E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul kâr satışlarıyla düştü---

Borsa İstanbul kâr satışlarıyla düştü

Borsa İstanbul kâr satışlarıyla düştü
07 Ekim 2019 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul bugün dalgalı ve kararsız hareket etti. Önce yatayda başladı, sonra 105 bine tırmandı ardından kar satışları ile kazandıklarını geri vererek satıcılı seyretti. Borsa İstanbul günü %0.45 oranında düşüşle 102.993 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Eylül ayında merkez bankalarının faiz indirim beklentileriyle yükseliş trendini sürdüren BIST, ayın son haftasında Mart ayından beri ilk kez 105 binli seviyeleri gördü. Ekim ayına ise bu yükselişin bir düzeltmesi söz konusu oldu.

Siyasi söylemler ve jeopolitik risklerle satışlar 4 günün sonunda küresel piyasalardaki iyimserliğin etkisiyle haftanın son işlem günü son buldu. Endeks, geçen haftanın 4 günü düşüşle kapatırken, son işlem günü alıcılı seyrederek toparlanma sinyali verdi.

Piyasalar Ekim ayına Türkiye’nin Suriye’ye olası operasyon seçeneğinin oldukça kuvvetlenmesiyle başladı. Bu durum yurt içinde yatırımcıları temkinli olmaya iterken hisse senedi piyasalarında risk iştahını sınırlandıran başlıca unsur olarak dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam yaptıkları telefon görüşmesinde Suriye'nin kuzeyinde Fırat'ın doğusunu kapsayacak güvenli bölgenin kurulmasını ele alırken, Beyaz Saray Türkiye'nin operasyon için yakında harekete geçeceğini ve ABD güçlerinin burada rol almayacağını bildirdi.

Yurt içinde başlıca odak Suriye operasyonu olurken, küresel piyasalarda ana gündem ABD-Çin ticaret görüşmeleri olmaya devam ediyor. Çin’in ABD ile anlaşma konusunda net sinyaller vermemesi gelişmekte olan piyasalarda yatırımcıyı temkinli pozisyon almaya itiyor.

Bu hafta yurt içinde, 11 Ekim’de cari işlemler dengesi takip edilecek. Temmuz ayında cari işlemler fazlası veren Türkiye'nin, Ağustos ayında da fazla vermesi bekleniyor.

BORSA İSTANBUL YATAYDA BAŞLADI

Borsa İstanbul, açılışta 169,47 puan azalışla 103.294,05 seviyesine geriledi. Bankacılık endeksi yüzde 0,47 ve holding endeksi yüzde 0,16 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,64 ile turizm, en çok gerileyen ise yüzde 1,44 ile spor oldu.

Günü yatayda karşılan Borsa İstanbul'da, ABD askerlerinin sınır bölgelerinden çekilmeye başlaması Türkiye'nin Suriye'ye olası operasyon beklentisini artırarak satış baskısı yarattı.

ABD askerleri sınır bölgelerinden çekilmeye başladı!

Borsa İstanbul'da açılışın ardından satış dalgası, 102.571 puanda son buldu. Bu noktadan sonra endeks tepki alımlarıyla toparladı. Önce kaybettiklerini geri alan endeks, sonrasında primli seyre yöneldi.

Türkiye'nin Suriye'ye operasyon yapma ihtimali BIST'de sınırlı etki yarattı. Bunun sebebini uzmanlar Türkiye'nin CDS primlerinin artan jeopolitik risklerle beraber yükselmemesine bağladı.

Ayrıca Türkiye'nin Suriye'ye olası operasyonunda ABD'nin duruşu yatırımcı tarafından merak ediliyordu. ABD'den son gelen açıklamalar ve fiili hareketler operasyon konusunda Türkiye ile restleşmeyeceği algısı belirsizliği dağıttı. Bu durum yurt içi piyasalarda risk iştahını artırarak, BIST'e alım getirdi. 

Avrupa borsaları satış ağırlıklı açıldı

Reuters'a konuşan bir Türk yetkilinin, "Türkiye operasyon için ABD'nin çekilmesini bekleyecek" dediği belirtildi. Konuşan üst düzey Türk yetkili, bu kararın 'herhangi bir kaza yaşanmaması' adına alındığını açıkladı ve sürecin tamamlanması için yaklaşık bir haftalık bir süre geçeceğini söyledi.

Bu durum Türkiye'nin Suriye'ye operasyonuna 1 hafta sonraya ötelendiği algısı yaratarak alımları güçlendirdi ve BIST 105 bin bandının üzerini test etti.

Operasyon için ABD'nin çekilmesi beklenecek

BIST'DE HAREKETLİ SAATLER YAŞANDI

Öğleden sonra gelen hızlı alımlarla 105.176 puanı test eden BIST'de kapanışa doğru kar satışları yaşandı.

New York Borsası düşüşle açıldı

Borsa İstanbul bugün dalgalı ve kararsız hareket etti. Önce yatayda başladı, sonra 105 bine tırmandı ardından kar satışları ile kazandıklarını geri vererek satıcılı seyre yöneldi. Bu dalgalı seyirde yine ön planda bankacılık hisseleri oldu. Endeks bu hisselerdeki alım satımlarla volatil seyir izledi.

Borsa İstanbul günü %0.45 oranında düşüşle 102.993 puandan tamamladı. Hacim 12 milyar lirayı aştı. BIST'de öğle arasının kalkmasıyla hacmin anlamlı bir şekilde arttı. Bankacılık endeksi günün çoğunluğunda pozitif seyrederken kapanışa doğru yediği satışlarla günü %1.72 oranında ekside kapattı.

Günün önemli şirket haberleri 07/10/2019

Türkiye ve dünyada veri gündemi 07/10/2019

DOLAR/TL

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7936 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7059 lira, en yüksek 5.7962 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3695 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0993 seviyesinde. Gram altın 278.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.65 seviyesinde.

Dolar jeopolitik endişelerle yükseliyor

 

KÜRESEL PİYASALAR YENİ HAFTADA TİCARET MÜZAKERELERİNE ODAKLANDI

Küresel piyasalar, geçen haftayı pozitif tamamlamasının ardından yeni haftada, ABD ile Çin arasında 10 Ekim'de başlaması beklenen ticaret müzakerelerine odaklandı.

Küresel piyasalar yeni haftada ticaret müzakerelerine odaklandı

 

GEORGE: BU AŞAMADA FAİZ İNDİRİMİNE GEREK YOK

Kansas City Merkez Bankası (Fed) Başkanı Esther Geogre, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu aşamada yeni bir faiz indirimi yapmasına gerek olmadığını savundu.

George: Bu aşamada faiz indirimine gerek yok

 

ASYA BORSALARI KARIŞIK SEYRETTİ

Asya borsaları haftanın ilk işlem gününde düşük hacimli işlemlerde karışık seyretti.

Asya borsaları karışık seyretti

 

KÜRESEL EKONOMİYİ DAHA 'KIRILGAN' HALE GETİREN BEŞ RİSK

Yakın zamanda dünyada politik ve finansal stres yaratabilecek başlıklar arasında, Çin'in borç yükü, ABD ekonomisinin yavaşlaması, Hong Kong protestoları, Arjantin'in finansal krizi ve Mısır'daki politik karmaşa yer alıyor.

Küresel ekonomiyi daha 'kırılgan' hale getiren beş risk

 

GEÇEN HAFTA BORSA KAYBETTİRDİ, ALTIN VE DÖVİZ KAZANDIRDI

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 1,61 değer kaybederken, külçe altının gram satış fiyatı yüzde 1,47, Dolar/TL yüzde 0,60, Euro/TL yüzde 0,94 değer kazandı.

Geçen hafta borsa kaybettirdi, altın ve döviz kazandırdı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI 08 Ekim 2019 07:19

    DÜŞTÜKÇE TOPLADIK ÇIKTIKÇA SATARIM.

  • Uzay08 Ekim 2019 06:48

    Türkiyede olumsuz beklenti içinde olan döviz artsın zengin olayım diye düşünenler çok.Şimdi bu döviz arttığında yarın geleceğimize ya dolar mı bırakılacak yada düşmanla mücadele edip sağlam ayakları üzerinde durulan T.C Devleti.Suriyenin kuzeyinde kurulmak istenen 2.İsrail Devleti hem Türkiye hemde diğer bölge devletleri açısından önlem alınmazsa bölünme ve parçalanmayı beraberinde getirecektir.Bırakalım elin yabancı parasını kendi paramızı kullanalım.Uyanık olalım.Başkasının parası bizim ekonomimize hep zarar vermiştir.İnadına TL kullanalım geleceğimiz için

  • AhmetK08 Ekim 2019 00:44

    Kasım 20-27 70 binden alıcam mallarınızı

  • belirsizlik08 Ekim 2019 00:38

    Sadece Türkiyede değil dünyada borsaların tadı kaçtı. Uzak durmak lazım.

  • astor07 Ekim 2019 22:34

    kar ha trampın sözleriyle düştü.

  • Levent07 Ekim 2019 21:03

    Kim kar etmiş satıyo. Kardemiri 4 liradan aldık 2.20 olmuş nasıl satalım

  • emrah07 Ekim 2019 18:08

    damat borsaya gelin diyorsa terse kaçıp dolar alacaksın. geçen hafta açıklamadan sonra borsadan çıkıp dolara geçtim.

  • rıza07 Ekim 2019 17:54

    kaçınnnnnnnnnnnnnnnnn

  • cevat07 Ekim 2019 17:42

    çok mal verdiler. saatlik göstergelerde alçalan tepeler mevcut.

  • thor07 Ekim 2019 16:50

    abd ile turkiye el sıkışıyorlarsa herhalükarda borsa yukselir

  • cevat07 Ekim 2019 17:43

    ky iyi diyorsa o zaman kaçacaksındır.

  • Metin07 Ekim 2019 14:08

    Operasyonda Abd askeriyle karşı karşıya gelmeyeceğini bilen Türkiye bastırır, karşısındaki teröristler tutunamaz da aşağıya doğru nereye kadar inecek,mesele o. Başkasının topraklarındasın, ne zamana kadar orada kalacaksın

  • Tam komedi 07 Ekim 2019 13:44

    Güvenli bölge ırak da kurdistan oldu biliyormusunuz ? Trollerin boş boş konuşmaktan başka işleri yok maalsef !

  • müslüm baba07 Ekim 2019 13:18

    borsanın operasyondan etkilenmediği haberi yalan. operasyonun getireceği sıkıntıyı bilenler cuma dan çıktı gitti garibanlar kaldı. onlarda habire para kaybediyorlar. 

  • Operasyon maliyeti 07 Ekim 2019 12:22

    Operasyon maliyeti ve bütçeye etkisi yüzünden endişe ediyorlar sanırım ama isterse 100 milyar dolar ek maliyet olsun biz bayrağı oraya dikeceğiz kardeşler,asgari ücrete 3-4 sene zam yapılmasın,memur emekli 3-4 ay maaş almasın gerekirse ,bak ben esnafım iki üç aylık ciromu vergi diye kessinler benim ve borsadaki hisselerinde yüzde 20 sine el koysun devlet vergi diye ne olacak? Beka önemli

  • Metin07 Ekim 2019 14:11

    Kardeşim, ne işin var başkasının toprağında. Bayrak dikeriz falan. Önce memleketin içini düzelt. Vatandaşını mutlu et. Suriye ile görüş. Sen yukarıdan,onlar aşağıdan teröristleri kıskaca alıp mahvet. Olay bu

  • suriler07 Ekim 2019 13:48

    beka  önemliyse   türkiyedeki 5  milyon  suriyeli  içindeki erkekleri  önden  göndersinler  operasyona...mehmetçik  savaşırken  suriler cafelerde  barlarda  gönül  eğlendiriyor

  • Memet07 Ekim 2019 13:02

    Yav bırak yalanı dolani

  • rıza07 Ekim 2019 11:19

    BOP başarılı ile uygulanıyor, borsa niye düşssün ki?

  • Urla07 Ekim 2019 13:18

    Sonunda. Irakta barzani devleti kurdu. Suriyede de kuracaklar. Israil kendini korumak için çevresindeki ırak ve suriyeyi bölüp uydu devletçikler kurduruyor

  • HASAN TOSUN07 Ekim 2019 10:42

    aslında borsanın buna sevinip yukarı çıkması lazım,mal toplamak için bahane ederler sonra tpuklar yukarı

  • sahin kuş07 Ekim 2019 10:38

    yaoılacağı zaten belliydi, bunu bahane etmenin alemi yok, İyi tarafı, Amerika sırun çıkartmayacağını betan etmesi

  • Semsi Sedef07 Ekim 2019 10:18

    uzmanlar şunu söylüyorlar.7-15 gün için de bu iş biter diyorlar.bu iş biterde asıl mecliste bunların destekcileri ne olacak.böyle siyaset olmaz olsun.

  • Diğer yerler ne oldu?07 Ekim 2019 12:24

    7-15 mi diğer yerlerde ÖSÖ ye maaş veren kim ? Biz .Ülkede ne kadar mülteci varsa otobüsle bırakmak lazım oraya onlar savaşsın yeter bu masraf gardaş

  • Süleyman Kırpak07 Ekim 2019 10:17

    bence panikleyip zararına hisselernizi satmayın aşağıda borsa vampirleri ucuza mal almak için aızlarını acmış sizleri bekliyorlur.