E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America: Yatırımcıları bu yaz daha rahat finansal koşullar bekliyor---

Bank of America: Yatırımcıları bu yaz daha rahat finansal koşullar bekliyor

Bank of America: Yatırımcıları bu yaz daha rahat finansal koşullar bekliyor
09 Ocak 2024 - 11:41 borsagundem.com

Bank of America, Fed’in faiz indirimine başlayacağını öne sürerek yatırımcıları bu yaz daha kolay finansal koşulların beklediğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm dünyada yatırımcılar, yüksek faiz oranları başta olmak üzere birçok olumsuz faktörün etkisinde bir yıl geçirdi. Ancak Bank of America, bu durumun 2024 yılı yazından itibaren değişeceğini öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, BofA Global, yatırımcıların bu yaz daha kolay finansal koşullar beklemesi gerektiğini söylüyor.

Faiz indirimleri Mart’ta

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, BofA'nın faiz ekibi, Fed'in Mart ayında faiz indirimine başlayacağını ve tahvil portföyünü azaltmayı yıl ortasında bırakacağını söylüyor. BofA Global'in faiz ekibine göre, 2024'teki faiz indirimi beklentilerine odaklanan yatırımcılar, Fed'in finansal piyasaları başka bir hayati yolla desteklemesini bekleyebilir. Mark Cabana liderliğindeki ekip, Fed'in Mart ayında 22 yılın en yüksek seviyesinden faiz oranlarını düşürmeye başlamasını ve aynı zamanda yıl ortasında, yaklaşık 7,7 trilyon dolarlık bilançosunu küçültmeyi durdurma planlarını da açıklamasını bekliyor.

Fed, 2020'nin başlarında, salgının etkilerini kontrol altına almaya yardımcı olmak için ABD Hazinesi’nden trilyonlarca dolar ve hükümet destekli ipotek tahvilleri satın almasına olanak tanıyan bir kriz dönemi programını yeniden başlattı. Programa yönelik eleştiriler arasında, bunun likiditeyi sıkarak ve getirileri baskılayarak piyasalarda aşırı risk almayı teşvik edebileceği ve finansal istikrarı tehdit edebilecek varlık balonlarına yol açabileceği yer alıyordu.

Hazine tahvilleri ve ters repo olanağı

Cabana'nın ekibi, paylaştığı notta, “Mart ayı FOMC toplantısında, Fed'in ilk 25 baz puanlık faiz indirimini başlatacağını düşündüğümüzde, Fed'in elindeki Hazine tahvilleri için ikinci tur azaltmayı duyurmasını bekliyoruz” diye yazıyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi üyeleri, kısa vadeli faiz oranlarını belirleyebiliyor, aynı zamanda piyasaların sorunsuz işleyişini sürdürmek için Fed'in bilançosunun büyüklüğünü ayarlayabiliyor, finansal koşulları sıkılaştırmak için portföyünü daraltabiliyor ve stres zamanlarında da genişletebiliyor.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, yaptığı son konuşmada, Fed'in bilançosunu daha yavaş bir hızda ‘normalleştirmenin' ‘yeniden dağıtımın yumuşatılmasına’ yardımcı olabileceğini ve aynı zamanda 'erken hareket etme’ riskini de azaltabileceğini söyledi. Fed, son yıllarda hem kabaca 26 trilyon dolarlık Hazine piyasasında hem de 12 trilyon dolarlık kurumsal ipoteğe dayalı menkul kıymetler piyasasında çıpa yatırımcı konumundaydı. Daha da önemlisi, Logan, gecelik ters repo bakiyeleri düşük bir seviyeye düştüğünde Fed'in bilanço küçültme işleminin yavaşlaması gerektiğini de söyledi.

Cabana'nın ekibi, Fed'in gecelik ters repo olanağının 200 ila 250 milyar dolarlık ‘düşük seviyesine' Mart ayında ulaşılabileceğini düşünüyor. Programa olan talep, Fed'de bir gecede bekleyen yaklaşık 2,5 trilyon dolarlık pandemi zirvesinden 700 milyar doların altına kadar gerilemiş durumda.

Likidite diğer varlıklara akıyor

Gecelik ters repo olanağının daralması, fazla likiditenin diğer varlıklara aktarıldığına işaret ediyor. Hisse senetleri 2024'e zorlu bir başlangıç yapmış olsa da, Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre Dow Jones borsası yakın zamanda bir dizi rekor kapanış gerçekleştirdi ve S&P 500 Endeksi de geçen haftayı rekor kapanışının yalnızca yüzde 2 oranında altında tamamladı.

Gösterge 10 yıllık Hazine getirisi dee Ekim ayında yüzde 5 seviyesine fırladıktan sonra yeni yılda yüzde 4'ün altında işlem görüyor ve bu durum finansal piyasalarda kargaşaya yol açıyor.

Fed, enflasyonun Temmuz 2022'de yüzde 9,1'lik zirveye ulaşmasının ardından bu döngüde bilançosunu küçültmeye ve faiz oranlarını artırmaya başladı. Enflasyon düşerken, ancak hâlâ Fed'in %2 hedefinin üzerindeyken, yatırımcılar Aralık ayı için yeni bir okumaya odaklanacak.

Bilançosunu küçültmek için Fed, her ay Hazine'deki 60 milyar dolara ve kurum ipoteğine dayalı menkul kıymetlerin 35 milyar dolara kadar vadesinin dolmasına ve bilançosunun ‘kapatılmasına’ izin veriyor, ancak yüksek ipotek oranları ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin (Mortgage-backed Securities - MBS) aylık tavan seviyeleri henüz karşılamadığı anlamına geliyor.

Faizlerde ilk hedef yüzde 4

BofA ekibi, Fed'in Hazine tahvillerini sınırlama kararının Mart ayında başlayıp Temmuz ayında sona ereceğini ancak bunun MBS programını değiştirmeyeceğini öngörüyor. Ekip ayrıca bu yıl Fed'in 100 baz puanlık faiz indirimi yapmasını, ABD merkez bankasının kısa vadeli politika faizini yüzde 4 seviyesine çekmesini, 2026 yılının başlarında ise yaklaşık yüzde 3'e düşürmesini bekliyor.

Cabana ekibi, “BofA'nın para politikası görünümü aynı zamanda nicel sıkılaştırmanın yıl ortasında sona ermesini de içeriyor” diye yazıyor. Bu politika, merkez bankası bilançosunu genişletmek için tahvil satın aldığında 'niceliksel genişleme’, bilançosu daraldığında ise ‘niceliksel sıkılaştırma' olarak adlandırılıyor. Bu politikanın, ilk kez 2007-2008 küresel mali krizinin ardından piyasalara hızlı bir şekilde likidite sağlamak için kullanıldığı biliniyor.

Wall Street’in kaderi FED beklentilerine bağlı

 

Fed’in Mart’ta faiz indirimine gideceği beklentisi fazlasıyla iyimser olabilir

 

Geç gelen faiz indirimi FED rallisini engelleyebilir

 

2024’te yatırımcılar neden boğa piyasası bekliyor?

 

JPMorgan: 2024’te hisse iştahı azalabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)