E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarYatırımcılar Bitcoin’den kaçıyor---

Yatırımcılar Bitcoin’den kaçıyor

Yatırımcılar Bitcoin’den kaçıyor
12 Aralık 2022 - 16:11 borsagundem.com

FTX’in ani çöküşüyle birlikte dünya çapındaki büyük kripto borsalarında satış ivmesi arttı. Uzmanlar kripto yatırımcılarının güveninin kırıldığına dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sam Bankman-Fried’ın kripto imparatorluğu FTX’in iflasının ardından varlıklarının güvenliği konusunda endişeye kapılan yatırımcılar rekor düzeyde bir hızla Bitcoin’den çekiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bir zamanlar kripto endüstrisinin sevilen ismi olan FTX, bilançosunda 8 milyar dolarlık bir açık ortaya çıktıktan sonra kasım ayı ortalarında iflas koruması için başvuruda bulunmuştu.

Yeni CEO John Ray, FTX’in temel risk yönetimi konularındaki eksikliği konusunda yakındı ve Bankman-Fried şirket içi kontrollerindeki zayıflığı da kabul etti. Şirketin olağanüstü bir hızla iflas etmesi varlıklarını diğer merkezi kripto borsalarında tutan ve takas eden yatırımcıları alarma geçirdi. Söz konusu durum kripto dünyasının en büyük para birimi Bitcoin’de rekor düzeyde geri çekilmelere yol açtı. FTX’in geçen ayki iflasıyla birlikte kripto borsasında varlıklarını bulunduran yaklaşık 1 milyondan fazla alacaklının geleceği ise belirsizliğini koruyor.

Financial Times’ın haberine göre geçtiğimiz ay yatırımcılar 91.363 Bitcoin’i Binance, Kraken ve Coinbase gibi merkezi kripto borsalarından çekti. Kasım ayında ortalama Bitcoin fiyatının 16.400 dolar civarında olduğu düşünüldüğünde söz konusu rakam toplam piyasadan çekilen varlığın yaklaşık 1,5 milyar dolara değerinde olduğu görülüyor. CryptoCompare verilerine göre bu kayıtlardaki en büyük Bitcoin çıkışına işaret ediyor.

Söz konusu varlıkların satılıp satılmadığı veya soğuk cüzdanlara taşınıp taşınmadığı ise bilinmiyor.

Bitcoin’den çıkış için acele eden yatırımcılar dünyanın en büyük kripto para biriminin fiyatının %64 oranında düşmesine neden oldu. Bitcoin an itibariyle 17 bin dolar sınırına yakın işlem görüyor.

Ekim ayında gerçekleşen piyasadan Bitcoin çekme işlemleri de oldukça yüksekti. Celsius ve Voyager Digital’ın iflas etmesi gibi birçok krize şahit olunan yaz aylarının ardından kripto yatırımcıları piyasadan 75.294 Bitcoin çekti.

Rakip kripto borsaları ise müşterilerini yumuşatmak ve krizin diğer borsalara bulaşmasını sınırlamak için kendilerini ve uygulamalarını alelacele FTX kaosundan uzaklaştırmaya çalıştılar. Ancak Bitcoin’den çıkışların rekor bir ivmeyle hızlanması küresel düzenleyici kurumların artan incelemeleriyle karşı karşıya kalan dijital varlıklar sektörüne karşı yatırımcı ihtiyatlılığını arttığını gösteriyor.

Crypto Compare verilerine göre aralık ayının ilk yedi gününde merkezi kripto borsalarından 4.545 Bitcoin çekildi. Geçen yılın aynı döneminde ise 3.846 yeni Bitcoin girişi görülmüştü.

FTX’in iflası bir zamanlar rakibi olan diğer borsalar üzerinde de görülebiliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ABD piyasalarında listelenen Coinbase’in tahvil notunun kasım ayı sonundaki düşüşüne dikkat çekti. Moody’s açıklamasında tahvil notundaki düşüş için "ticaret hacimlerinde ve müşteri katılımında sürekli düşüş olasılığının artması, iki temel gelir faktörü" ifadelerine yer verdi.

Moody’s analistleri, “Düşen kripto varlık fiyatları, işletmelerin fon toplama ve müşteri talebini azaltma yeteneklerini kısıtlayacaktır” öngörüsünde bulundu. Kripto fiyatlarının belirgin şekilde düşürülmesinin "merkezi finans şirketlerinin kredi kalitesini bozacağını" da ekledi.

Asya odaklı İngiliz bankası Standart Chartered’ın Küresel Araştırma Başkanı Eric Robertsen konuyla ilgili açıklamasında, “Bitcoin satışları yavaşlasa da hasarın büyük kısmı çoktan hissedildi” diyor.

Kripto yatırımcıları için acı verici sürecin 2023’e kadar devam edeceğini öngören Robertsen, “Giderek daha fazla kripto firmasında ve borsasında yetersiz likidite bulunuyor. Bu da daha fazla iflasa ve dijital varlıklara olan yatırımcı güveninde bir çöküşe yol açıyor” açıklamasında bulundu.

Bitcoin 17 bin dolara tutundu

 

Mobius, kriz sonrası Bitcoin tahminini açıkladı

 

Ünlü borsa uzmanı uyardı: Kriptonun soyu tükeniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • x12 Aralık 2022 20:27

    kiripto arkasinda bir devlet yok banka yok sirket yok fisi cektilermi nerden alacaksiniz paranizi hic dusundunuzmu

  • Mucise Reis : )13 Aralık 2022 00:59

    btc 100 usd oldugundan beri aynı şeyler yazılıyor. Gerçekten biraz araştırın artık. 100 usd iken TC de kripto borsası yoktu. Gelinen nokta tvler, borsalar, bir çok yerli projeler vb. vb. örümcek ağı gibi örüyor dünyayı. Merkezbankaları kripto sanal paralara geçme projelerı yapıyor artık. Kaçamazsın... ben paramı banka şubesinden çekerim diyen yaşlıların bankamatıkden para çekmemesi gibi senin bu inadın :D

  • Mucise Reis : )12 Aralık 2022 17:33

    Dönüş yakındır. Umarım herkesin zıttı davranan ben...yaniçoğunluğun tersine erken adım atan ben, kriptonun yeniden popülerliğinin geldiğini düşünüyorum. Büyük dönüşü tamamlamak ve çıkış yolunu bulmak için hazırlıkları tamamladı. Bence artık güzel çıkışlar öncesi 20-21 lere gelmemiz lazım. sonrası keyif çaylarını demler demler içeriz... :D sınıfın ya en zekisi/yada en haylaız kazanır... Ortada kalırsan felsefe yapar birbirine dert yanarsınız :D bu işler böyle... ortada olmamayı tercih ediyorum...

  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK12 Aralık 2022 16:44

    BORSACILAR BUGÜNLERİN TADINI ÇIKARTIN, TATLI TATLI KAZANMANIN AÇI ACI ÇIKARTMASI OLUR.