E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBanka hisselerinde sert hareketler---

Banka hisselerinde sert hareketler

Banka hisselerinde sert hareketler
09 Ağustos 2023 - 11:31 borsagundem.com

İtalya'da, piyasada yaşanan paniğin ardından aşırı kâr eden bankalar için getirilen beklenmedik vergi ile ilgili yeni düzenleme duyuruldu. Kararın ardından, banka hisselerinde ciddi hareketlilik yaşandı.

İtalya, bankalara yönelik getirdiği sürpriz vergide yeni bir üst sınır belirledi. Roma'da hükümet dün geç saatlerde yaptığı bir duyuruda, vergiyi toplam banka varlıklarının yalnızca yüzde 0,1’ini kapsayacak şekilde sınırladı.

Değişiklik, hükümetin bankalara artan faizler nedeniyle elde ettikleri devasa kârlar üzerinden yüzde 40 vergiyi duyurmasından bir gün sonra geldi.

Dün kararın ardından hisse senedi piyasaları banka hisseleri öncülüğünde sert bir düşüş göstermişti.

YÜZDE 0,1 SINIRLAMASI GELDİ

Borsada yaşanan paniğin ardından Hazine, piyasaları rahatlatmak amacıyla dün geç saatlerde yaptığı duyuruda, vergiden elde edilecek gelirin bankaların toplam varlıklarının yüzde 0,1’ini geçmeyeceğini söyledi.

Roma’daki kaynaklara ve analist hesaplamalarına göre, vergi gelirlerinin 3 milyar euronun altında kalması bekleniyor.

KARARIN ARDINDAN HİSSELER TEKRAR YÜKSELDİ

Kararın ardından Avrupa borsaları da İtalyan hükümetinin bankalara yönelik yeni vergi uygulamasına dair duruşunu yumuşatmasıyla dünkü keskin kayıplardan sonra toparlandı. Intesa Sanpaolo, Banco BPM ve UniCredit gibi İtalyan bankalarının hisseleri yüzde 1,7 ile yüzde 2,5 arasında yükseldi.

Avrupa’nın en büyük şirketlerini takip eden STOXX 600 endeksi yüzde 1 artışla bir haftanın zirvesine yükseldi. Euro bölgesindeki bankaların hisseleri dün dün 3,5 gerilemesinin ardından bugün İtalyan hükümetinin yeni adımıyla birlikte yüzde 1,4 yükseldi. (Sözcü)

İtalya'nın dev bankalarının hisselerine vergi darbesi

 

Avrupa borsaları İtalya hariç yükselişle kapandı

 

Avrupa borsaları, İtalya hariç, düşüşle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alpertunga09 Ağustos 2023 13:04

    Adam borsayı tutmak için ereğliyi bile alıyor. Bir yer gerçekten şaştımı uzak durmak lazım.

  • buffet09 Ağustos 2023 11:51

    Ah garibim sihirli el garantiyi borsayı tutmak için 50 den alıyorsunda kime vereceksin. Biz k.y lar çok dikkatli olalım.bilançolar gelecek için iyi sinyaller vermiyor. Borsa alternatifsiz geyiklerini boş verin bu fiyatlar balon...