E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin’de düşüşün 5 olası nedeni---

Bitcoin’de düşüşün 5 olası nedeni

Bitcoin’de düşüşün 5 olası nedeni
18 Ağustos 2023 - 14:58 borsagundem.com

Bitcoin’de düşüş derinleşti. Analistler, bu düşüşe dair 5 potansiyel nedene işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sene başından bu yana yüzde 100’e yakın oranda yükselen ve yatırımcısının yüzünü güldüren Bitcoin’de ralli sona ermiş durumda.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, dün itibariyle yüzde 8 oranında düşen kripto para piyasasının en hacimli parasında düşüşün devam etmesi bekleniyor.

5 potansiyel neden

Cointelegraph’tan Tom Mitchelhill’in haberine göre, uzun bir konsolidasyon sürecinin sonunda Bitcoin’de yaşanan düşüşün nedenlerinin ne olduğu merak ediliyor. Analistler 5 potansiyel nedene işaret ediyor.

Bitcoin'in fiyatı birkaç saat içinde yaklaşık yüzde 8 oranında düştü ve kripto yatırımcıları düşüşü anlamlandırmak için çabalıyor. Elon Musk'a ait SpaceX'in sahip olduğu Bitcoin’leri 26.405 dolar civarında satmasının, Çinli emlak devi Evergrande’nin iflasının ve faiz oranı artışlarına ilişkin korkuların Bitcoin’deki büyük fiyat düşüşüyle ilgili olarak ortaya atılan teoriler arasında olduğu bildiriliyor.

Bitcoin’in fiyatının kısa süre içinde düşmesi daha geniş kripto para piyasasında da düşüşü beraberinde getirdi ve kripto para endüstrisindeki birçok kişinin kafasını kaşımasına neden oldu. Kripto para piyasalarının neden aniden düştüğü konusunda bir fikir birliği yok gibi görünse de, birkaç kripto piyasası analisti ilk teorilerini paylaşmakta gecikmedi.

SpaceX’in Bitcoin’lerini elde çıkarması ve yüksek faiz korkuları

EToro pazar analisti Josh Gilbert, Bitcoin ve kripto para piyasalarındaki düşüşü, SpaceX'in 373 milyon dolarlık Bitcoin varlığının bir kısmını veya tamamını boşaltmış olabileceğine dair bir rapora bağlıyor. Gilbert, “Sektörde Bitcoin satan büyük bir isme sahip olduğunuzda, bu kişi özellikle Elon Musk gibi etkili biriyse, fiyatı baskı altına alacaktır” diyor. Gerçekten de söz konusu raporun The Wall Street Journal’da yayınlanmasının ardından yaklaşık 2,5 saat içinde ani fiyat düşüşüne neden olması bu ihtimali kuvvetlendi bir olasılık olarak öne çıkarıyor.

Gilbert, başka bir teorinin, daha geniş piyasaların ABD Merkez Bankası'ndan gelecek faiz oranı artışlarına ilişkin beklentileri nedeniyle duyarlılıktaki hızlı değişim olabileceğini söylüyor. Gilbert, “Küresel piyasalarda, özellikle de riskli varlıklarda, oranların muhtemelen daha uzun süre daha yüksek kalacağı beklentisiyle son birkaç hafta içinde gördüğümüz bazı zayıflıkları da göz önünde bulundurursak, bu bir geri çekilme reçetesiydi” diyor ve ekliyor: “Bitcoin geçen ay bir adım daha yükselmek için mücadele etti, 29.000 dolar ile 30.000 dolar arasında dar bir aralıkta işlem gördü ancak daha yükseğe çıkmak için çok az ‘iyi haber’ vardı. Bu da bu satışı yalnızca coşturdu.”

Devlet tahvili getirileri

CMC Markets’ta piyasa analisti olan Tina Teng, satışların arkasındaki temel neden olarak devlet tahvili getirilerindeki son artışa bakıyor ve farklı bir görüş paylaşıyor. Teng, artan tahvil getirilerinin tipik olarak daha geniş piyasa için likiditede bir azalma gösterdiğini belirtiyor ve “Kripto para birimlerindeki büyük düşüşün birincil nedeni bu olabilir” diyor.

Ek olarak Teng, Evergrande krizinin Bitcoin fiyatı üzerinde dolaylı bir nedeni olsa da, düşüşün temel nedenlerinden biri olduğuna inanmadığını söylüyor. Teng, tezini, “Bunun Çin ekonomisine ve yatırımcılara yönelik duyarlılık üzerinde daha fazla etkisi var” şeklinde temellendiriyor.

Çin Yuanı, Bitcoin için hala bir risk

Bununla birlikte, Teng, Evergrande krizini Bitcoin'in fiyat dalgalanmasının ana nedeni olarak görmezken, Matrixport Araştırma Başkanı Markus Thielen, Çin Yuanı devalüasyonu riskinin satışlarda önemli bir rol oynamış olabileceğini iddia ediyor.

Thielen, “En büyük makro risk, 2007'den bu yana en zayıf seviyede işlem gören Çin Yuanı'nın olası bir devalüasyonu gibi gözüküyor. Ağustos 2015'te Çin, Yuan'ı son kez devalüe ettiğinde, devalüasyonu takip eden iki hafta boyunca Bitcoin fiyatları yüzde 23 oranında düşmüştü” diyen Thielen, daha anlamlı bir ralli başlamadan önce, Bitcoin'in o yılı, devalüasyon seviyesinden yüzde 59 oranında artıda tamamladığının da altını çiziyor.

Balinalardan yüklü satış ve Bitcoin’in yeniden yükselme ihtimali

Nedenler arasında yer alacak başka birçok haber olsa da, uzmanlar, Bitcoin’deki ani düşüşün tek bir büyük aktörün büyük bir satış yapmasından kaynaklanabileceğini ve bunun da türevler üzerinde daha fazla baskıya yol açabileceğini söylüyor. Bunda, düşüşün doğal olmadığı görüşünün de büyük etkisi bulunuyor.

Kripto analiz platformu Coinglass'ın verilerine göre, Bitcoin'de 427 milyon dolardan fazla uzun pozisyon, dört saat içinde tasfiye edildi. Son 24 saat boyunca, açık uzun pozisyonlara sahip yatırımcılar için 822 milyon dolardan fazla tasfiye gerçekleşti. Bu, kripto varlıklarının fiyatının yükseleceğine dair bir iddia olarak öne çıkıyor.

Düşüşe ilişkin açıklamaların çoğunu ‘saf spekülasyon’ olarak tanımlayan bazı uzmanlar, SEC’in Ethereum Vadeli İşlemler ETF'sini onayladığını ima eden raporlarının, düşüşten birkaç dakika sonra gelmesinden bu yana, büyük bir fonun Bitcoin pozisyonunu sadece bir ‘spekülasyonu tetiklemek’ için boşaltmış olabileceğini ileri sürüyor. Bu spekülasyon sayesinde varsayılan büyük fonun, düşük fiyattan Ethereum ve Bitcoin toplamayı planlamış olabileceği düşünülüyor.

TradingView'den alınan verilere göre Bitcoin, çöküşten bu yana hafifçe toparlandı ve iki saat içinde yüzde 1,2 oranında arttı. Bitcoin şu an 26.500 dolar civarında el değiştiriyor. Fiyatın, SEC'in Ekim ayında bir Ethereum Futures ETF ürününü onaylamak isteyebileceği haberleriyle yükselmiş görünüyor.

Bitcoin’de sert düşüş!

 

Bitcoin’de dip yakın olabilir

 

Bitcoin’de altın kesişim sinyali

 

Mike Novogratz: Spot Bitcoin ETF’si 4-6 ay içinde onaylanabilir

 

Bitcoin’de yüksek volatilite dönemi

 

Bitcoin’i uçuracak 3 olası gelişme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Never18 Ağustos 2023 19:05

    B ive Hiçbir zaman ilgilenmedim,ilgilenmeyecem.

  • Kaçkar KAPLANI18 Ağustos 2023 16:32

    Kripto paralar bir varlık değil sanal oyundur, karşılığı yoktur, yasal düzenlemeye tabi değildir. Aman haa düştü filan ayaklarına hemen atlamayın, artık tüm dünya bunun bir yol olmadığını ve kısa yoldan çıkmayı deniyor. Sonra emekleriniz zayi olmasın. Türk borsası hala yatırım yapılabilir düzeyde. Sağlam ve güvenilir hisselere ortak olun elinizde malınız olsun. ( Bu bir yatırım tavsiyesi değildir)

  • FKaya18 Ağustos 2023 16:31

    fiyatı olmayan, temel bir varlık dayanağı olmayan bir konu hakkında ne yazsanız boş :)  bir de utanmadan makro ekonomik gerekçeler göstermişler ya otur seyret komediyi.. 1-2 tane balina canları hangi fiyatı isterse oraya getirir götürür siz de boş boş konuşur, analiz adı altında palyaçoluk yaparsınız :)