E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul Fitch ve enflasyon verisiyle 100 bine tırmandı!---

Borsa İstanbul Fitch ve enflasyon verisiyle 100 bine tırmandı!

Borsa İstanbul Fitch ve enflasyon verisiyle 100 bine tırmandı!
04 Kasım 2019 - 18:05 borsagundem.com

Borsa İstanbul Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu görünümü yükseltmesi ve beklentiye paralel iyi gelen enflasyon verisi sonrası yeni haftayı %1.65 oranında yükselişle 100.087 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Yurt içi piyasalarda geçen haftanın son işlem günü sakin bitti. Piyasaların kapanışı sonrası gözler uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in yapacağı Türkiye değerlendirmesindeydi. Analistler Türkiye’nin kredi notunun ‘BB-‘ ve görünümünü ise ‘negatif’ olarak korumasını beklerken Fitch’ten şaşırtıcı bir hareket geldi ve Türkiye’nin kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltti. Fitch’in bu hareketi 7 yıl aradan sonra Türkiye ekonomisi değerlendirmesinde attığı ilk olumlu adım olarak öne çıktı.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti, görünümünü yükseltti

Kurumun, Suriye'deki askeri operasyonun, daha geniş kapsamlı bir çatışma olmazsa, ülkenin kredi notu üzerinde önemli bir etkisi olmaz demesi hisse senedi piyasalarında orta vadede risk iştahına olumlu yansıması bekleniyor. Ayrıca Fitch Türkiye’nin 2019 yılı büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederek, yüzde 0,3'den yüzde 0,8'e yükseltti. Fitch, ülkenin gelecek yıl için büyüme tahmini ise yüzde 3,1 ve 2021 için de yüzde 3,6 olarak açıkladı.

BELİRSİZLİKLER FAİZ İNDİRİMLERİNİN OLUMLU ETKİLERİNİ SINIRLIYOR

Hem yurt içinde hem de yurt dışından gelen faiz indirimlerinin etkisi hisse senedi piyasalarına etkisi sınırlı kalıyor. Nitekim hem FED hem de TCMB son üç toplantısında da faiz indirim kararı verdi. Ancak yurt içinde Suriye operasyonunun getirdiği jeopolitik risklerle ABD yönünden gelen açıklamalar, ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki belirsizlik ve adeta bir kısır döngü haline alan Brexit belirsizliği hisse senedi piyasalarındaki risk iştahını kamçıladı.

KRİTİK 13 KASIM TOPLANTISI GERÇEKLEŞECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “13 Kasım’da ABD’ye gidecek misiniz?" sorusuna "Şu anda henüz kararımı vermedim. Ama soru işareti.” şeklinde konuştu. Toplantının gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi durumu fiyatlamalarda öne çıkabilecek haber akışını oluşturabilir.

BORSA İSTANBUL YENİ PAZAR YAPISINA GEÇTİ

Borsa İstanbul bugünden itibaren yeni pazar yapısına geçti. Pay piyasasında Yıldız Pazar ve Ana Pazar’da işlem gören şirket payları yeniden gruplandırılırken, SPK’nın paylara yönelik ABCD gruplandırma düzenlemesi yürürlükten kalktı. Yapılan yeni düzenlemeyle Yıldız Pazar ve Ana Pazar adı altında iki grup oluşturuldu.

Borsa İstanbul'da yeni dönem bugün başladı


BIST YENİ HAFTAYI YÜKSELİŞLE KARŞILADI

Borsa İstanbul yeni haftayı enflasyon verisi öncesi %0.82 oranında yükselişle 99.267 puandan karşıladı.

Açılışta bankacılık endeksi yüzde 1,18 ve holding endeksi yüzde 0,94 yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,37 ile finansal kiralama, faktoring, tek gerileyen ise yüzde 1,59 ile spor oldu.

Piyasa açılışının hemen ardından enflasyon verisi açıklandı. Beklentiye paralel gerçekleşen enflasyon sonrası piyasalar tepkisiz kaldı.

Ekim ayı enflasyonu açıklandı: Veri tek hanede kaldı!

Analistler İngiltere'de erken seçim ve Brexit'in gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirterek, ABD'nin Çinli teknoloji devi Huawei için uygulanan sınırlamaları hafifletebileceği yönündeki haberlerin etkisiyle olumlu seyreden ticaret müzakerelerinin risk iştahını artırdığına işaret etti.

Avrupa borsaları yükselişle başladı

Borsa İstanbul Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu görünümü yükseltmesinin ardından yeni haftaya primli başladı. Enflasyonun beklentiye paralel yüzde 8'li seviyelere inmesine ilk anda tepkisiz kalan BIST, daha sonra yükselişini hızlandırdı.

BORSA GÜNÜN İLK YARISINDA YÜKSELDİ

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 1.616,85 puan artarken, toplam işlem hacmi 3,2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. 

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 2,12, holding endeksi yüzde 1,32 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,55 ile metal eşya, makina, en çok gerileyen ise yüzde 0,78 ile spor oldu. 

GÜN ORTASININ ARDINDAN

ABD ve Çin Pazartesi günü, ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping arasında bu ayın ilerleyen dönemlerinde gerçekleştirilmesi planlanan toplantıda imzalanması beklenen ticaret anlaşmasına yönelik daha da ilerleme olduğunu işaret etti. Bununla beraber ABD'de borsalar yükselişle güne başlarken, Dow Jones endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Dow Jones'ta tüm zamanların rekoru!


BORSA İSTANBUL ENFLASYON VERİSİYLE 100 BİNE TIRMANDI

Borsa İstanbul Fitch'in Türkiye'nin not görünümünü yükseltmesi ve yüzde 8'li rakamlara düşen enflasyon verisi sonrası haftanın ilk işlem gününü %1.65 oranında yükselişle 100.087 puandan tamamladı. Hacim 6.4 milyar lirayı aşarken, yükselişte bankacılık hisseleri %1.89, sanayi endeksi %1.81 primli seyrederek başı çekti.

Günün önemli şirket haberleri ve tavsiyeleri 04/11/2019

Türkiye ve dünyada veri gündemi 4/11/2019

DOLAR/TL

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7158 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6838 lira, en yüksek 5,7182 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3732 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1147 seviyesinde. Gram altın 277.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.16 seviyesinde.

Dolar yatay seyretti

BORSA İSTANBUL CUMA GÜNÜ YATAYDA KAPANDI

BIST gün içi 98 bin puan bandının altına sarktı ve aşağıda 97.678 puanı gördü. Bu noktadan sonra satış baskısı bankacılık hisseleri öncülüğünde kırıldı ve endeks toparladı. Borsa Cuma gününü %0.01 kayıpla 98.462 puandan kapattı.

BIST Cuma günü yatayda kapandı


ASYA BORSALARI HAFİF YÜKSELDİ

Asya Borsaları haftanın ilk işlem gününde ABD ve Çin’in kısmi ticaret anlaşmasına yönelik iyimser sinyallerle hafif yükseldi.

Asya borsaları hafif yükseldi

 

ABD'DEN ARAÇ TARİFELERİ İÇİN ERTELEME SİNYALİ

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, AB, Japonya ve Güney Kore ile görüşmelerin olumlu geçtiğini bildirdi.

ABD'den araç tarifeleri için erteleme sinyali

 

TCMB FAİZ İNDİRİMLERİNİ SÜRDÜRECEK Mİ? GOLDMAN BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

Goldman Sachs analistleri, Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar gösterge faizi 75 baz puan düşürerek yüzde 13.25'e indirebileceği tahmininde bulundu.

TCMB faiz indirimlerini sürdürecek mi? Goldman beklentisini açıkladı

 

ALTINA 64,5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Yurt içinde gram altının fiyatında ocak-eylül döneminde 2018'in aynı dönemine göre yüzde 14,1'lik yükseliş yaşanırken, altın mevduatları da 64,5 milyar liraya ulaştı.

Altına 64,5 milyar liralık yatırım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)