E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasasının henüz üçte ikisi tamamlandı---

Ayı piyasasının henüz üçte ikisi tamamlandı

Ayı piyasasının henüz üçte ikisi tamamlandı
01 Kasım 2022 - 14:17 borsagundem.com

Borsanın geleceği söz konusuysa tarih en iyi öğretmen olabiliyor ve tarihsel veriler henüz ayı piyasasının sadece üçte ikisinin tamamlandığını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yıl başından bu yana yaşanan çöküş ve borsalarda ayı piyasasının hakimiyeti sürüyor. Yine de, Fed toplantısı öncesi kötümser tahminler olduğu kadar iyimser tahminler de yüksek sesle dile getiriliyor. Bunda ekonominin durma noktasında gelmesinin büyük payı bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ancak tarihsel verilerin gelecek için iyimser olmaya izin verdiğini söylemek güç. Geçmiş veriler incelendiğinde, yıl başından bu yana süren çöküşün henüz sona ermediği ve içinde bulunulan ayı piyasasının daha gidecek yolu olduğu görülüyor.

1970’lerden bu yana en kötü ilk yarı

Fortune’dan Tristan Bove’un haberine göre, ABD’nin en büyük şirketlerini aynı potada toplayan S&P 500 Endeksi zor bir yıl geçirdi. Endeks Haziran ayında, aylarca süren kayıpların ardından, Ocak ayındaki en yüksek seviyesinden yüzde 20'den fazla düşerek resmen ayı piyasasına girdi.

Son zirve noktasından bu yana 10 ay geçti ve piyasa o zamandan beri neredeyse sürekli bir düşüş içinde. Bir dizi yüksek enflasyon okuması, S&P 500'ü neredeyse aylık bazda her seferinde sarstı ve piyasa, 1970’li yıllardan bu yana yılın en kötü ilk yarısını şimdiden kaydetmiş durumda.

Boğa piyasası işareti yok denecek kadar az

ABD merkezli yatırım ve varlık yönetimi şirketi Glenmede'nin analistlerine göre, o zamandan beri ayı piyasası, boğa piyasası olma yönünde yok denecek kadar az işaret gösterdi. Analistler, bu bekleyişin daha da uzun sürebileceği konusunda uyarıyor.

Glenmede analistleri, Baş Yatırım Yetkilisi Jason Pride tarafından yatırımcılara gönderilen bir notta, tarihsel kanıtlara dayanarak, mevcut ayı piyasasında hala yolun sadece üçte ikisinin kat edilmiş olabileceği noktasında yatırımcıları uyarıyor.

Analistler, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana her ayı piyasasının ortalama olarak 14 aydan biraz fazla sürdüğüne dikkat çekerek, “Mevcut piyasa şimdiye kadar yüzde 35,7’lik ortalama düşüşle dibe vuran ve o noktadan toparlanmaya başlayan tarihsel ayı piyasası ortalama yörüngesini izliyor gibi görünüyor” diye yazıyor. Analistler, “Yaklaşık 10 ayda yüzde 21 değer kaybeden mevcut ayı piyasası, tipik ayı piyasası düşüşünün 2/3'üne yaklaşıldığını gösteriyor” diye ekliyor.

Yükselişler beklenmedik olmamalı

S&P 500 Endeksi şu anda, Ekim ayı ortasındaki dip seviyesinden bu yana yaklaşık yüzde 9 artışla küçük bir rallinin tadını çıkarsa da Glenmede, piyasa duyarlılığının bu ayın başlarında tarihsel olarak en düşük seviyelere ulaşmasının ardından yaşanan son yükselişin ‘beklenmedik olmaması gerektiği’ konusunda da yatırımcıları uyarıyor.

Analistler, bunun gibi küçük rallilerin ayı piyasasında tipik olabileceğinin altını çiziyor. Analistler, bunun gibi bazı kısa ömürlü yaşam belirtileri olarak değerlendirilebilecek rallilerin, hisse senedi fiyatlarının geçici ve yanıltıcı bir şekilde çıkışa geçerek yatırımcıların piyasaya dönmesini sağlayan ‘ayı tuzakları’ olabileceğini vurguluyor.

Glenmede, bunların muhtemelen yanlış sinyaller olduğu ve yatırımcıların ayı piyasasının geri kalanı için dikkatli olmaları gerektiğini söylerken ayı piyasasının henüz sadece üçte ikisinde olunabileceğini gösteren bazı ek kanıtlara dikkat çekiyor.

Büyüme hisse senetlerinde üçte iki değer kaybı

Analistler tarafından paylaşılan notta, geçen hafta Meta, Amazon ve Alphabet dahil olmak üzere piyasa değeriyle diğerlerinden ayrılan şirketlerden gelen bir dizi kasvetli karlılık raporunun da vurguladığı gibi büyüme hisse senetlerinin, son on yılın yüksekten uçan teknoloji hisse senetleri de dahil olmak üzere, ayı piyasasından en çok etkilenen hisseler olduğunun altı çiziliyor. Glenmede analistleri, büyüme Hisse senetlerinin düşük fiyatlı hisse senetlerine göre aşırı değerlemelerinin yaklaşık üçte ikisinin mevcut piyasa gerilemesinde silindiğine dikkat çekiyor.

Fed toplantısı

Analistler ayrıca, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD'de yükselen enflasyonu sınırlamak amacıyla 2022 yılının altıncı faiz artırımını açıklamasının beklendiği bu haftaki Fed toplantısına da yakından bakıyor.

Notta, ekonominin bir sonraki artışa nasıl tepki vereceğine veya tepki gösterip göstermeyeceğine bağlı olarak, Fed yetkililerinin Aralık ayında, muhtemelen 2023 yılını beklemek üzere başka bir faiz artışını onaylayabileceği belirtiliyor.

Glenmede analistlerinde göre, Fed'in agresif faiz artırımları, ABD'de ve tüm dünyada kaçınılmaz olarak bir resesyonu tetikleyeceğine dair yaygın korkulara yol açıyor. Ancak faiz oranlarının önümüzdeki Mart ayına kadar yüzde 5’e yükseleceği tahmini, Fed’in de ayı piyasasında yolun üçte ikisinde olduğunu düşündüğünü kanıtlıyor.

Küresel borsalarda kâbus bitmedi: İşte ayı piyasasının 9 aşaması

 

Ayı piyasasında güvenli liman neresi?

 

Jeremy Siegel: Uzun vadeli yatırımcılar alışa geçmeli

 

50 baz puanlık artış borsaları uçurur

 

Piyasalar Fed'i beklemeye geçti

 

Yatırımcılar gelecekteki Fed kararları için sinyal arayacak

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)