E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasına atlamadan önce bilinmesi gerekenler---

Boğa piyasasına atlamadan önce bilinmesi gerekenler

Boğa piyasasına atlamadan önce bilinmesi gerekenler
16 Şubat 2024 - 15:47 borsagundem.com

Küresel borsalardaki yükseliş birçok yatırımcının gözünü kamaştırıyor olabilir. Ancak MarketWatch’ü ünlü borsa yazarı Brett Arends piyasalarda birçok şeyin ters gidebileceğini hatırlatıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda boğa piyasası işaretleri görülüyor. ABD borsaları geçen haftayı 5.000 puanın üzerinde kapattı. Dow Jones endeksi 40.000 puan sınırına yaklaşıyor. Microsoft ve Nvidia gibi büyük popüler hisse senetleri yeni zirvelere ulaştı. Nasdaq Bileşik Endeksi salı günü kaydedilen düşüşlere rağmen 2024 boyunda %6 yükseldi ve son 12 ayda %30 artış kaydetti.

Bu yıla başlarken hisse senedi sahibi olmayanlar kendilerini kötü hissediyor olabilir. Birçok yatırımcı da boğa piyasasına girmek için çok geç olup olmadığını düşünüyor olabilir. MarketWatch yazarı Brett Arends bu konuda yalnız olmadığınızı söylüyor. Ancak ünlü borsa uzmanına göre yeni bir maceraya atılmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı faktörler var.

Piyasaların yakından takip ettiği bir gösterge olan BofA Fon Yöneticileri anketinin ortaya koyduğu üzere Wall Street fon yöneticileri şimdilerde olağanüstü hatta tehlikeli derecede boğa piyasasını savunuyor. Geçen sonbahardaki borsa rallisi ve teknoloji hisselerindeki patlama ‘Muhteşem Yedili’ olarak adlandırılan dev teknoloji hisselerine karşı temkinli olunması gerektiği anlamını taşıyor.

Fon yöneticileri nakit ve hazine tahvillerindeki varlıklarını tehlikeli derecede düşük seviyelere indirdi. Toplam varlıkların ortalama %4,2'sine tekabül eden nakit seviyeleri, ekim ayından bu yana yaklaşık üçte bir oranında düştü ve BofA'nın tarihsel olarak otomatik bir satış uyarısı olarak gördüğü %4 seviyesine yaklaştı. Bu arada, fon yöneticileri de artık ABD hisse senetlerine pandemi balonunun zirvesi olarak görülen Kasım 2021'den bu yana olan herhangi bir zamandan daha fazla yatırım yapıyor.

Teknoloji hisselerine yapılan yatırımlar 2020 yazındaki pandemi çılgınlığından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Anket araştırmaları genel olarak ABD borsalarındaki dev ‘büyüme’ hisse senetleri ve teknoloji hisseleri için yatırımcıların coşkulu olduğunu gösteriyor. Yatırımcılar enflasyonun gerilediğini, faiz oranlarının düşürüleceğini ve ABD’nin resesyondan kaçınacağını düşünüyorlar. Arents ise yatırımcıların buna sadece ikna olduğunu düşünüyor. Zira söz konusu anketlerin tamamı salı günü açıklanan enflasyon rakamlarından önce yapıldı.

Büyük para yöneticileri kulağa akıllı yatırımcılar gibi geliyor olabilir. Ancak Arends bu yatırımcıların genel piyasa göstergelerini geride bırakmasının matematiksel olarak imkansız olduğunu belirtiyor. Zira söz konusu yatırımcılar piyasanın ta kendisi. Konumları ise borsa yazarına göre adeta ters pusula etkisindedir ve keskin yatırımcıları tam tersi yöne doğru yönlendirir.

Şimdilerde söz konusu fon yöneticiler ABD hisse senetlerine ve tahvillere yoğun bir şekilde yatırım yapıyor. En yoğun bir şekilde yatırım yaptıkları alanlarsa teknoloji, iletişim hizmetleri ve ilaç sektörleri. ABD dışında ise Japon hisse senetlerine yatırım yapıyorlar.

Fon yöneticilerinin en az tercih ettiği sektörlerse enerji, ham madde, bankalar ve kamu hizmetleri alanında. En az tercih edilen bölgelerse Avrupa ve gelişmekte olan piyasalar. Üstelik fon yöneticilerinin bu tercihi ABD başkan adayı Donald Trump’ın NATO hakkındaki yorumlarından çok öncesine dayanıyor.

Özetlemek gerekirse, S&P 500 gerçekten de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Büyük fon yöneticileri bu ralliye büyük bir ilgi gösteriyor ve yatırımcıların konumu coşkulu olarak adlandırılabilecek seviyede. Arends insan doğası ne olursa olsun bu tür zamanların marjlı ve spekülatif hisse senetlerini satın alındığı, genellikle çok fazla risk almaya meyilli olunduğu dönemler olduğunu belirtiyor.

Arends son söz olarak yatırımcılara iğneleyici bir biçimde şu soruyu soruyor: “Ne ters gidebilir ki?”

MicroStrategy'nin kazancı 4 milyar doları geçti

 

Bezos durmuyor! 2 milyar dolarlık daha hisse sattı

 

Gelişen piyasa yatırımcıları Çin’i pas geçiyor

 

Druckenmiller’dan dev hisse satışı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)