E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin boğa tuzağına mı hazırlanıyor?---

Bitcoin boğa tuzağına mı hazırlanıyor?

Bitcoin boğa tuzağına mı hazırlanıyor?
21 Aralık 2022 - 13:10 borsagundem.com

Bitcoin, sakinliğe gelemiyor. Ruhuna aykırı mı demek lazım yoksa piyasalar mı onu buna itiyor, bunu anlamak için Bitcoin’in hareketlerine daha yakından bakmak gerekiyor.

ULAŞ YAVUZ - BORSAGUNDEM.COM

Piyasalar Fed’in kötü şakalarından en azından bir süreliğine kurtuldu. Anlamlı ya da gidişatı değiştirme potansiyeli olan veri bombardımanına da bir süre maruz kalmayacağımız düşünülürse, elimizde kala kala Japonya Merkez Bankası’ndan gelen beklenmedik şahin çıkış kalıyor; ki bu çıkış da aslında Bitcoin ve piyasalar arasında bir korelasyon olduğunu varsaydığımızda bakmamız gereken ilk yer olan hisse senedi piyasaları için olumsuz bir haber anlamına geldiğinden, az sonra bahsedeceklerimizi açıklamak için kullanılmaya pek müsait gözükmüyor. Ancak yatırımcıları, ya da en azından beni, gülümseten son bir gelişme daha var: ‘Noel rallisi.’ İnsan “Acaba?” demeden edemiyor…

Kısa bir özet geçelim… İlk yazımızdaki öngörülerimize sadık kalanların, en azından kısa vadede hedefi bulduklarını görüyoruz. İlk yazımızda kısa vadeli (day trader) trade için paylaştığımız destek noktasına Bitcoin’in tam da o günün gece yarısı saat 02:30 sıralarında geldiğini görüyoruz. Bu anlamlı alım satımın ardından ise Bitcoin’in beklediğimiz üzere durulduğuna ve bir süre yatay seyrettiğine şahit oluyoruz. Ardından aşağı doğru bir hamle yapıyor ve 16.210 dolar seviyesinden yukarı bir sıçrama gerçekleştirerek kendini yeniden 17 bin doların hafif üzerine atıyor; an itibariyle ise 16.830 dolar civarında seyrediyor.

Odaklandığımız soru ise şu: Bu yukarı yönlü sıçrama devam edecek mi, yoksa ilk yazımızda verdiğimiz 15.500 dolar seviyeleri yeniden mi test edilecek? Bu soruya kesin bir yanıt vermek elbette mümkün değil ancak Bitcoin hareketleri üzerinden bazı öngörülerde bulunmak mümkün.

Buna göre, Bitcoin’in 16.210 dolar seviyesinden gerçekleştirdiği ve hala devam eden sıçramanın bir tuzak olma ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Peki bu tuzağın, kendini gerçekleştiren bir kehanet haline dönüşmesi durumunda nasıl bir hareket tarzı izlemek gerekiyor?

Yükselişin yani ‘şimdilik tuzak’ olarak adlandırdığımız hareketin devam etmesi halinde, kısa pozisyonda olanların, ‘kol kesmek’ yerine ‘sakallarını kesmeleri’ gerekiyor. Bunun için ise 17.250 dolar seviyesi kritik direnç noktası olarak öne çıkıyor. Kısa vadeli trade eden yatırımcıların bu seviyenin üzerindeki hareketlerin kalıcı olabileceğini bilmesi gerekiyor.

Genel anlamda bir değerlendirme yapacak olursak, aşağı yönlü trendin devam etmediğini düşünmek için ‘Noel rallisi’ dışında henüz güçlü bir neden bulunmuyor. Tuzak ihtimalinin ortadan kalktığına emin olmak için ise bir süre daha beklemek gerekebilir. Bu bekleyişin süresini ise alıcılar ve satıcıların 16.800 dolar seviyelerinde girdikleri çatışmanın sonucu belirleyecek gibi gözüküyor.

Belirtmek gerekiyor; bu yazıda yer alan verilerin ve yorumların herhangi bir yatırım tavsiyesi olması, yazıların doğası gereği mümkün olmayacak çünkü Bitcoin analizine odaklanan bu yazılarda ne alım ne de satım yerleri belirtilecek. Bu yazılarda sadece aşağıda yer alana benzer tepe ve dip seviyeler paylaşılacak ve strateji, psikoloji ve alım satım yerleri tamamen okuyuculara bırakılacak. Belirtilen seviyeler ise day trader, swing trader ve investor olmak üzere üç ayrı trader ya da yatırımcı profiline uygun şekilde belirlenecek.

Aşağıda yer alan seviyeler zamanla değiştiğinden, çünkü piyasalarda en önemli ve etkili faktör zamandır, bir gün önce gördüğünüz bir veriyi bir sonraki gün epey farklı, bir başka gün ise epey farksız görmeniz mümkün. Değişiklikler, grafiğin zamana nasıl tepki verdiğine göre şekillenecek. Teknik analizin artısı ve eksisi de zaten tam olarak burada yatıyor. Eksisi, sadece olmuş olanın belirleyebileceği ve dolayısıyla bazen az bazen de fazla olmak üzere sürekli bir geriden takip etme hali; artısı ise bunun böyle olduğunu bilerek ve bu verileri anlamlı varsayarak stratejinizi, planınızı ve riskinizi belirleme ve yönetme kabiliyeti.

Day trader – 16.050 – 17.250

Swing trader – 15.600 – 18.400

Investor – 11.800 – 22.500

Son bir notla bitirelim; piyasaları doğru tahmin etmenin zor olduğunu söylerler oysa piyasaları uzun vadede ortalama yüzde 50 oranında doğru tahmin edebilirsiniz. Piyasalarda asıl zor olan ise, piyasaları doğru tahmin ederken kazanabilmektir.

Bitcoin'de toparlanma çabası

 

Bitcoin'deki kıpırdanma 'boğa' işareti mi?

 

Bitcoin yeni diplere göz kırpıyor

 

Yatırımcılar Bitcoin’den kaçıyor

 

Bitcoin 17 bin dolara tutundu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)