E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBireysel yatırımcılar için yeni bir dönem mi başlıyor?---

Bireysel yatırımcılar için yeni bir dönem mi başlıyor?

Bireysel yatırımcılar için yeni bir dönem mi başlıyor?
08 Şubat 2021 - 10:54 borsagundem.com

Bireysel yatırımcıların borsalarda uzun süredir devam eden düşüşü, tersine dönüyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Üç yüzyıl önce, Sefarad tüccar Joseph de la Vega, o dönemde Amsterdam’da ortaya çıkan gizemli ve şaşırtıcı bir icat üzerine ilk kitabı yazdı.

Borsayı tanımlayan cümleleri halen akıllarda. Confusion of Confusions (Karışıklığın Karmaşası) adıyla 1688 yılında basılan kitapta, de la Vega “bu gizemli iş aynı anda, Avrupa’da en adil ve en aldatıcı, dünyada en yüce ve en alçak ve gezegende en harika ve en bayağı. Akademik bilginin timsali ve sahtekarlığın kusursuz bir örneği; zekiler için bir mihenk taşı ve korkusuzlar için mezar taşı” dedi.

Tüm bu özellikler, GameStop çılgınlığının yaşandığı 2021 yılı için oldukça geçerli.

Sosyal medya üzerinden bir araya gelen bireysel yatırımcıların yükselişine neden olduğu GameStop hisselerindeki çılgınlık bir miktar azaldı ancak, bazı önemli sorular mevcudiyetini koruyor. GameStop çılgınlığının önemi nedir ve bugünün piyasaları hakkında bize ne anlatıyor? 1960’larda fütürist Roy Amara, insanların ilk aşamada yeni teknolojilerin kısa vadedeki etkisi için abartılı beklentileri olduğunu ancak uzun vadeli etkilerini hafife aldığını söyledi. Aynı durum muhtemelen GameStop felaketi için de geçerli olacak. Birçok kişi GameStop’un yakın zamanda ortaya çıkan önemini çılgınca konuşurken, uzun vadede ne anlama geldiğini kaçırıyor.

Financial Times’ın haberine göre, video oyun perakendecisi GameStop ve Tootsie Roll ile BlackBerry gibi eski moda hisseler, Reddit isimli sosyal medya platformundaki bireysel yatırımcıların kararlaşa hareket etmesi ile yükseldi ve tekrar yükselebilir. Ancak ocak ayında ulaştıkları çılgın yükselişleri bir kez daha yakalamaları oldukça ihtimal dışı görünüyor. GameStop çılgınlığının ardından bu alana yönelen düzenleyicilerin ve siyasilerin dikkati nedeniyle, bu durumun sonucunun ne olacağını kestirmek güç. Siyasiler aniden parlayacak, düzenleyiciler sorgulayacak ve finans sektörü kaçamak cevaplar verecek.

Wall Street’in bazı bölümleri para kaybederken, diğerleri kazanacak. Bazı sıradan yatırımcılar bir servet elde ederken, diğerleri kaybedenlerden olcak. Ancak GameStop çılgınlığının uzun vadedeki önemi gözden kaçırılacak. 

Bu ve benzeri olaylar aşırı uçta kalmaya devam edecek ancak yaşanan çılgınlık, borsalarda bireysel yatırımcıların etkisinin arttığı yeni bir dönemin işareti olabilir.

Küçük yatırımcıların önemi, birçok gelişmiş ülke borsasında on yıllardır düşüş gösteriyordu. 1960’ların “Nifty Fifty” patlaması ve 1990’ların dot-com balonu ise, aşağı yönlü istikrarlı bir trendde, yalnızca duraklama noktalarıydı.

O dönemden bu yana, yıldız hissse seçiciler, büyük endeks fonları, acımasız serbest fon yöneticileri ve algoritma temelli yatırım stratejileri piyasalarda öne çıktı. 

Ancak bireysel yatırımcılar halen borsaların büyük bölümlerini kontrol ediyor. Goldman Sachs’a göre, ABD’de hane halkları, 52 trilyon dolar değerindeki hisselerin %35’ine sahip. Bu rakam ise serbest fonların toplam hisse varlığının 10 katından fazlası. Bu nedenle dalgalanmalardaki küçük bir artışın bile büyük etkileri olabilir.

100 yıllık bir trend neden şimdi değişiyor? Bunun nedenleri arasında, komisyon ücreti almayan borsa platformları, bireysel yatırımcıların küçük miktarlarda hisse alma imkanı, cömert kredi olanakları sunan yatırım hesapları ve opsiyonlar gibi finansal türev araçlarına daha kolay erişim gösterilebilir. Aynı zamanda, mobil telefonlardaki yatırım uygulamaları, hızlı internet bağlantıları ve sosyal medya çağındaki “sürü zihniyeti” de etkili oluyor. Her biri tek başına oldukça önemli ancak bir araya geldiklerinde, sessiz ancak derin bir değişimi temsil ediyor.

Bir noktada piyasalarda bir düşüş yaşanacak ve yeni jenerasyon bireysel yatırımcılar, büyük kayıplar yaşayacak. Ancak bir başka ayı piyasasının bile, bireysel yatırımcıların yükselişini yalnızca geçici olarak durduracağını düşünmek için nedenler var.

 İnternet üzerinden indirimli borsa işlemi imkanı tanıyan platformlar ilk ortaya çıktığında ve dot-com balonunun yükselmesine neden olduğunda, birçok işlemin ortalama maliyeti 15 dolar seviyesindeydi ve oldukça yavaş internet bağlantıları üzerinden yapılıyordu. Şimdilerde ise oldukça genç yaştaki yatırımcılar binlerce dolarlık Tesla opsiyon işlemini cep telefonları üzerinden gerçekleştirebiliyor ve düşüncelerini sosyal medya üzerinden paylaşabiliyor.

Açıkça görülüyor ki, bireysel yatırımcıların tüm borsa aktivitesine yön verdiği eski günlere dönüş yok. Ancak GameStop, finans piyasaları için bir dönüm noktasının göstergesi olabilir. Bireysel yatırımcıların hamleleri bundan sonra daha fazla önem kazanabilir.

Borsa ve altın yatırımcısı kazandı

 

Hisselerde öne çıkanlar ve beklentiler

 

Kripto para Dogecoin neden yükseliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)