E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların şifresi kolilerde mi?---

Borsaların şifresi kolilerde mi?

Borsaların şifresi kolilerde mi?
23 Şubat 2024 - 11:32 borsagundem.com

Borsalara ilişkin birçok garip gösterge bulunuyor. İlk bakışta kulağa absürt gelse de “koli göstergesi” gerçekten de yatırımcılar için önemli bir veri sağlayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Walll Street yatırımcıları borsaların geleceğini görmek için akla hayale gelmeyecek yöntemlere başvurabiliyor. Örneğin Super Bowl finalini kazanan takımla hisse senetlerinin yükselişi arasında istatistik kurmaya çalışan yatırımcılar bile mevcut. ("Super Bowl Göstergesi" olarak anılan bir göstergeye göre Super Bowl'u AFC takımlarından biri kazanırsa, Dow Jones Endeksi bir sonraki yıl düşme ihtimali yükseliyor.)

Elbette bu tür göstergeler eğlenceli olsa bile hiçbir istatistiki değer taşımıyor. (AFC’ye dahil Kansas City Chiefs takımı geçen sene Super Bowl’u kazanmıştı ve aynı yıl Dow Jones Endeksi %13’ün üzerinde, S&P 500 Endeksi %24’ün üzerinde yükselmişti.) Ancak MarketWatch’un haberine göre yatırımcıların ciddi bir biçimde takip etmesi gereken başka bir gösterge daha var: “koli göstergesi”

Bu ilginç gösterge şirketlerin ürettiği tonlarca ürünü karton kolilerle muhafaza ederek sevk ettiği gerçeğine dayanıyor. Dolayısıyla fabrikalar ne kadar çok koli sipariş ederse bu ekonomi için o kadar iyi olacaktır. Zira koli siparişlerinin artması üretimin de artması anlamına gelir. Öte yandan fabrikalar daha az koli sipariş ederse bu ekonominin bocalayacağı anlamına gelebilir. Zira aynı mantığa göre azalan koli sayısı üretimin yavaşladığını gösterir.

Charles Schwab’ın Genel Müdürü ve Baş Küresel Yatırım Stratejisti Jeffrey Kleintop borsanın nereye gidebileceğine dair bir ipucu olarak ‘koli göstergesini’ kullanıyor. Kleintop, “Ürettiğimiz veya gönderdiğimiz şeyler genellikle karton kolilere girme eğilimindedir. Kolilerin büyük çoğunluğunun ham maddesi olan oluklu mukavvaya yönelik talepleri inceliyorum. Zira son 30 yılda yaşanan üç veya dört resesyon sırasında karton kolilere olan talep %10 ila %15 oranında düştü” ifadelerine yer verdi.

2008 Küresel Finans Krizi sırasında karton koli üreticilerinin işletme gelirleri sevkiyatlarla birlikte %50’den fazla düştü. Kleintop bu durumu “koli resesyonu” olarak adlandırıyor. Borsa uzmanı 2023’te de ABD ve dünya genelinde ekonomiler zarar gördüğü sırada koli sevkiyatlarının zayıf kaldığını sözlerine ekledi.

Kleintop daha önce plastik ambalajların ham maddesi olan polietilene yönelik talebi de izlediğini ancak kolilerin potansiyel resesyonları tahmin etmede çok daha iyi göstergeler olduğunu belirtiyor.

Koli göstergesi bugün için ne diyor?

Kleintop’a göre en son koli resesyonu geçen yıl başladı ve bitti. Kleintop, “Oluklu mukavvaya olan yıllık talep %10’luk düşüşten sonra toparlandı. Bu uzun zamandır gördüğümüz en zayıf rakamlardan biriydi. Şimdiyse talep 180 derece döndü” ifadelerine yer verdi.

Peki ABD borsaları geçen yılki zayıf imalat rakamlarına rağmen nasıl yükselebildi? Borsa uzmanı bu durumu açıklarken dev teknoloji hisselerinin önemine dikkat çekiyor: “2023’te üretim yapmayan bir avuç ‘Muhteşem Yedili’ hissesi piyasayı yükseltti. Piyasanın geri kalanı pek iyi durumda değilken sadece yedi hisse senedinin yükseldiği bir ikilem yaşadık.”

Özetle koli göstergesi geçen yıl yaşanan düşük ölçekli resesyonun sona yaklaştığına işaret ediyor. Muhteşem Yedili sayesinde borsalar yükselmiş olsa da sanayi hisseleri zor durumdaydı. Aynı şekilde bu yedi hissenin bir kısmı düşerken sanayi hisseleri yükselirse yatımcıların şaşırmaması gerekiyor. Zira koli göstergesi sanayi hisselerinde yükseliş eğilimini işaret ediyor.

Koli göstergesine nasıl ulaşılır?

The Fiber Box Association her ay internet sitesinde karton koli verilerini yayınlıyor. Habere göre bu bilgiye ulaşmak için arama motorunuzdan ‘corrugated fiberboard data’ (oluklu mukavva verileri) araması yapabilirsiniz. Aslına bakılırsa ABD Merkez Bankası (FED) da dahil olmak üzere birçok piyasa gözlemcisi bu göstergeyi takip ediyor. FED’in eski başkanlarından Alan Greenspan karton koli göstergesini takip ettiğini söylüyor. Göstergenin ünlü olmasının sebeplerinden birisi de bu.

Koli göstergesi portföyünüze nasıl yardımcı olabilir?

Kleintop yatırımcıların önümüzdeki yıla bakarken piyasa liderliğinde bir değişiklik aramaları gerektiğini söylüyor. Geçen yıl üretim odaklı işletmeler zayıf bir yıl geçirmişti. Bu hem bilançolar hem de hisse fiyatları için geçerliydi. Borsa uzmanı bu süreçte hizmet sektörünün çok başarılı olduğunu hatırlattı. Zira geçen yıl pahalı Taylor Swift konser biletleri, seyahatler, yaz tatilleri ve eğlence için harcanan para olağanüstü seviyelere ulaşmıştı.

Kleintop bugünse imalat işletmelerinin ivme kazandığını ve durumun tersine dönüyor gibi göründüğünü söyledi. Borsa uzmanı bu tablonun sanayi, ham madde ve enerji sektörüne yarayacağını sözlerine ekledi.

Kleintop, imalata dayalı ekonomiler olan Almanya ve Japonya gibi diğer ülkelerin bu yıl daha iyi performans belirtileri görmeye başladığını da belirtiyor. Borsa uzmanı "Aslına bakılırsa Japonya şu anda dünyanın en iyi performans gösteren borsası" dedi.

Super Bowl göstergesini izlemek eğlenceli olsa da koli göstergesi yatırımcılara gerçek bir bilgi sağlıyor olabilir. Mevcut durumda karton kolilere olan talep artıyor gibi görünüyor. Kleintop koli taleplerindeki toparlanmanın özellikle imalat sektörüne yatırım yapanlar için iyi haber olduğunu söylüyor.

Wall Street daha güçlü ekonomik verilere hazırlanıyor

 

Reddit halka arz için başvuruda bulundu

 

Fed Başkan Yardımcısından faiz indirimi mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)