E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin’i uçuracak 3 olası gelişme---

Bitcoin’i uçuracak 3 olası gelişme

Bitcoin’i uçuracak 3 olası gelişme
01 Ağustos 2023 - 16:56 borsagundem.com

Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin son bir aydır belirli bir fiyat aralığında sıkıştı. Bernstein analistleri ise kripto para fiyatlarını bir anda yükseltebilecek üç önemli yatırım temasına dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin haziran ayı ortalarında ciddi bir yükseliş yakaladı. Yükselişin temel sebebi ise dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock da dahil olmak üzere birkaç ETF üreticisinin ilk Bitcoin ETF ürünlerini kullanıma sunmasıydı. Ancak bu tarihten itibaren dünyanın en eski kripto para birimi belirli bir fiyat aralığında sıkıştı. Bitcoin geçen ayı %3,9 gerileyerek 29.300 dolarda bitirdi.

Bitcoin ve diğer token’lar için yeni bir satın alma dalgasını tetikleyecek şeyin ne olacağını tam olarak söylemek mümkün değil. Ancak Bernstein analistleri önümüzdeki aylarda katalizör olabilecek bazı yatırım temalarına işaret ediyor. Barrons’un haberine göre kripto paralar için dikkat edilmesi gereken üç gelişme ise şöyle:

Bitcoin’in geniş çapta ekonomiye entegre olması

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yatırım firması Grayscale Investment’ın Bitcoin fonu Grayscale Bitcoin Trust GBTC’yi bir ETF’ye dönüştürme başvurusunu reddetmişti. Firmanın temyiz başvurusu bu yılın sonbahar aylarında ABD Federal Mahkemesi’nde görüşülecek. SEC Bitcoin piyasasının dolandırıcılık ve manipülasyona karşı yetersiz korumaya sahip olduğunu savunuyor. Grayscale ise Bitcoin ETF’lerine vadeli Bitcoin ETF’lerinden farklı davranmak için herhangi bir sebep olmadığını belirtiyor. Zira ProShares Bitcoin Stratejileri (BITO) fonu halihazırda SEC onayı aldı.

Yargıçlar muhtemelen SEC’e Bitcoin ETF’lerini doğrudan onaylamasını emretmeyecek. Ancak Grayscale tarafında yer almaları halinde SEC’in bu tür fonları piyasadan uzak tutması çok daha zorlaşabilir. 

Habere göre bir kripto firması Bitcoin ETF’lerinin onaylanması halinde yatırım danışmanları ve diğer kurumların sektöre yığılacağını ve sektördeki talebi 30 milyar dolar artırabileceğini tahmin ediyor. Bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde Bitcoin fiyatlarının yükselmesine ise kesin gözüyle bakılıyor.

Bununla birlikte Bitcoin ağındaki gelişmeler de kripto para biriminin genişlemesine yardımcı olabilir. Bernstein analistleri Bitcoin’in geleneksel olarak tokenları aktarmakla sınırlı olduğunu ancak son dönemde Bitcoin geliştiricilerinin blok zincirlerine başka uygulamalar da koymaya başladığını hatırlattı. Analistlere göre bu hamlelerdeki artış Bitcoin’in değerini artırabilir.

Ethereum blok zinciri sonunda beklenen atılımı yapıyor

Dünyanın en büyük kripto para birimi ether’in üreticisi Ethereum her zaman için finansal uygulamalarda merkezi olmayan bir blok zincir ağı olma hedefine sahipti. Ancak yakın zamana kadar bu gerçekleştirilebilir bir olasılık gibi görünmüyordu. Bernstein ağın saniyede 15 işlem gerçekleştirmesine rağmen gerçek dünyada yeterli olabilmesi için binlercesini yapması gerektiğini belirtiyor. Bununla birlikte analistler kripto ağının şimdilerde bu rakamı 3 bine yaklaştırmayı planladığını söyledi.

Bu sayede ortaya çıkan yenilikse kripto ağının ABD Hazinesi tahvilleri ve gayrimenkul varlıkları gibi gerçek dünyadaki varlıkları token haline getirebilme yeteneği olacak. WisdomTree gibi varlık yöneticileri bazı blok zincirlerinde token haline getirilmiş varlıklarının ticaretini yapabilecek uygulamalarını tanıttı. Geleneksel ağları kullanarak bir gayrimenkul hissesi veya tahvil satışının gerçekleşmesi günler sürebilir. Ancak blok zincirleri kullanılarak bu işlemler saniyeler içerisinde tamamlanabilir.

Bernstein analistleri, “Bu gelişme finansal hizmetler ve tüketici uygulamaları genelinde her türlü uygulama tabanlı yeniliklerin önünü açıyor. Bu geleceğe ait bir beklenti değil. Altyapı bugünden hazır” ifadelerini kullandı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Bitcoin gibi ether de bu yıl yükselen kripto para birimlerindendi. Ancak ether son zamanlarda bir rutine sıkışmış gözüküyor. Token 2023’te %55 değer kazandı. Ancak geçen ay %3,8 düşüşle 1.860 dolara geriledi. Bernstein analistleri Ethereum gerçek dünyadaki işlemlere güç katmayı başarırsa bu fiyatların hızla değişebileceğini belirtiyor.

Küresel hükümetlerin kriptoya bakışı iyileşiyor

Avrupa devletleri, Singapur, Çin ve ABD gibi parasal otoriteler kendi merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) çıkarma konusunda oldukça istekli. Uluslararası Ödemeler Bankası sınır ötesi işlemleri hızlandırmak için projelerin koordine edilmesine yardımcı oluyor. Büyük özel bankalar ve uluslararası kuruluşlar da kriptonun mevcut parasal altyapının yerini nasıl alabileceğini tartışıyor.

CBDC’lerin halihazırda var olan özel blok zincirlerini kullanıp kullanmayacağı veya merkez bankalarının bu hazır sistemlere güvenmeye karar verip vermeyeceği henüz belli değil. Ancak Ripple gibi bazı blok zincir firmaları halihazırda hizmetlerinin bankalara satıyor ve Bernstein analistlerine göre Ripple’ın kripto para birimi XRP de bu ortaklıklardan fayda sağlayabilir.

Analistler, “Piyasa kripto ağları ile dijital ‘fiat para birimleri’ arasındaki yakınlaşmanın hızlı bir şekilde ilerlemesini kaçırıyor” ifadelerine yer verdi.

 

SEC kripto paraları sıfırlamak istiyor

 

Borsa kahininden Bitcoin için halving öncesi 140 bin dolar tahmini

 

Dünyanın en büyük bankaları kriptoya nasıl bakıyor?

 

Wall Street rallisinde dengeler değişiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)