E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin borsaların temposuyla dans ediyor---

Bitcoin borsaların temposuyla dans ediyor

Bitcoin borsaların temposuyla dans ediyor
27 Ocak 2022 - 18:10 borsagundem.com

Bitcoin’in geleneksel yatırımların tamamen dışında hareket ettiği günler geçmişte kalmış olabilir. Yatırım uzmanları kriptonun yaygınlaşmasıyla Bitcoin’in teknoloji hissesi gibi hareket ettiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin bu yıl geleneksel hisse senetleri piyasalarındaki neredeyse tüm sert dalgalanmaları yansıttı. Bitcoin’le borsalar arasındaki bu bağlantı, daha profesyonel yatırımcıların dijital finans arenasına girmesiyle birlikte kripto para birimleri ile temel finansal varlıklar arasındaki bağın sıkılaştığını işaret ediyor.

Financial Times’ın haberine göre dünyanın en büyük kripto para birimi giderek daha fazla diğer kürese piyasalardaki varlıkların hareketlerini takip eder hale geldi. ABD bankası Goldman Sachs’ın araştırması, ABD teknoloji hisseleri, ham petrol ve devlet tahvilleri ile Bitcoin arasındaki korelasyonun son iki yılda ciddi derecede arttığını gösteriyor.

Haberde küresel borsalar 2022’inin başlarında yalpalarken Bitcoin’in de neredeyse Nasdaq 100 vadelileriyle yanaşık düzende hareket ettiği belirtiliyor. Bitcoin'deki fiyat hareketleri birçok geleneksel finansal varlığından çok daha keskin olma eğiliminde olsa da iki varlık sınıfı arasındaki bağlar analistlerin ve yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Goldman Sachs Döviz Stratejileri Eş Başkanı Zach Pandl konuyla ilgili açıklamasında, “Pandemiden önce, Bitcoin ve diğer dijital varlıklar geleneksel finansal piyasa değişkenleriyle düşük korelasyonlar gösteriyordu. Aslına bakılırsa kripto tamamen farklı bir ekosistem olarak davranıyordu. Ancak son iki yılda, Bitcoin ana akımda daha geniş benimsenme gördüğünden, makro varlıklarla korelasyonu da arttı” ifadelerine yer verdi.

Hem kripto hem de geleneksel piyasalar hakkında raporlar üreten bir butik araştırma evi olan Fundstrat, bu hafta başlarında müşterilerine "kripto paraların hisse senetleriyle güçlü bir korelasyon sergilemeye devam ettiğini" söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street'in teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi’nin listelenen en büyük şirketlerin olan Nasdaq 100 Endeksi bu yıl şimdiye kadar yaklaşık yüzde 11 düşüş gösterdi. Aynı süreçte Bitcoin ise yüzde 18 değer kaybetti. Bu arada, Bitcoin gibi spekülatif yatırımlar olarak kabul edilen büyüme odaklı ve kârı düşük teknoloji hisse senetleri sepeti de yüzde 23 düştü.

Günümüzde giderek artan sayıda hedge fonu kripto para birimlerine yatırımı seçeneği sunuyor. Wall Street bankaları müşterilerine dijital varlık kredisi ve gözetimi gibi hizmetler sunuyor. Yüksek frekanslı ticaret firmaları bu alanda giderek daha aktif hale geliyor. Aynı zamanda, Galaxy Digital ve Genesis Trading gibi büyük dijital varlık uzmanları, bir zamanlar perakende yatırımcıların hakim olduğu bu piyasada çok daha büyük bir rol oynar hale geldi.

Analistler ve yatırımcılar, finans alanındaki büyük isimlerin piyasaya girmesi nedeniyle Bitcoin’in artık daha çok geleneksel riskli bir varlık gibi davranıyor olabileceğini bu dönüşümün söz konusu korelasyonun önemli nedenlerinden biri olduğunu söylüyor.

Yatırımcıların ekonomiye ilişkin iyimser olduğu zamanlarda Bitcoin'in yükseldiği veya yatırımcıların gergin olduğu dönemlerde Bitcoin’in düşüşe geçtiğini yansıtan öngörüler sermaye yönetimi firması Tyr Capital’ın Nicel Araştırmalar Başkanı Nick Metzidakis'in araştırmalarıyla da destekleniyor.

Metzidakis konuyla ilgili açıklamasında, “Son beş yılda Bitcoin, Nasdaq ile pozitif olarak korelasyon içerisindeydi, aktif bir şekilde riskli varlık gibi davranıyordu. Bu ilişki 2020'nin başından beri daha güçlü hale geldi ve bu da Bitcoin'in bir riskli yatırım veya 'teknoloji yatırımı olarak görüldüğünü gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Metzidakis ayrıca, her ay açıklanan en önemli ekonomik verilerden biri olarak kabul edilen ABD istihdam raporunun, aktif olarak işlem gören diğer birçok varlık gibi Bitcoin fiyatını da etkilediğini ortaya koydu.

Ancak analistler, Bitcoin’deki fiyat hareketlerinin genellikle kripto paranın kendisine veya dijital varlık piyasasına özgü faktörler tarafından daha geniş bir şekilde tetiklendiğini belirtiyor.

Bir kripto para ticaret firması olan Singularity Dao'nun Baş Yöneticisi Marcello Mari, hashrate olarak isimlendirilen yeni Bitcoin birimlerinin çıkarılma hızının ve madencilerin rezervlerde tuttukları dolar miktarının da döviz kuru üzerinde etkili olduğunu söyledi.

"Balinalar" olarak bilinen büyük Bitcoin sahiplerinin etkisi de hala güçlü. Zira söz konusu yatırımcılarda dijital paranın sahipliği hala çok yoğun.

Aynı zamanda, AllianceBernstein Kurumsal Çözümler Eş Başkanı Inigo Fraser-Jenkins, büyük ekonomilerdeki mali kuralların düzenlenmesi ve değiştirilmesini konusundaki gelişmelerin de Bitcoin fiyatının güçlü bir biçimde hareket ettiğini kaydetti. Bunun bir örneği de geçen Mayıs ayında Çinli piyasa düzenleyicilerinin dijital paraların kullanımına yönelik bir baskı sinyali vermesiyle yaşanmış ve kripto paralarda sert satış dalgaları görülmüştü.

Fraser-Jenkins konuyla ilgili açıklamasında, "Şu anda Bitcoin'in enflasyon veya hisse senedi yatırımı riskinin çeşitlendiricisi olarak hareket edebileceğine dair çok az ampirik kanıt var. Aslına bakılırsa, Bitcoin hisse senetleriyle korelasyonu Kovid'in ilk aşamalarından itibaren sıçradı" görüşlerine yer verdi.

Bitcoin’de yön yukarı döndü

 

Kripto boğası borsalarda sert düşüş bekliyor

 

IMF'den 'Bitcoin' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)