kuvvetleniyor. Uzmanlarsa olası piyasa düşüşlerine karşı en doğru savunmanın dengeli bir portföy inşa etmek ve portföyün arkasında durmak olduğunu söylüyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dow Jones Endeksi’nin 40.000 puana ulaşması ABD’nin tarihi borsa endeksi için bir dönüm noktası olabilir. Ancak endeks yıl başından bu yana yükselişte olsa bile mali danışmanlar yatırımcıların bir geri çekilmeden endişe duyduğunu söylüyor. Üstelik bu endişelerinde yalnız değiller.

CNBC'nin yatırım uzmanlarıyla yaptığı yakın tarihli bir anket, katılımcıların %61'inin borsaların çok hızlı yükseldiğini ve bir piyasa düşüşünün gelebileceğini düşündüğünü ortaya koydu.

Morningstar’ın Bireysel Finans ve Emeklilik Planlama Direktörü Christine Benz de konuyla ilgili açıklamasında, “Her şeyin iki yönde de gidebileceği bir dönüm noktasındaymışız gibi geliyor” dedi.

Geri çekilme olacak mı?

CNBC haberinde Edward Jones'un Kıdemli Yatırım Stratejisti Angelo Kourkafas, son dört veya beş aydır neredeyse hiç kesintiye uğramayan borsa rallisinin ardından, bir geri çekilme görmenin şaşırtıcı olmayacağını söyledi.

Kourkafas büyük olasılıkla uzun süreli bir ayı piyasasından ziyade geçici bir düzeltme dönemi görüleceğini tahmin ediyor.

Kourkafas, nakit, mevduat sertifikaları veya tahvillere yönelen yatırımcılar için geri çekilmenin bir fırsat olabileceğini ve söz konusu yatırımcıların düşüşlerden faydalanarak ellerindeki fonları borsada dağıtabileceğini söyledi.

oXYGen Financial’ın Kurucu CEO’su Ted Jenkin’e göre emeklilik ve diğer uzun vadeli hedeflere yatırım yapanların piyasalarda doğru zamanı aramaya çalışmaktan kaçınması gerekiyor. Jenkin, “Borsa uzun vadeli bir yatırımdır” hatırlatmasında bulundu.

ABD seçimleri borsalara zarar verir mi?

Anketlere göre yatırımcılar, ABD’deki başkanlık seçimi sonuçlarının piyasaları rayından çıkarabileceği konusunda endişeli. Ancak uzmanlar bu endişelerin yanlış yönlendirildiğini söylüyor.

Kourkafas, "Verilerde siyasetin piyasa performansının uzun vadeli bir belirleyicisi olduğuna dair herhangi bir kanıt bulmak gerçekten çok zor" dedi. Ancak borsa uzmanı seçimden önceki aylarda piyasalardaki oynaklığın artabileceğini de söyledi.

Bu seçim döneminde benzersiz olan bir durumsa iki başkan adayının döneminde de piyasaların eşit derecede iyi performans göstermesi. Dolayısıyla Kourkafas borsalardaki görünümün kurumsal bilançolar ve ekonomik büyüme gibi diğer faktörlere daha fazla bağlı olabileceğini söyledi.

Portföyünüzü ger çekilmelere karşı nasıl korursunuz?

Morningstar'dan Benz, bugünün piyasa belirsizliğinin alçakgönüllülüğün değerini hatırlattığını söylüyor. Portföylerde alçakgönüllülüğü ifade etmenin en iyi yolu ise çeşitlendirmeden geçiyor. Benz, "Ne olursa olsun, oldukça iyi savunuyoruz" dedi.

Benz’e göre genç yatırımcılar için çeşitlendirme yerel hisse senetlerinden yurt dışı hisse senetlerine geçmek anlamı taşıyabilir. Daha yaşlı yatırımcılarsa portföy çeşitlendirme için daha yüksek sabit getirili varlıklardan yararlanmayı ve portföylerine daha güvenli varlıklar eklemeyi düşünebilir. Bu sayede Hisse senetleri düşse bile kısa ve orta vadeli yüksek kaliteli tahviller üzerinden nakit tamponu oluşturulabilir.

Borsa uzmanı, “Daha güvenli bir portföye sahip olabilir ve bugün iyi bir getiri oranı elde etmeyi bekleyebilirsiniz” diyor.

Doğru varlık tahsisini bulmak bireylerin kişisel zaman çizelgesine bağlıdır. Jenkin, beş yıldan kısa sürecek finansal hedefler için borsaya yatırım yapmanın bir anlamı olmadığını belirtiyor.

Jenkin, yaşınıza göre kendi portföy dağılımınızı test etmek için 120 kuralına uymayı önerdi. Bu kuralara göre 120 sayısından yaşınızı çıkarıp hisse senetlerine ne kadar yatırım yapacağınızı bulabilirsiniz. Örneğin, 60 yaşındaysanız, hisse senetlerine %60'lık bir tahsisat mantıklı olabilir.

Portföy tahsislerinizi tekrar gözden geçirmek söz konusu olduğunda, piyasalardaki veya diğer gündem maddelerindeki gelişmelere tepki vermek yerine kendi programınızı belirlemek akıllıca olacaktır.

Benz portföy düzenlemeleri için, “Yılda bir kez yapmak üzere bir plan yapın” diyor.

Emtia rallisi FED’in planını bozdu

 

Küresel piyasalar "bekle-gör" modunda

 

Petrol, OPEC+'ın kesinti onayı sonrası yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)