E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü düşüşle tamamladı---

Borsa günü düşüşle tamamladı

Borsa günü düşüşle tamamladı
12 Temmuz 2023 - 18:00 borsagundem.com

Güne yatay seyirle 6.360,70 puandan başlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,33 değer kaybederek günü 6.342,05 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yatay seyirle 6.360,70 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 2,23 puan azalışla ve yüzde 0,04 değer kaybederek 6.360,70 puana indi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,19 ve holding endeksi yüzde 0,13 azalış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,42'yle menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok kaybettiren bankacılık oldu.

Borsa günün ilk yarısında geriledi
 
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,05 değer kaybederek 6.296,07 puana geriledi.

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 66,86 puan azalarak 6.296,07'ye indi. Toplam işlem hacmi 60,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.  Daha sonra yükselişe geçen Borsa İstanbul, bugünkü seansta kararsız bir seyir izliyor. BIST 100 endeksi, son dönemdeki rekor serisini bozmayarak bugün zirvesini 6402 puana taşıdı. Endeks, saat 16.47 itibarıyla yüzde 0,55 oranında artışla 6397 puanda işlem gördü.

Borsa günü düşüşle tamamladı
 
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,33 değer kaybederek günü 6.342,05 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 20,88 puan azalırken, toplam işlem hacmi 131,2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 2,94 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,27 değer kaybetti.

6.410,61 puanla rekor seviyeyi gören BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen kar satışlarıyla 6.340 puanın üzerinde dengelendi.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3 ile piyasa beklentilerinin altında arttı.

Analistler, ABD'de enflasyon verisinin beklentilerin altında gerçekleşmesiyle ülkede resesyon fiyatlamalarının da yumuşadığını ifade ederek, "yumuşak iniş" senaryolarının yeniden yatırımcıların odağına yerleştiğini belirtti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ayki toplantıda yüzde 92 ihtimalle politika faizini 25 baz puan artıracağı tahmin edilirken, Banka'nın yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık faiz artırma potansiyeli de masada kalmaya devam ediyor.

Banka'nın "şahin" adımlarında sona yaklaştığına dair öngörülerin de masada olmasına karşın Fed'in yetkililerinden enflasyonla mücadelede kararlılık açıklamalarının geldiğini söyleyen analistler, sıkı para politikasını sonlandırma konusunda Fed'in temkinli tutumunu sürdürebileceğini kaydetti.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve Fed'in enflasyona karşı olabildiğince agresif hareket ettiğini belirtti.

Barkin, arz kısıtlanırken talebin yüksek kalmaya devam ettiğine işaret ederek, dengeye getirme sürecinin yavaş olduğunu kaydetti. Gelen verilerin enflasyonun hedefe döndüğünü teyit etmemesi halinde politikada daha fazlasını yapma konusunda rahat olduklarını ifade eden Barkin, çok erken geri adım atmanın Fed'in daha fazlasını yapmasını gerektireceğini kaydetti.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de yerleşen enflasyonun Fed'in daha fazla faiz artışı yapmasına neden olabileceğini belirtti.

Yarın yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), haftalık işsizlik başvuruları, hazine bütçe dengesi, İngiltere'de ve Avro Bölgesinde sanayi üretimi, Çin'de dış ticaret dengesinin öne çıkacağını dile getiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.400 ve 6.600 seviyelerinin direnç, 6.200 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Bankacılık endeksinde yükseliş

Bankacılık endeksinde iki gündür hızlanan alımlar dikkat çekiyor. Sektör endeksindeki değer kazancı dünkü seansta yüzde 5'in üzerine kadar çıkarken, bugün de yüzde 4'ü aştı.

Ekonomim'de yer alan habere göre, Phillip Capital Araştırma Müdürü Onurcan Bal, yaptığı değerlendirmede, " TCMB’nin 22 Haziran’da gerçekleşen toplantısı sonrasında yurt içinde pozitif bir hava etkili olurken, güç kazanan alımlarla Borsa İstanbul’da tarihi zirvelerin yenilendiği bir fiyatlama öne çıktı. Borsa İstanbul’da yaşanan güçlü yükselişlere karşın bankacılık sektörünün geçtiğimiz günlerde yükselişlere katılmakta zorlandığı ve endeksin gerisinde kaldığı takip edildi. Ancak dün itibariyle bankacılık sektöründe alımların güç kazandığı görüldü. Dün bankacılık endeksi yüzde 5’leri bulan değer kazanımıyla günü tamamlarken, bugün de sektör genelinde pozitif hava etkisini sürdürüyor.

Sektörün genel olarak endeksin geride kalmasına bağlı olarak gelen teknik alımlar ile birlikte son günlerdeki haber akışları da bankacılık sektöründe alımları destekledi. Türkiye, İsveç ve NATO'nun üçlü görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edeceği, İsveç'in de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin canlandırılması konusundaki çabaları destekleyeceği bildirildi.

CDS primlerindeki düşüş bankacılık sektörü pozitif etkiledi

Aynı zamanda ABD cephesinden Türkiye ilişkilerine yönelik olumlu açıklamalar da öne çıktı. ABD ve Avrupa Birliği ile yakınlaşma ve bu konudaki haber akışları Türkiye’nin CDS primlerinde düşüşlerin yaşanmasına katkı sağladı. CDS primlerindeki düşüş bankacılık sektöründe yukarı yönlü seyri beraberinde getirdi. Önümüzdeki süreçte TCMB’nin kademeli sadeleşme adımları ve ekonomi politikalarındaki normalleşme süreci ile Borsa İstanbul’da yabancı ilgisinin artış kaydetmesi, bankacılık sektörünü orta vadede desteklemeye devam edebilir. Orta vadeli taşınan portföylerde özel bankalara yer verilebileceği görüşümüzü sürdürüyoruz." dedi.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar, ABD'de bugün açıklanacak enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası (Fed) üzerindeki baskıyı azaltabileceği beklentisiyle pozitif seyrediyor.

ABD

Fed'in enflasyonla mücadelede kararlı olmasına karşın Banka'nın "şahin" adımlarında sona yaklaştığına yönelik öngörüler günden güne güçlenirken, bugün açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisinden alınacak sinyallerin Fed'in para politikasına ilişkin ipuçları vermesi bekleniyor.

ABD pay piyasaları tarafında ise ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) Microsoft'un bilgisayar oyunu geliştiricisi Activision Blizzard'ı satın almasını engellemek üzere başvuru yaptığı mahkemede, Microsoft lehine karar verildi. Mahkemeden, Microsoft'un Activision'ı 69 milyar dolara satın alması anlaşmasının planlandığı şekilde ilerleyebileceğine yönelik kararın çıkmasının ardından Activision Blizzard'ın hisseleri yüzde 10'u aşkın değer kazandı.

Analistler, bugün ayrıca Fed'in Bej Kitap raporunun takip edileceğini aktararak, gelecek dönem para politikalarına ilişkin olası sinyallerin varlık fiyatları üzerinde etkili olmasının beklendiğini kaydetti.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,66, Nasdaq endeksi yüzde 0,55 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,93 arttı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yükselişle başladı.

AVRUPA

Avrupa'da da dün pozitif bir seyir öne çıkarken, NATO kararları gündemin odağında yer aldı. NATO'nun Vilnius Zirvesi Bildirisi'nde, terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele edilmesinin ortak savunma için elzem olduğu vurgulandı.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,12, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,75, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,07 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,68 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yükselişle başladı.

ASYA

ABD enflasyon verileri öncesi Asya karışık bir seyir izlerken, Çin'de hükümetin ekonominin farklı alanlarını desteklemek için atacağı adımlara ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında bulunuyor.

Bölge merkez bankalarından Yeni Zelanda Merkez Bankası, Ekim 2021'den bu yana düzenlediği 12 toplantının tamamında faiz artırırken, piyasa beklentileri dahilinde ilk kez gösterge faiz oranını sabit tutarak yüzde 5,50'de bıraktı. Bankadan yapılan açıklamada, mevcut politika faizinin enflasyonu baskı altına almak için yeterli olduğu belirtildi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 azalırken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,1 yükseldi.

PARA PİYASASI

Serbest piyasada 26,1130 liradan alınan dolar, 26,1150 liradan satılıyor. 28,7850 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 28,7870 lira olarak belirlendi.

Gün ortası: Uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1020, sterlin/dolar paritesi 1,2930 ve dolar/yen paritesi 139,6 düzeyinde seyrediyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 26,1500 liradan, euro 28,8300 liradan satılıyor.

Gün sonu:  Uluslararası piyasalarda saat 18.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1119 düzeyinde seyrediyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 26,1489 liradan, euro 28,0908 liradan satılıyor.

KRİPTO PARALAR

Bitcoin bugün saat 18.15 itibarıyla yüzde 0,51 artışla 30709 dolar seviyesinden işlem görüyor. Ethereum yüzde 1,15 artışla 1900, BNB yüzde 0,63 düşüşle 247 dolar seviyesinden işlem görüyor.

EMTİA PİYASASI

PETROL

Dün 79,50 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 79,40 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.31 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,11 düşüşle 79,31 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,76 dolardan alıcı buldu.

Gün ortası: Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 0,3 artışla 79,4 dolardan işlem görüyor.

Gün sonu: Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 1,13 artışla 80,30 dolardan işlem görüyor.

ALTIN

Gün ortası: Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,2 artışla 1.935 dolardan işlem görüyor.

Gün sonuAltının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 1,16 artışla 1.954 dolardan işlem görüyor.

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) ağustos vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,3 azalışla 7.256,00 puandan başladı.

Ağustos vadeli endeks kontratı, açılış seansında önceki normal seans kapanışının yüzde 0,3 altında 7.256,00 seviyesinden işlem gördü.

Dün alıcılı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışının yüzde 1,6 üzerinde 7.275,75 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise 7.256,75 puan oldu.

Analistler teknik açıdan endeks kontratında 7.300 ve 7.400 seviyelerinin direnç, 7.200 ve 7.100 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Çimsa ve Türk Telekom sorusu

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (12/07/2023)

 

Borsa yükseliyor, risk primi düşüyor

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA13 Temmuz 2023 09:28

    Borsamız döviz bazında değerlendirildiğinden düşmeyi bırakın daha da yükselecek.çünkü döviz bazında kelepir.borsamızın düşmesi için büyük bir olayın dünya da veya ülkemizde çıkması gerekiyor o yüzden borsada kalmaya devam.yılsonunda  endeks 15 000 olacak ve yine bir sıfır atılacaktır.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ12 Temmuz 2023 17:36

    Bugün bankalar % 10 yapar ise süpriz olmaz Bank Of ABD yüklü alımları var bir kaç  gündür.

  • ALİ TEL12 Temmuz 2023 11:09

    Korkmayın arkadaşlar bugünde borsamız güzel kapatacak %2-3,50 arasında kapatırız.Mali endeks kanalı ile.akbank ve garanti 50 -75 TL dahat olacaktır.

  • Mucise Reis ;)12 Temmuz 2023 10:32

    kronik sorun : Bir x firma toplu al-sat yapıyor. Devlet kurumuna %100 resmi adet bazlı. şimdi dediği şu... ben x malı aldım 180 tl ye elimde vardı. bunları 220 tl ye sattım. Fazla mal istediler firma ucuz mal var depomda dedi 160 tl den bunlarıda aldım. ucuz eğil aynı paraya satayım dedim 220 den sattım. böylece kar yaptım. muhasebeci % 18 kdv çıkdı öde bu ay dedi. gelir vergisinede %20 felan kar çıkacak ödemen var dedi. Sorun yok. ben aldım ucuza,  kar yaptım, gunluk masraf personel vb sattım. sorun yok dedim diyor... neyse ödemeler yapıyor, devletten alacağı gelıyor 1 ay sonra... para tamam, verdiler tamam, kar tamam, aynı malden gidip almak istiyor. Cevap şu, tanesi 220 tl oldu zam geldi :D ... iş insanı diyor ki, yahu ben zarar ettım. hiç satmasan depoda dursa daha iyimiş. şimdi sattıklarımla bir sürü vergi ödedim, maaş ödedim, aynı malı alamıyorum, kredi çeksem faizler yüksek malıyet artıyor, ücret zamaları gelıyor.. ne yapayım ???? ne yapsın sizce ???

  • Batık12 Temmuz 2023 12:16

    Hiç bir şey yapamaz çünkü aynı maldan almaya maaşları giderleri düştükten sonra kalan parası yetmeyecektir. Enflasyon herkese ver her şeye zarar verir. Enflasyonu tercih ettik büyüyeceğiz dersen böyle olur. Bunun sonucu kredi çeker ve bir tur daha attıktan sonra aynı şey bir daha olur tamamen batar. Zam yapayım kurtarayım dese vatan haini diye peşine düşerler. Ucuzdan stok yapayım bari dese stokçu diye peşine düşerler .