E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBlackRock: Enflasyon yüzde 3’ün altına inmeyecek---

BlackRock: Enflasyon yüzde 3’ün altına inmeyecek

BlackRock: Enflasyon yüzde 3’ün altına inmeyecek
23 Ocak 2024 - 16:22 borsagundem.com

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, ABD’de enflasyonun yüzde 3 civarında seyredeceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

BlackRock, yatırımcıların 2024 yılına dair çoklu faiz indirimi beklentilerini söndürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, BlackRock, jeopolitik riskler nedeniyle ABD’de enflasyonun yüzde 3 civarında kalacağını söylüyor.

Jeopolitik riskler

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, yatırım devi BlackRock, şu andaki en güçlü stratejik çağrılarından birini yapıyor: “Dünya kendisini giderek daha fazla rakip bloklara ayırırken enflasyon muhtemelen yüzde 3'e yakın kalacak.”

Yemen'deki Husi militanlarının Kızıldeniz gemilerine yönelik saldırıları ve ardından ABD öncülüğündeki tepki, tankerlerin ve kargo gemilerinin yeniden rotalandırılmasına yol açıyor ve bu da nakliye maliyetlerini artırıyor. Bu arada, 13 Ocak'ta Tayvan için ayrı bir kimliği destekleyen yeni cumhurbaşkanının seçilmesi ABD-Çin ilişkilerini yeni bir çıkmaza sürükleme riski taşıyor.

BlackRock Investment Institute Küresel Baş Yatırım Stratejisti Wei Li’ye göre, Soğuk Savaş sonrasında hüküm süren küreselleşme çağının tam tersine, jeopolitik parçalanma hızlanıyor. Dünya, son yıllarda ABD'nin eski Başkan Donald Trump yönetimi altında Çin'le yaptığı ticaret savaşları ve Kovid-19 salgınıyla başlayan bir krizden diğerine atlıyor.

Risk göstergesi yüksek seviyede

BlackRock'un jeopolitik risk göstergesi, en son Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi öncesinde görülen seviyelere doğru yükseliyor. BlackRock Investment Institute ekibi, paylaştığı notta, “İzlediğimiz beş mega güçten veya yapısal değişimden biri olan jeopolitik parçalanma, Asya ve Orta Doğu'daki son olaylarda kendini gösteriyor. Parçalanma, kalıcı enflasyon baskıları görmemizin temel nedenlerinden biri; politika faizlerini Kovid öncesi seviyelerin üzerinde tutuyor” diye yazıyor.

Ekip, “Sonuç olarak, 2024'te büyük ülkeler arasında daha derin parçalanma, artan rekabet ve daha az işbirliği bekliyoruz” diyor ve ekliyor: “Buna ek olarak, farklı jeopolitik bloklar arasında ara ticaret ortakları olarak hareket eden Meksika ve Vietnam gibi ülkelere fayda sağlayan küreselleşmenin yeniden yapılanmasını görüyoruz.”

Beklentiler rotadan saptı

Yatırımcılar, 2024'e ABD enflasyonunun yüzde 2'ye doğru ilerleyeceğine ve Fed'in yedi çeyrek puanlık faiz indirimine girebileceğine güvenerek girmişti. Faiz indirimi beklentilerinin büyük bir kısmı, geçen yıl düşen petrol fiyatlarıyla ilgiliydi.

Petrol fiyatları Pazartesi günü yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine ulaşmış olsa da çoğunlukla dalgalı seyrediyor. Özellikle ham petrol, İsrail-Hamas savaşının Ekim ayında başlamasından bu yana jeopolitik risk primi içerme konusunda başarısız gözüküyor. Petrolde daha anlamlı bir artış yaşanmaması, Kızıldeniz çatışmasından kaynaklanan nakliye fiyatlarındaki artışı maskeliyor. BlackRock ekibi, enflasyonun yeni rejimde yüzde 3'e yakın seyredeceğini belirtiyor.

Yüzde 2'lik bir enflasyon oranı, Fed'in tam istihdam ve fiyat istikrarı misyonuyla tutarlı olarak tanımladığı seviyeye karşılık geliyor ve bunun sürdürülebilir bir temelde elde edilememesi, merkez bankasının kurumsal güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açma tehlikesi taşıyor.

Tüketici fiyatları endeksinin yıllık manşet oranıyla ölçülen enflasyon, Aralık ayına kadar art arda yedi ay boyunca yüzde 3 veya üzerinde kaldı; bu da yatırımcıların 2024 yılında beş ila altı çeyrek puanlık faiz indirimlerine yönelik mevcut beklentilerinin temelden saptığını gösteriyor.

ABD’de enflasyon bilmecesi hala çözüme kavuşmuş değil

 

Enflasyon teması halen masada

 

Küresel piyasalarda Fed belirsizliği risk iştahını baskılıyor

 

Fed faiz indirimini erteleyecek mi?

 

Fed'in Bej Kitabı ABD'de ekonomik aktivitenin kasımdan bu yana "çok az" değiştiğini ortaya koydu

 

FED’in erken faiz indirimi pahalıya mal olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)