E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBireysel yatırımcılar hisselere akın ediyor---

Bireysel yatırımcılar hisselere akın ediyor

Bireysel yatırımcılar hisselere akın ediyor
09 Eylül 2021 - 11:55 borsagundem.com

Yatırımcıların hisselere yönelik ilgisi arttı. Özellikle de bireysel yatırımcılar borsalara yöneliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemlerde özellikle de bireysel yatırımcıların hisselere yönelik ilgisi arttı. Son 15 yılın borsa yatırım fonlarına (ETF) yönelik sermaye akışında, 2021 yılında bir değişim gözlendi. Bu durum ise hisse fonlarının ETF’ler karşısında geçmiş yıllarda olduğu kadar hızla kayıp yaşamadığı bir dönemde gerçekleşti. Bu da yaşanan gelişmeyi çok daha dikkat çekici hale getirdi. Strategas’tan Todd Sohn, “geçtiğimiz yıl mart ayından bu yana hisse rallisinin istikrarlı yükselişi dikkat çekici” dedi.

Devamında, “bu havuzda herkes, her şey, her bölge ve her sektör var” açıklamasında bulundu. Ancak yine de Financial Times’ın haberine göre borsa rallisinde her sektör yer almayabilir. Döngüsel sektör ETF’leri oranlar yükselmeye başlarken ralliye başladı. Ancak son dönemde akışlar durgunlaştı ve bu ralliye yönelik endişelerle tutarlılık gösterdi. Yine de trendin boyutu ve yönü etkileyici olmaya devam ediyor. Yatırımcıların pozisyonları ve algıları o kadar boğa piyasası taraftarı ki, Wall Street stratejistleri endişe duyuyor.

Sohn da piyasaları izlediğini söyledi. Endeksler yükselişe devam ediyor olsa da, bu yükseliş yalnızca birkaç hisse tarafından desteklendiğinde endişeler yükseliyor. Sohn 2015 yılında endekslerdeki yükseliş piyasaların genelinden kaynaklanmadığında, bunun ardında gelen sert düzeltmeye dikkat çekti. Piyasa genişliğinin ölçütlerinden biri de üç ayın en yüksek seviyelerine ulaşan hisselerin miktarı.

Bu ölçüte göre de piyasalar kötü görünmüyor. JPMorgan Stratejisti Nikolaos Panigirtzoglou da devasa yatırım akışlarıyla yükselen piyasaların istikrarı konusunda açıklama yaptı. Panigirtzoglou büyük kurumsal yatırımcıların portföylerini yeniden dengeleme hamlelerinin, bir noktada piyasaları sınırlayacağını söyledi. Bireysel yatırımcı çılgınlığı hisse fiyatlarını yükseltirken kurumlar da kendilerini kasıtlı olmayan bir şekilde hisse ağırlıklarını yükselmiş buluyor. Bu nedenle kurumsal yatırımcıların karlarını alarak hisse satışı yapma ihtimali yüksek.

Bu satışlar ise nakit olarak tutulabileceği gibi tahvil alımına da yönelebilir. Panigirtzoglou, sistemde yüksek miktarda likiditenin bulunduğunu ancak borsaların boyutuna kıyasla bu miktarın oldukça düşük olduğunu söyledi. Bu durumu ise bir uyarı sinyali olarak yorumladı. Hisselerde varlığın payı yükselişe devam edebilir ancak bireysel yatırımcıların algılarının değiştiği bir durumda, büyük bir savunmasızlık ortaya çıkacak.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre hisselerin payı 2018 yılındaki zirvenin ardından, korona virüs öncesi dönemde sert bir düşüş gösterdi. Ancak piyasalar yine de istikrarı korudu. Bunun nedeni ise tahvillerde de ralli görülmesiydi. Şimdi bu durum aynı şekilde gerçekleşmeyebilir. İçinde bulunduğumuz boğa piyasası oldukça yaşlı, değerlemeler çok yüksek ve bu nedenle devasa yatırım akışları sonsuza dek süremez.

Cramer’ın Eylül korkusunun 6 sebebi

 

Bitcoin'de yıl sonu hedefi 100 bin dolar

 

Alüminyum rekor üstüne rekor kırıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)