E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBDDK'nın kararı borsaya nasıl yansıyacak?---

BDDK'nın kararı borsaya nasıl yansıyacak?

BDDK'nın kararı borsaya nasıl yansıyacak?
27 Haziran 2022 - 08:30 borsagundem.com

Dolar ve Euro, BDDK'nın kredi adımı sonrası düşüşünü sürdürüyor. Dolar/TL'deki düşüş yüzde 4'ü aşarken, kararın borsaya etkisi takip edilecek.

BDDK tarafından cuma günü yayımlanan kurul kararına göre 15 milyon lira karşılığı, yabancı para nakit varlığı bulunan şirketler, aktifleri veya yıllık satış gelirlerinin yüzde 10'undan fazla yabancı para nakit varlığı tutuyorlarsa TL cinsi nakdi ticari kredi kullanamayacak.

BDDK'nın bu kararını duyurması sonrası cuma günü kurlardaki geri çekilmenin ardından yeni haftada düşüş hızlandı.

Dolar/TL 16,0920 seviyesine kadar gerilerken, saat 08:20 itibarıyla yüzde 4,30 düşüşle 16,1425 seviyesinden işlem görüyor. 

Euro/TL'deki düşüş yüzde 4'ü aşarken, şu sıralarda 17,0930 seviyesinden işlem görüyor.

Kararın etkisi borsaya nasıl yansıyacak?

BDDK'nın bu kararının etkisinin borsaya nasıl yansıyacağı merak konusu. Cuma günü BIST30 VIOP kontratı akşam seansında yüzde 3 e yakın değer kaybederken, BIST 100'ün haftaya satış baskılı başlaması bekeniyor. Hafta boyunca dalgalı bir görünüm yaşanabileceğini kaydeden analistler, ancak BDDK kararının kalıcı ve trend değişikliği yaratmasını beklemiyor.

BDDK'nın kararının ticari kredilerde bir yavaşlamaya neden olabileceğini belirten Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Tuncay Turşucu, "Bu durum Banka hisselerini olumsuz etkileyebilir. Diğer yandan Şirketlerin vadelerini kısaltmasına neden olabilir. Yine bu durum üretimin azalmasına neden olabilir. Ancak genel sanayi için toplamda ne kadar üretime etki eder yorum yapmak zor. Üretim genel olarak belirgin şekilde azalırsa, ekonomide istenen soğuma oluşur ve enflasyon düşebilir. Ancak bunun faturası olarak işsizlik artabilir. Şirketlerin kar beklentileri törpülenebilir ve Borsa da bu ilk başta olumsuz fiyatlanabilir. Borsa’da Şirketler ayrışacaktır. Bu ayrışmalar analizler ile tespit edilecektir. Döviz varlığını satan veya azaltan şirketler, kur risklerini dengelemek için TCMB ile VIOP işlemlerini artırabilir." açıklamasında bulundu.

A1 Capital'in BİST 100 değerlendirmesinde,"Önceki hafta tepki hareketlerinin geldiği nokta olan 2469 ile 50 günlük ortalamanın geçtiği yer olan 2460 bandını haftalık bazda ilk önemli destek noktaları olarak takip edeceğiz. Bu bandın üzerinde kalındığı sürece endekste yükseliş trendinin devamını bekliyor olacağız. Yükseliş hareketlerinin ivme kazanabilmesi için ise geçtiğimiz hafta satışların geldiği seviye olan 2588’in üzerinde kapanış gerçekleşmeli." diye belirtildi.

Kurlardaki geri çekilme devam eder mi?

Bir başka merak edilen konuysa kurlardaki geri çekilmenin devam edip etmeyeceği. 

Dolar/TL’nin 16.90 seviyesindeki 22 günlük ortalamasının altında kalması durumunda 15.95 seviyelerindeki 50-günlük ortalamaya doğru düşüş görülebileceğini söyleyen Turşucu, "Kurun bu seviyelerde kalıcı olamayabileceğine, tekrar yukarı tepkilerin gelebileceğini" kaydetti. Turşucu, "Dolar/TL kuru 16.90 seviyesindeki ortalama altına inerse bir süre 15.95 ile 16.90 arasında yatay dalgalanmalar görebiliriz" dedi.

BDDK, TL ticari kredi düzenlemesine açıklık getirdi

 

Ekonomistler BDDK kararını nasıl değerlendirdi

 

BDDK kararı sonrası dövizde düşüş devam eder mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR27 Haziran 2022 09:30

    TÜRK'ün parası TÜRK LİRASI, kim alır haydut devletin KILsasını, al bereketli TL'yi KÂBUS'tan uzak MUTLU yaşa, ZİLLET'e inat TÜRK DEVLETİ'NİN YANINDA OL, BAYRAĞINA DÖRT ELLE SARIL!..

  • AHMET ÖZBİR27 Haziran 2022 10:53

    "sözün özü" PALAVRACININ DİBİ! Sizin gibi FETÖseverler kendilerini işte böyle ayan beyan ederler. Allaha iman etmil bir müslümanım 1 ADET ECNEBİ param yok, yatırımımın tamamı TL, çoğunluğu TÜRK'ÜN ÇİL ÇİL HİSSELERİNDE... Haydut devletin KILsasına paramı yatırıp Şanlı Türk'ün Bayrağına yanlış yapamam.

  • sözün özü27 Haziran 2022 09:45

    Ulan Ahmet Özbir tüm paranı dolara bağladın ,burada yaptığın ayrı dediğin ayrı. Bilirim tröller böyle olur........ Başkaları vatan millet sakarya senin gibileri de malı götürür.  Rölünü iyi yapıyorsun Ecnebi hayranı   Ahmet.......  DURMAK YOK YOLA DEVAM.....

  • Polo27 Haziran 2022 09:12

    İhlascilar güne 3ü 1 arada ile başlamış

  • Hayri27 Haziran 2022 08:57

    Yabancı satar hissesini, ucuzdan alır dolarını gider. Onlar için avantaj oldu

  • Latif27 Haziran 2022 08:54

    Doları üreten bir Türkiye yapamadıklarından oyunla düşürmeye çalışıyorlar.

  • Pisr8827 Haziran 2022 08:50

    Anlamadığım şu ne yani aaaaa düştü satalım deyip borsayamı gelecekler? Tabi ki hayır gelmezler ya nakitte olan yok abi biz en iyisi borsaya gidelim bu daha da düşer deyip almaktan vazmı geçecek tabiki hayır az daha düşsün diye beklet veyahut bu alım fırsatıdır der dalar bodoslama borsaya gelmez kimse.

  • Ali27 Haziran 2022 08:49

    Şu hükümet gitse borsada enflasyon gibi 10 kat artardı. Halk para kazanıp zengşn olmasın, sadece zengin para kazansın amacındalar.

  • KILIÇ27 Haziran 2022 08:41

    hökümet hökümsüz kalmamalı piyasada eşkiyaların başına balyoz inmeli.