E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBinlerce kişiyi batırdı “Üzgünüm” dedi---

Binlerce kişiyi batırdı “Üzgünüm” dedi

Binlerce kişiyi batırdı “Üzgünüm” dedi
14 Mayıs 2022 - 10:37 borsagundem.com

TerraUSD (UST) ve LUNA'daki tarihi düşüşlerle yatırımcıları milyarlarca dolar zarara uğratan Terraform Labs Kurucusu Do Kwon, "İcadımın hepinize yaşattığı acıdan dolayı çok üzgünüm" açıklamasında bulundu.

Son günlerde kripto para piyasasında milyarlarca dolarlık kayba yol açan Terraform Labs Kurucusu Do Kwon TerraUSD (UST) ve LUNA'da yaşananlarla ilgili yeni bir açıklamada bulundu.

Twitter üzerinden yaptığı açıklamada son günlerini UST'nin depeggingi (1 dolara sabitlenememesi) dolayısıyla yıkılan Terra topluluk üyeleri, çalışanları, dostları ve ailesiyle telefonda konuşarak geçirdiğini söyleyen Do Kwon "İcadımın hepinize yaşattığı acıdan dolayı çok üzgünüm" ifadelerini kullandı.

Habertürk'te yer alan habere göre, merkeziyetsiz ekonomilerin halen merkeziyetsiz parayı hak ettiğine inandığını belirten Do Kwon açıklamasına şöyle devam etti:

"Ancak artık o paranın artık bu haliyle UST olmayacağı belli olmuştur. Ben veya herhangi bir ilişkili olduğum kurum bu olaydan hiç bir şekilde kâr etmemiştir. Kriz esnasında UST veya LUNA satmadım. Depegging süreci esnasına Luna Vakfının Bitcoin rezervlerinin kullanımının belgelenmesi üzerinde çalışıyoruz. Lütfen sabırlı olun. Ekiplerimiz pek çok işi aynı anda yürütüyor."

Sabit coin UST sabit kalamadı

Değeri her zaman 1 dolara sabit olması gereken algoritmik sabit coin UST ilk olarak 9 Mayıs akşamı 0.70 doların altına geriledi. Ardından ertesi gün 0.90 doların üzerine çıkınca Do Kwon UST'yi yeniden 1 dolara sabitlemek için çalıştıklarını açıkladı.

Bu arada Bitcoin 30.000 dolarlık psikolojik sınırın altına inerken UST talebinin organize bir saldırıyla bilinçli olarak artırılarak likidite sorunu yaratıldığı iddia edildi. UST 11 Mayıs'ta ise 0.62 dolara geriledi. Bu sabit coinde yaşanan kargaşa tüm kripto para piyasasını etkiledi. UST 12 Mayıs'ta bir yükseliş yaşasa da dün 0.20 doların altına geriledi. Bitcoin de bu esnada 27.000 doların altını gördü.

Milyarlarca dolarlık kayıp

Bu esnada Terra ağının yerel kripto parası LUNA'da da milyarlarca dolarlık kayıp yaşandı. 9 Mayıs'ta 64 dolardan işlem gören LUNA 0.00014 dolara kadar geriledi. Binance'de işlemleri durduruldu.

Luna'nın 5 Nisan'da değeri 116 dolara kadar çıkmıştı. O tarihte kripto paranın toplam değeri de 40.9 milyar doları görmüştü.

Tarihi çöküş

Piyasa değeri bakımından en büyük 5 kripto para arasına giren LUNA böylece tarihi bir çöküşe imza atmış oldu. LUNA'nı toplam piyasa değeri önceki gün 154 milyon dolara kadar düşmüştü. Ancak paranın değeri sıfıra yaklaşmasına rağmen milyarlarca LUNA arz edilince toplam piyasa değeri de 1 milyar dolara yükselmiş gibi göründü. LUNA'nın pek çok kripto paranın aksine bir arz limiti bulunmuyor.

Dolar karşılığı bulunmuyordu

Kurulan algoritmik sisteme göre 1 UST elde edilmesi için 1 dolarlık LUNA yakılması gerekiyordu. Elde edilen UST'ler likidite havuzuna aktarılıp arz-talep dengesi kurularak 1 UST'nin 1 dolarlık değerde sabit kalması hedefleniyordu. Bunun yanında Luna Vakfı'nın rezerv para olarak farklı kripto paraları bulunuyordu. Yani aslında 1 dolarlık değere sabitlenmiş görünse de bu paranın bir dolar karşılığı bulunmuyordu.

LUNA arzı UST'yi sabitleme çabalarının bir parçası olarak artırılmıştı.

Bitcoin için 27 bin 800 dolar uyarısı

 

Kripto para piyasasında sıkıntılar sürecek

 

S&P: Mevcut kripto düşüşü zamanlı bir uyarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aa15 Mayıs 2022 22:39

    100 dolardan aldım 3 luna kurtarmak için 15 dolardan 5 daha sonrasında birkaç defa daha yüzer liralık aldım ortalama düşürdüm antika niyetine çocuklara miras bırakırım herhalde bakıp bakıp salaklığım aklıma gelir çoluk çocuk da bulaşmaz babamız 6000 TL çöpe atmış bari dikkat edelim der herkese hayırlı geceler

  • Ramozotti15 Mayıs 2022 18:25

    Çok güzel daha diğerlerinde sifirlayacak zaten olmayan biseydi mlada yakalanlarada zortingen

  • Kamil çok uzman15 Mayıs 2022 16:22

    Huuouhhhhhhaaaa şerefsiz sunnetsuz kopek eti yiyen ya kusura bakmayın demiş hhhohhhassaa

  • Kerim15 Mayıs 2022 15:21

    Bu kripto paralardan deli gibi pars kazananlara devlete vergi veriyorlar mi veriyorlarda ne kadar vergi veriyorlar

  • Qantas15 Mayıs 2022 15:08

    Koreli yeni yetme bir kunta kinte peşine bu kadar adam ve para takıp dünyanın en zengini olamadan sistemin erken patlamasına üzülmesi normaldir.

  • Arifhan15 Mayıs 2022 14:31

    Kriptoculara çok gülüyoruz çokta eğleniyoruz uçacak kaçacak diyenlerin ellerine verdiler eğer satmazsanıZ bugün elinizdekilerde uçacak demedi deme İbrahim benden söylemesi karanlığa taş atmayın bilinmez ve soyut yatırıma bel ve para baglamayın

  • Abdullah Özdemir15 Mayıs 2022 12:16

    Karşılığı olmayan birşey elle tutulmaz gözle görülmez buna yatırım yapan hayalperest insanların çokluğu ilginç yansımasını görende gerçek sanıyor.

  • Mucise Reis ;)15 Mayıs 2022 12:12

    Ne ilk nede son. Bu sistemler hep olacak. birileri kazanacak, birileri kaybedecek. Bakkal dükkanıda açsan batabilirsin, çiğ köfteci, cafe, kahvehane, manav, bakkal, vb.vb. borsada batan sıfırlayan çöp olan kağıtta gördüm. kriptoda sıfırlanana altcoin de çok gördüm.  evini satan x lira iken sonra 3 e fiyatı katlananda gördüm 40 bin tl lik otomobili  satan kişinin 200 bin tl olan otomobilini geri alamayanı da gördüm.  usd leri kampanyalar ile satanların Tl faizde kaldığınıda gördüm. çok şey gördük, görmeyede devam edecez. Yani, yatırımlar ne olursa olsun sizlerin hayatlarınızı sıfırlayamayacak derecede olmalı. yada alternatifler ile pay edilmeli. bu yaşına kadar trilyoner olmadna yaşadın, bırak trilyoner olma sande, milyoner olmadan yaşa yine. paranı bölersin sepete atarsın bu kadar basit. Batanlar milyoner olma hayali ile adım adan hayal perestler. kriptoda olsun, hissede olsun altında olsun faizde olsun sende milyoner olmadan hayatını yaşa... 

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU15 Mayıs 2022 11:47

    sen batırmadın onlar battılar.

  • AKB15 Mayıs 2022 09:14

    Borsada onca batan hisseden birtanesine hele bir sor bakalım niye yaptın diye sana cevap vericeklermi kuş B Murat

  • manyak herif14 Mayıs 2022 23:39

    bu yigit adam çok uzgunum demiş ya sevinçliyim dese daha mı iyi olucaktı.

  • Proje14 Mayıs 2022 23:19

    Özgur demirtas hocanin dedigi gibi kriptoparalarin yuzde 70 i batacak ....ee sende ya batmazsa diyorsan buyur gir

  • mehmet14 Mayıs 2022 14:47

    giyotin giyotiiin.. ah hah hah haaaa giyotiiin

  • Rota14 Mayıs 2022 13:02

    Hiç olmazsa üzgünüm dedi bizde olsa kör sağır ve dilsiz numarası yaparlar

  • Huseyin kavak16 Mayıs 2022 00:01

    Nasil yani sen bene 100 bin ver ven senden sabah ahsam.özur dilerim nasil dedin sen özur dilemeyi para karsiligindami yapiliyr saniyrsun oyleyse dedim gibi ver 10 bin tl ben sabah aksam senden ozur dilerim oldumu

  • baran15 Mayıs 2022 17:03

    Hakikaten salakmışsın!  Özür dilemek ya da üzgün olmak meselenin bir kısmını çözmüş bu salağa göre!   Ahmak herif  2008 de Wall strret te kaç milyon kişi battı!  Batan ya da batırılan şirketleri savunmuyoruz ki sen niye zırt diye zıplıyorsun?  Şirket ya dolandırcı patron bilerek batırır ya da gerçekten işler ters gider.  Bu ise tamamen bir dolandırıcılık ile alakalı bir konu olduğu için hiç bir devlet zorda kalmadığı sürece onaylamıyor. Geri zekalı mısın sen?  Bu kadarcık konuyu anlamak zor mu?  

  • Rota 15 Mayıs 2022 08:33

    Çok ekmek yemişsin beynin kuş beyni olmuş bak bakalım borsada kaç hisse kottan çıktı binlerce mağdur yatırımcı oldu batıranlardan birtanesinden ses çıktımı iyi bak ök trene baktığı gibi bakma kuş beyinli

  • Murat14 Mayıs 2022 17:56

    Yoooo.... Dolandırıcı dolandırıcıdır.... hepsi yaptım ama niye yaptım hele bir sorun der.... sen aşağılık duygusu yaşadığın için gavurun dolandırıcısına bile hayransın hepsi bu

  • Kaçan Grup 14 Mayıs 2022 12:48

    kafalarına silah dayamadın, almasalardı

  • kofto14 Mayıs 2022 11:27

    Olsun canım olur ara sıra bu işler!  Neyse yakında gerçekten üzülüp üzülmediğini anlamak için seni bir ziyaret ederiz artık.

  • Mehmet can14 Mayıs 2022 11:00

    Bu kadarmı, üzgünüm de işin içinden çık vaybe ne güzel dünya, buda bir nevi dolandırıcılıktır, devletler çöksün bu adam ce yedi sülalesinin malına dağıtsın mağdurlara, gerçi kriptolara hayatta bulaşmadım bulaşmam da o da ayrı mesele, uzak durun kriptolardan

  • Murat14 Mayıs 2022 17:58

    Bilmem ne projesi çok iyi abi...diye birbirine gaz verenler....hayali birşeye para yatiranlar .... kimseyi suclayamazlar