E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan’ın boğasından ayı piyasası uyarısı---

JPMorgan’ın boğasından ayı piyasası uyarısı

JPMorgan’ın boğasından ayı piyasası uyarısı
01 Aralık 2022 - 13:20 borsagundem.com

JPMorgan’ın boğa piyasası yorumlarıyla bilinen ünlü hisse senetleri analisti Marko Kolanoviç gelecek yılın ilk çeyreğine kadar borsaların yeni bir dip noktasına ulaşabileceği uyarısında bulundu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir zamanlar Wall Street’in en yüksek sesli boğa piyasası savunucusu olan JPMorgan Chase’in Hisse Senetleri Analisti Marko Kolanoviç çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD borsalarına ilişkin çok daha karanlık bir tablo çizdi. Ünlü borsa uzmanı ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarına devam etmesi halinde ABD ekonomisine zarar vereceği ve gelecek yıl hisse senedi fiyatlarını düşüreceği uyarısında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Kolanoviç iki hafta önce yaptığı açıklamada da hisse senetlerindeki toparlanmanın abartıldığını söylemişti. ABD borsaları söz konusu dönemde ekim ayı tüketici fiyat endeksi verilerinin enflasyonda bir miktar toparlanma görülmesiyle birlikte yükselişe geçmişti.

MarketWatch’un haberine göre FED’in para politikasında aşırı sıkılaşmaya gitmesine dikkat çeken Kolanoviç yüksek faizlerin ekonomiyi yavaşlamaya başlattığını söyledi. Borsa uzmanı FED para politikasında geri çekilmeye hatta topyekûn para politikasını değiştirmeye zorlanacağı konusunda uyardı.

FED’in faiz artırımlarının gelecek yılın ilk yarısında hisse senetlerini düşüreceğini öngören Kolanoviç yılın ikinci yarısı içinse daha iyimser bir tablo çizdi.

JPMorgan hisse senetleri analisti, “İyi haber şu ki merkez bankaları gelecek yılın bir döneminde politikalarını değiştirmek ve faiz oranlarını düşürmek zorunda kalacak. Bu 2023 sonunda varlık fiyatlarında ve özellikle de ekonomide sürdürülebilir bir toparlanmayla sonuçlanacak” öngörüsünde bulundu.

Kolanoviç’in son yorumları yaz aylarında savunduğu daha iyimser kısa vadeli görünümden önemli ölçüde bir sapmaya işaret ediyor. Ünlü borsa uzmanı haziran ayında FED’in nihai faiz seviyesine ilişkin görüşünü terk edeceğini öngörüyordu. Söz konusu dönemde ABD borsaları 52 haftanın en düşük seviyesinde işlem görüyordu.

FED’in faiz artırımları ve bilanço küçültmesi piyasaları ve ekonomiyi hırpalamaya devam ederken Kolanoviç hisse senetlerinin 2023’ün ilk çeyreğine kadar yeni bir dip noktasına ulaşacağına inanıyor. Söz konusu bakış açısı, Morgan Stanley'den Michael Wilson tarafından benimsenen kısa vadeli görüşten çok uzakta değil.

Kolanoviç, tıpkı Wilson’ın da dikkat çektiği gibi zayıf şirket bilançolarının ve yüksek faiz oranlarının ABD hisse senetlerini bir kez daha vuracağını öngörüyor. Borsa uzmanı konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Şuna inanıyor ki birinci olarak yüksek faiz oranları ortamında daha muhtemelen daha düşük olacak şirket bilançolarıyla birlikte hisse senetleri piyasaları daha önceki dip seviyelerini yeniden test edecek. İkincisi olarak da piyasasının bugün ile 2023’ün ilk çeyrek sonu arasında bir piyasa düşüşünün gerçekleşebileceğini düşünmeye meyilliyiz.”

FED'in bilançosunu küçültmeye başlama kararı da yıl sonundan önce ortaya çıkabilecek herhangi bir piyasa çöküşünde rol oynayabilir.

Kolanoviç konuyla ilgili açıklamasında, “Bu yılın sonunda veya potansiyel olarak zayıf gelecek dördüncü çeyrek sonrasında gelecek yılın şubat ayında gerçekleşecek piyasa kargaşasını, 2018 nöbetine (parasal sıkılaşma ve imalat resesyonu) benzer şekilde hayal edebilirsiniz” dedi.

Tüm bunlara rağmen yakın vadede hisse senetlerini destekleyebilecek ve hatta borsaları yükseltecek birkaç ‘hafifletici faktör’ de bulunuyor. Kolanoviç bunlardan birinin görece düşük olan kurumsal yatırımcı pozisyonu olduğunu söyledi.

Ayrıca, şaşırtıcı derecede dayanıklı kalan Amerikan tüketicisi, ABD ekonomisinin korunmasına yardımcı olabilir ve resesyonun başlangıcını geciktirebilir. Enflasyonist baskıların erken bir şekilde hafiflemesi de Kolanoviç’e göre FED’in “önemli bir zarar olmaksızın” faiz indirimi politikasına geri dönmesine izin verebilir.

Morgan Stanley ayı piyasası için tarih verdi

 

Powell, faiz artırımında yavaşlama için aralık ayını işaret etti

 

Powell, güvercini uçurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)