E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin için en kötü Eylül ayı olabilir---

Bitcoin için en kötü Eylül ayı olabilir

Bitcoin için en kötü Eylül ayı olabilir
07 Eylül 2023 - 12:38 borsagundem.com

Eylül ayı Bitcoin için hep kötü geçen bir ay olarak biliniyor. Ancak bu kez işlerin daha da kötüye gitme ihtimali bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sene başından bu yana gösterdiği yüksek performansla yatırımcısına en çok kazandıran yatırım araçlarının başında gelen Bitcoin’de ralli tersine döndü. Düşüş eğiliminin, Eylül ayına girilmesiyle daha da şiddetleneceğinden şüphe ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Eylül ayı, Bitcoin için kötü bir ay olarak kabul ediliyor. Bunda Bitcoin’in Eylül ayında gösterdiği düşük performansın etkisi bulunuyor. Uzmanlar ise bu yıl Eylül ayının, tarihin en kötülerinden biri olabileceğinin altını çiziyor.

Yüzde 10’luk düşüş beklentisi

Fortune’dan Marco Quiroz-Gutierrez'in haberine göre, Eylül ayı Bitcoin için hiçbir zaman harika bir ay olmadı ve analistlere göre bu yıl her zamankinden daha kötü olabilir. Bitcoin, Eylül ayında 2013'ten bu yana yalnızca iki kez pozitif aylık getiri kaydetti. Bunun dışında, kripto veri firması CoinGlass'a göre, dünyanın en popüler kripto para birimi Eylül ayında sürekli olarak mütevazı düşüşler yaşadı. Bir yıl önce, Bitcoin Eylül ayında yüzde 3 düştü. Kripto para piyasasının en hacimli parası genellikle Eylül ayı boyunca tek haneli düşüşler yaşarken, düşüş oranı 2014 yılındaki gibi bazen yüzde 19’ları buldu. O yıl Bitcoin Eylül ayında değerinin yarısını kaybetmişti.

Bu yıl ise, bazı analistler Bitcoin’de aylık yüzde 10'a varan bir düşüş öngörüyor ve bu Bitcoin'in 23.000 dolar seviyesine gerilemesi anlamına geliyor. Piyasanın en hacimli kripto parası, sene başından  bu yana gösterdiği yüksek performans tersine dönmeden önce Haziran ile Ağustos ortası arasında sürekli olarak 30.000 dolar civarında işlem görüyordu. O zamandan bu yana ise birkaç yükseliş hamlesi dışında 25.000 ila 26.000 dolar arasında dalgalanıyor. Bununla birlikte, yılbaşından bugüne kadar hala yüzde 55 oranında artış gösteren Bitcoin yine de 2021'deki en yüksek seviyesi olan 69.000 dolar seviyesinden çok uzakta seyrediyor.

En saygın kripto analistlerinden biri olan Rekt Capital, geçmiş verileri dikkate alarak Eylül ayında düşüşün yüzde 7 ila yüzde 10 arasında olacağını tahmin ediyor. Bir diğer saygın kripto analisti  Benjamin Cowen ise yüzde 10’luk bir düşüşün daha olası olduğunu söylüyor.

Spot Bitcoin ETF onay süreci

Grayscale'in geçen hafta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) karşısında kazandığı zafer, Bitcoin'i yüzde 8'e varan artışla 28.000 dolar seviyesine kadar yükseltmiş ancak yalnızca birkaç gün içinde bu kazanımlar silinmişti.

Dijital Varlıklar Finansal Profesyoneller Konseyi'nin (Digital Assets Council of Financial Professionals) kurucusu Ric Edelman, Grayscale kararının ardından yatırımcıların istekliliğinin yersiz olduğunu ifade ediyor. Edelman, “Bu, kararın anında satın alınabilecek bir spot Bitcoin ETF'sine dönüşeceğine safça inananların coşkulu bir tepkisiydi” diyor.

Her ne kadar mahkeme, SEC'in Grayscale'in spot Bitcoin ETF'si oluşturma teklifini reddetme kararını iptal etse de, kurum bu teklifi hemen onaylamak zorunda değil. Ancak onaylama süreci Ekim ayında gerçekleşebilir.

Ekim ayında onay ihtimali yüzde 50’den fazla

Grayscale kararının ardından bazı analistler ise, SEC'in sonunda bir spot Bitcoin ETF’sini onaylama ihtimalinin arttığını ifade ediyor. Valkyrie Investments baş yatırım yetkilisi Steven McClurg, firmasının başvurusunun Ekim ayında onaylanma ihtimalinin yüzde 50'den fazla olduğunu düşündüğünü söylüyor. Yine de SEC, Valkyrie ve BlackRock'unkiler de dahil olmak üzere birçok spot Bitcoin ETF başvurusuna ilişkin nihai kararını Ekim ortasına kadar ertelemiş durumda.

Edelman, SEC’in spot Bitcoin ETF'sini onaylamayı içermeyen başka seçeneklere de sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Edelman, “SEC bunun yerine mahkemenin kararına itiraz edebilir, Grayscale'in başvurusunu yeniden sunmasını talep edebilir, bekleyen tüm spot Bitcoin ETF başvurularının her birini 240 gün erteleyebilir ve hatta Bitcoin vadeli işlem ETF'lerine ilişkin önceden verdiği onayı iptal edebilir. Bu son seçeneğin görünüşte itiraz eden mahkemeyi tatmin etmesi de muhtemel. Bu eylemlerden herhangi biri Bitcoin kullanıcılarını umutsuzluğa sürükleyebilir ve muhtemelen Bitcoin fiyatlarının yüzde 20 veya daha fazla düşmesine neden olabilir” diyor.

Alım yapmak için doğru zaman mı?

Yine de, aralarında dijital varlık komisyoncusu K33 Research'ün kıdemli analisti Vetle Lunde'nin de bulunduğu bazı analistler, şimdi tam da Bitcoin satın alma zamanı olduğuna inanıyor. Salı günkü notunda Lunde, son çeyreğin BlackRock'un spot Bitcoin ETF başvurusu ve Grayscale'in mahkeme zaferi gibi birçok olumlu gelişmeyi beraberinde getirdiği göz önüne alındığında, Bitcoin'in üç ayın en düşük seviyesinde işlem görmemesi gerektiğini söylüyor.

Lunde, “Son üç ay, ETF onayı olasılığını büyük ölçüde artırdı, ancak fiyatlar bunu yansıtmaktan çok uzak” şeklinde konuşuyor.

Bitcoin'de kötü senaryo geride mi kaldı?

 

JPMorgan: SEC birden fazla spot Bitcoin ETF'sini onaylayabilir

 

ABD'de Bitcoin'le ETF'nin yolu açıldı: Bitcoin ve kripto hisseleri yükseldi

 

Bitcoin işlem hacmi beş yılın dibinde

 

Bitcoin’de yatırımcılar en kötü senaryoya hazırlanıyor

 

Bitcoin'den, mayıs ayından beri en kötü performans

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)